Världens bästa rosé-champagne

Det finns de som säger att några av roséprestige-champagnerna är världens bästa.
DinVinguide.se tog hem fyra av dem och testade dem på redaktionen i en blindprovning, vilken champagne vann?

Vi på redaktionen provade de fyra rosé-champagnerna blint, detta för att på bästa sätt se vilken som stod ut som klar vinnare.

Längre ned i artikeln läser du mer om vinerna, champagne-husen och längst ned finns ett par filmer att kika på.

Noteringar som följer:

Vin 1
Anders Levander:
fin elegant småspritzig mousse. Mogen härligt lätt oxiderad stil med brödig mogen Bouzy eller Ay frukt. Rödfruktig, röda vinbär och hallon och stor doft av mogna vinteräpplen. Kraftfull stil i såväl doft som smak. Moussen har krämig struktur. En riktig matskumpa.

Fredrik Schelin:
Gyllenrosa färg.
Utvecklad doft med inslag av röda sommaräpplen, rostat bröd, nougat, smultron och blodapelsin. Smaken är torr och mycket frisk med inslag av äpplen, rostat bröd, nougat, valnötter och tydlig grapefrukt i avslutet.

Sofia Ander:
Doft av lite mogna äpplen, äppelmos och rabarber och mogna jordgubbar. Smak av integrerade fat, mocca, gräddiga jordgubbar. Fin mousse och bra syra.

Vin 2
Anders Levander:
typisk doft från kalkrik jordmån. Till att börja med låg intensitet som växer efterhand. Bra tryck i syran och något vass mousse. Ungdomlig stil kan lagras. Ger intryck av Chardonnay i blandningen från Côte de Blancs. Kallodlade Chardonnay druvor?

Fredrik Schelin:
Direkt slås jag av vinets elegans med mjuka fina integrerade bubblor. Vinet bjuder på inslag av  blommor, röda vinbär, rostad mandel och brioche. Smaken är lång och i avslutet finns tydlig terroir samt finlemmad syra.

Sofia Ander:
Doft av röda syrliga bär, aningen mynta och lite kalk. Smak av lingon, mineral, tranbär. Riktigt fin rysa och lång friskt balanserad eftersmak.

Vin 3
Anders Levander:
lättare i stilen initialt med lätt oxiderad doft som är behaglig. Faten visar sig med kaffe, toffee och nötiga aromer i en rostad ton. Vinet visar mognad och har fin fyllig stil i både smak och doft. Fin syra som ger vinet bra ryggrad ett typiskt klassvin med bra bibehållen mousse under lång tid.
Bästa vinet i flighten.

Fredrik Schelin:
Den perfekta champagnen, tar med besökaren på en resa genom lager på lager av smakupplevelser. Den fylliga eleganta smaken ger mig först en känsla av ungdomlighet och övergripande röda bär, men efter lite luft kommer mer lagrade toner och de röda tonerna går över till körsbär och blodgrape.

Sofia Ander:
Lite knuten doft i början, med toner av mynta och röda syrliga bär. Smak av rabarber, rosa grape, röda apelsiner. Hög sin syra och läcker krämig mousse.

Vin 4
Anders Levander:
mogen lätt fet oxiderad ton. Sötaktig doft av mogna jordgubbar och mogna hallon, röda vinbär. Lätt karamell smak och även doft. Hallonkola? Mycket söt i avslutet, sötman känns inte integrerad.
Det minst angenäma vinet i samlingen men bra.
Hur mycket dosage?

Fredrik Schelin:
Direkt får jag hallonbåtar på näsan, klistrig sötma i smaken som inte känns integrerad med syran och kvalmigheten som ändå finns där. Toner av hallon, blodgrape samt vissa gröna inslag ger mig en slutsats om att vinet inte är färdig-integrerat.

Sofia Ander:
Doft av mogna jordgubbar och rabarber Smak av rökig mineral, kalk, lite fudge, stenkross. Krämig stil.

Bollinger La Grande Année Rosé 2004 = Vin 1
”FYND”
SB# 77078, Pris 1299:- Druvorna kommer till stor del från egna gårdar, 82% från Grand crus och 18% från Premier crus.
Blenden består av 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay.
Första jäsningen sker på små ekfat med olika crus, kvalitet och druvsort för sig. Endast gamla ekfat används för att garantera att inga tanniner eller dofter påverkar vinet.
7-8 % stilla rött vin av Pinot Noir från vingården La Côte aux Enfants tillsattes innan den andra jäsningen tog vid på flaska. Vinet fick mogna på sin jästfällning under minst sex år.
Före försäljning får champagnen vila minst tre månader. Champagne Bollinger´s unika stil är baserad på högkvalitativ Pinot Noir, alltid minst 60 %, som ger en mycket kraftfull champagne. Druvorna kommer huvudsakligen från egna högt klassade vingårdar vilket ger Bollinger en unik kontroll över processen. Mognad är ett lika viktigt inslag i husstilen och man lagrar sina viner mycket länge.
Bollinger är ett av de champagnehus som fortfarande jäser en stor del av sina basviner på ekfat. Det ger komplexitet och bidrar till vinernas lagringsduglighet – för årgångsvinerna gäller 100% fat.
Läs mer om Bollinger här på DinVinguide.se. Bollingers vingårdar har av den franska staten officiellt uthållighetscertifierats med beteckningen ”Haute Valeur Environmental”, något man är ensamma om i Champagne. http://www.champagne-bollinger.com

Louis Roederer Cristal Rosé 2006 = Vin 2
”FANTASTISK”
SB: LR2201 (privatimport), Pris 4174,5:-
Denna exklusiva champagne är gjord på speciellt utvalda druvor från Louis Roederer’s egna ”Premier Cru” vingårdar, främst i Aÿ, Verzenay, Verzy och Cumières för Pinot Noir och Oger och Avize för Chardonnay.
Druvblend 60% Pinot Noir 40% Chardonnay.
Lagring:
Cristal Rosé kräver cirka sex år på jästfällning för att mogna och får efter degorgering ligga åtta månader.
Vinifikation:
Roederer använder sig av ”skin-contact” maceration technique, en traditionell metod där musten får ligga med skalkontakt i många timmar i en press för att få ut så mycket naturliga färgämnen som möjligt.
För att få den unika färgen och stilen på den här champagnen används pinot noir från gamla stockar i Cumières där skördarna ger mycket mogna druvor med hög aromatisk koncentration. Ett av de bästa champagnehusen – Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen.
Företaget grundades 1776, men fick sitt nuvarande namn 1827, då Louis Roederer inträdde i företaget.
Första guldåldern kom när tsar Alexander II förälskade sig i vinet och såg till att hans vin levererades i genomskinliga flaskor av äkta kristall. Vinets namn och flaskans utseende (men inte kristallen) finns alltjämt kvar i husets prestigecuvée, Cristal Brut, ett av världens mest eftersökta viner.
Den volymmässigt viktigaste produkten är dock deras non-vintage champagne Brut Premier – god som guld!
Företagets framgångar vilar främst på att man förfogar över så stor vingårdsareal i de allra bästa områdena.
Druvorna från de egna vingårdarna täcker hela 80% av företagets druvbehov – en ovanligt hög siffra för ett så stort champagnehus.
När Världens Viners provarteam (Per Bill, Catarina Hjort av Ornäs, Richard Juhlin, Jan Rosbron och Karsten Thjurfell) provade 128 champagner utnämnde de Louis Roederer Brut Premier till Bäst i klassen bland standardchampagner och tilldelade den en guldmedalj.
Så här skrev de: ”Ytterst elegant i doft och smak med klingande ren frukt, läcker syra och lång, mineraldominerad eftersmak. I klass med många prestigecuvéer.”
http://www.champagne-roederer.com

Annons:

Krug rosé = Vin 3
”BÄST I TEST”
SB# 85391, Pris 2699:-
Värt att nämna är att detta var den enda champagnen som inte var en årgångs-betecknad champagne. Champagne Krug är ett av de mest berömda och ansedda champagnehusen, vars huvudkontor är beläget i Reims. Krug grundades 1843 av Johann-Joseph Krug. Huset äger egna vingårdar på motsvarande 20 hektar, men man köper också skördar från utomstående odlare, nära associerade till huset. Krug är inte bara en personlig favorit bland mängder av experter och finsmakare, utan betraktas världen över som det ultimata uttrycket för den perfekta champagnen.
Att upptäcka Krug är att dela denna anda, att känna passion, att uppleva något verkligt exceptionellt.
-Det finns champagne, och sedan finns det Krug.
Läs DinVinguide.se guide om Krug här. Krug är en av få producenter som fortfarande låter sina viner jäsa på ekfat.
Krug tillverkar ungefär en halv miljon flaskor årligen, varav cirka 80 % är Grande Cuvée.  Krugs stil anses präglas av hög fyllighet, syrlighet och smakrikedom. Deras viner, i synnerhet de årgångsbetecknade har mycket hög lagringsduglighet.  Den kände svenske champagneexperten Richard Juhlin lovordar Krug på sin hemsida, i en utförlig beskrivning av sina provningar av i stort sett alla Krugs årgångschampagner från 1900-talet https://www.krug.com/

Amour de Deutz rosé = Vin 4
”LÄGG UNDAN I FEM ÅR”
SB# 99208, Pris 2300:- Champagne Deutz har funnits sedan 1838 då företaget grundades av William Deutz, med rötter i Tyskland. Huset är beläget i vackra Aÿ, en av de 17 Grand Cru-byarna mitt i hjärtat av Champagne. Huset har en årlig produktion av 2 miljoner buteljer. De egna odlingarna täcker nästan hälften av behoven, övriga druvor köps in av 22 långtidskontrakterade vinbönder. Dessa relationer vårdar man ömt. Deutz champagner är genomgående enormt eleganta, optimalt lagrade med fin och fräsch fruktkoncentration och krämig mousse. Vinerna finns representerade på alla trestjärniga krogar i Frankrike. Man arbetar hantverksmässigt och oerhört fokuserat från druva, till färdig produkt. Deutz Brut Classic har utnämnts till bästa standardcuvée av 47 på systembolaget, och är en av Richard Juhlins absoluta favoriter. Och det är ingen slump- man lägger på Deutz enorm vikt vid sin standardcuvée, och använder alltid druvor av bästa kvalitet till denna. Man använder aldrig andrapressvin, och lagrar vinet minst dubbelt så länge som lagstadgat för stor komplexitet. Man använder även en ovanligt stor del så kallade ”reserve-viner”. Att Champagnehuset sedan är ett av de absolut vackraste i hela Champagne, får man se som en bonus! http://www.champagne-deutz.com

 

Läs mer

Fler artiklar