Staycation – Öland en av Sveriges många pärlor

Öland är Sveriges näst största ö och minsta landskap. Beläget i Östersjön öster om Kalmar i Småland och sedan 1972 förbunden med fastlandet genom Ölandsbron. Öland är en av Sveriges mest populära sommardestinationer. DinVinguide.se har varit där och rekat.

Staycation – Öland en av Sveriges många pärlor

Redan förra sommaren hade min familj siktet inställt på Öland till semestern. Sonen skulle spendera en vecka hos sin kompis vars familj har hus på ön. Vi tänkte att eftersom vi ändå skulle skjutsa sonen så kunde vi passa på att upptäcka Öland. Jag letade på nätet och hittade ett litet nybyggt boutique-hotell som skulle öppna lagom till sommaren. Då det var helt nytt så fanns det inga referenser. Jag bokade på vinst eller förlust, det skulle visa sig bli full pott! Vi har varit där flera gånger därefter. Så även sommaren 2021, då vi valde att spendera mitt födelsedagsfirande där. Ett mer personligt hotell att bo på är svårt att hitta. Vi befinner oss halva vägen mellan Borgholm och Böda vilket ger cykelavstånd till de flesta av Ölands smultronställen och badvikar. På Persnäs är man “nära till allt”. Har du inte med egen cykel, har Vibeke cyklar att hyra. Jag rekommenderar varmt att ta dagsturer på sadeln. Att uppleva Ölands badvikar, kohagar och kroppkakeställen från cykeln är oslagbart. Oavsett om du besöker Öland för första gången, är återkommande gäst, bofast eller bara Ölandstok i största allmänhet. Öland bjuder något för dig som vill ta vara på tiden, njuta av livet, uppleva natur och kultur, ha en aktiv semester eller bara lyssna på vågorna som slår mot stranden.

Min kompanjon Anders Levander har ofta talat om Öland sett från vattnet. Anders är seglare och har passerat Kalmarsund många, många gånger på väg till Skåne och ibland Norge. Han har berättat om alla små fina hamnar som finns längs hela det långsträckta Kalmarsund. Missa inte ställen som Byxelkrok i norr med sin rökta fisk. Stora Rör med sitt fina bageri eller Grönhögen i söder med sina konstutställningar och höstens skördefester. Det finns massor att se längs Ölands kuster och då både på öns väst som ostkust. Glöm heller inte de vackra stränderna med sina friska bad.

Hotell Persnäs ett smultronställe med personlighet. I den lilla byn Persnäs, ligger boutique-hotellet med samma namn. Med inslag av grå betong, vitkalkade huskroppar, medelhavsväxter och en skimrande pool på innergården, så infinner sig känslan av att du är på ett hotell vid Medelhavet. Här bor du nära natur, landsbygd och med närhet till havet, där kan du njuta av Ölands praktfulla vidder med långa stränder. Det finns badmöjligheter vid sandstränder, stenstränder, eller varma kalkstensplattor.
Vibeke tillsammans med sin son Oliver och man Jonas sköter restaurangen med personlig hand. Man har också hjälp av Vibekes mamma som i år bakade en födelsedagstårta till oss som var fantastisk. Restaurangens meny är vällagad, enkel och perfekt för den som stannar i ett par-tre dagar. Olivers pizza kan verkligen rekommenderas och var inte blyg att be om att blanda smakerna. Vinlistan är av det enklare slaget men trevlig och prissättningen är tilltalande. Det personliga och familjära är något jag och min familj verkligen uppskattar.

Vi ses igen sommaren 2022!

Annons:

"Jag vill dela med mig av mina minnen av dofter och landskapsupplevelser från den Öländska kusten med närvaro av ”siesta” i luften med inspiration från medelhavet med mat och växter och inbjudande värme." - Vibeke hotell Persnäs

Wannborga vingård.

På cykelavstånd från Persnäs kan du som inte har besökt en svensk vingård passa på att besöka Wannborga. Ett litet familjeföretag som bedriver odling av vindruvor för svensk vintillverkning. Under sommaren erbjuds turer på vingården. I restaurangen kan du provsmaka deras egenproducerade viner och destillat.

Hotell Persnäs
Lundebyvägen 77
38074 Persnäs www.hotellpersnas.se
vibeke@hotellpersnas.se
jonas@hotellpersnas.se
Mobil. 0704 81 80 91

Läs mer


Fler artiklar