Tribaut Schloesser – prisvärd champagne!

Champagne Tribaut Schloesser, en väl bevarad hemlighet. En champagne med följsamt förförande doft och smak med hög kvalitet. En väldigt prisvärd champagne för 279 kronor.

Historien startar i början på 1900-talet då René Schloesser, en ung bonde lämnar sitt hemland Luxemburg bakom sig och beger sig till Champagne. I Champagne träffar sin kärlek Lucie Coutelas, vars familj var odlare i byn Romery, 1927 gifte de sig. Två år senare genomgår Frankrike en stor ekonomisk kris och de kunde inte längre sälja sina druvor till andra champagneproducenter. Det var då man började producera sin egen champagne, huset Champagne Tribaut Schloesser hade fötts! I början producerade man endast runt 1000 flaskor, René packade flaskor på sin cykel, som han lämnade av på tåget till Paris där delar av familjen bodde. Deras uppgift blev att sälja flaskorna i huvudstaden. Efter andra världskrigets avslut 1945 ökade försäljningen av champagne i världen igen och vinhuset kunde nu öka på sin produktion som snart nådde 5000 flaskor.

I fyra generationer har familjen Tribaut producerat sin champagne. Egendomen består av 40 hektar vinodlingar med lägen i byarna Romery, Fleury-la-Riviére, Cormoyeux och även i Aÿ. Man skördar druvor från sina egna vingårdar, men har även långtidskontrakt med andra odlare. Husets champagne ligger minst 36 månader på sin jästfällning, ibland längre.

Annons:

Champagne Tribaut Blanc de Chardonnay

Champagne Tribaut Blanc de Chardonnay100% Chardonnay
35%  reservvin lagrat på ekfat
Vinet har legat 48 månader på sin jästfällning innan degorgering. Därefter har vinet fått ligga ytterligare 8 månader innan det släpps ut på marknaden.
Det produceras varje år 20.000 flaskor.

En härligt inbjudande champagne med tydliga toner av gula solmogna äpplen, rostat bröd och härlig citrus i doften. Smaken bjuder på solvarma äpplen, honung, färska aprikoser och tydliga mineraler. I avslutet som är långt hittar man tydlig citrus där apelsin är dominerande.
Moussen är fyllig, mjuk och integrerad.
Vinet passar perfekt till skaldjur.
Med prislappen 279 spänn kan det vara ett av de mest prisvärda vinerna som vårt monopol bjuder på.

279 kronor
SB# 77650

Champagne Tribaut Brut Nature

Champagne Tribaut Brut NatureKlassisk blandning av pinot noir, chardonnay och pinot meunier.
Brut Nature med mindre än tre gram restsocker.
Vinet har legat 36 månader på sin jästfällning innan degorgering.
Vinet får därefter ligga i ytterligare 6 månader i källaren.

Jag har valt den torra varianten av husets non vintage då den framhävs så mycket bättre med mindre dosage.
Här samsas dofterna av torkade äppelringar med nybakat surdegsbröd och lite tropisk frukt.
I munnen kommer aromer av äpplen tillbaka och samsas här med brioche, mineraler och tydlig citrus. I avslutet finns en behaglig syra som gör vinet så bra till skaldjur och fisk.
Moussen är mjuk och behaglig.

279 kronor
SB# 77176

 

Champagne Tribaut Cuvée René

Champagne Tribaut Cuvée RenéCuvée René är husets stolthet som gjordes första gången 1929 av René Schloesser.
70 % chardonnay där druvorna kommer från vinodlingar i byarna Romery och Crayères och 30 % pinot noir där druvorna kommer från Écueil och Crossats.
Vinet har legat 6-8 år på sin jästfällning i gamla ekfat.
Dosage 8 g/l.
Vinet har vunnit fina priser, guldmedalj både 2012 och 2013 i Concours Mondial de Bruxelles.

En klassisk Prestigechampagne av gamla skolan, vinet bjuder på fyllighet.
I doften finns både brioche, röda frukter och bär samt äpplen och citrus.
Smaken som är fyllig och avrundad finner jag apelsinblomma, röda och gröna äpplen, bigarråer, mandel, hasselnötter, kakao och citrus. Avslutet är fylligt och brödigt med solmogen citrus.
Moussen är tydligt integrerad och generös.

425 kronor
SB# 77882

Champagne Tribaut Millésime 2009

Champagne Tribaut MillésimeVinet har jäst och lagrats på stora ekfat så kallade foudres.
Den har vilat på sin jästfällning i fem år innan degorgering.
Dosage 7 gram.

Vinet återspeglar en mellanårgång som dricks väldigt fint nu.
I doften finns viss nötighet som övergår lite mot mandelmassa och citrus.Smaken är fylld av mandel, rostat bröd, citrus och mineraler. Avslutet är medellångt och bjuder på integrerad syra.
Fina mjuka bubblor i moussen.

Läs mer

Fler artiklar