Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Trento Gyllene bubblor från Trento - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Trentoskolan

Trentoskolan. Bilfärden från Verona är vacker, färden på ungefär en timme går norrut mot målet Trento.

Stora bergskedjor klädda med gröna böljande vinfält finns på båda sidor om den oerhört vackra vägen norrut från Verona. Jag förstår att druvorna trivs här mitt i Italiens nordligaste region Trentino/Alto-Adige. Trentino är den mer italienska delen och Alto- Adige, med staden Bolzano, har mer inflytande från det angränsande Österrike. Det är till och med ena del av det gamla kejsardömet Österrike-Ungern.

Trentoskolan – DOC

Här produceras bara mousserande vin, vitt eller rosé, enligt traditionell metod. Efter den andra jäsningen ligger vinet på sin jästfällning i minst 15 månader. Detta gäller för non vintage (NV), 24 månader för vintage, och riserva måste ha legat i minst 36 månader. Alkoholhalten ska dessutom uppgå till minst 11,5 procent för NV och vintage medan riserva ska ligga på minst 12 procent.

DOC är en förkortning för Denominazione di Origine Controllata. Det är en appellationbenämning som garanterar att vinet håller en viss kvalitet och innehåller en viss typ av druvor från ett specifikt område. I detta fall chardonnay, pinot noir, meunier och pinot blanc som odlas i appelationen Trento Classico.

Att det görs mousserande vin här får vi tacka Giulio Ferrari för. Han var en italiensk vinmakare som dessutom ägde en vinbar inne i staden Trentino. Efter att ha studerat vinmakning i Champagne bestämde han sig för att prova bubbellyckan i sin hemmaregion. Giulio tog med sig chardonnaydruvor från Frankrike och började smida planer. Firman Cantine Ferrari grundades 1902 i liten skala med några få flaskor till höga priser. Men de sålde slut snabbt och lade grunden för en ny typ av vin i Trentino. Italiens bästa mousserande vin var fött.

FANTASTISKA HUS

Ferrari

trentoskolanItaliens bästa mousserande vin. Jag vågar nog skriva det. Ferrari var först och de är fortfarande bäst. Eftersom Giulio inte fick några barn sökte han efter någon att samarbeta med som hade samma passion och vision. Valet föll på Bruno Lunelli som ägde en vinbar i Trentino. Han tog över 1952. Produktionen låg då på 8 000 flaskor. Idag produceras fem miljoner flaskor om året och huset exporterar till 40 länder. Ferrari drivs än idag av familjen Lunelli i tredje generationen. Sammanlagt äger Ferrari 120 hektar. Familjen försöker ha ett så ekologiskt arbete som möjligt i vingårdarna. Inga bekämpningsmedel är tillåtna och svavelhalten hålls nere på låga 55 mg/l, jämfört med ”vanliga viner” som ofta ligger på 160-200 mg/l. På grund av den höga naturliga syran i vinerna får de genomgå malolaktisk jäsning. Vinerna ligger sedan länge på sin jästfällning för att utveckla den där krämiga och runda stilen. Toppvinet Giulio Ferrari ligger omkring 10 år på sin jästfällning.

Rotari

Gyllene bubblor från Trento - DinVinguideVinfirman Mezzacorona är Trentinos ledande kooperativ som består av 1 500 anslutna vinbönder och grundades för mer än hundra år sedan, 1904. Expansionen fram till idag gör att firman står för över hälften av Trentinos totala vinproduktion. Vinhuset producerar både rött och vitt vin, men i Sverige är huset mest känt för sitt bubblande vin. Rotari föddes i hjärtat av Dolomiterna i norra Italien. I detta svala och behagliga bergsklimat får druvorna en nästintill perfekt mognad för mousserande vin. Till skillnad mot vanliga bordsviner skördas druvorna tidigt eftersom en stor del av syran fortfarande finns kvar då. Ett svalt klimat underlättar detta. Detta är grunden till ett av Italiens bästa mousserande viner.

Trentoskolan

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer