Sportlov och vin

Tänk klimatsmart, ta sportlovets viner hem till dig!
Februari är sportlovets månad med skidåkning för många. När pandemi, flygskam och klimatsmart tänk är centralt så kan man ta Alpernas känsla till Sverige utan att resa dit. Varför inte ge sportlovet en inramning av Tyrolen. Österrike och skidåkning är en klassiker. Landets stolthet är grüner veltliner, ett underbart vin som är perfekt till sportlovsmaten.

Sportlov och vin

Efter skidåkningen under sportlovet gillar vi ju att äta eller hur. Kraftfull mat efter dagens strapatser. Då passar svensk husmanskost, eller varför inte en klassisk wienerschnitzel fint. Med sin syra och distinkta aromer av vitpeppar är viner gjorda på druvan grüner veltliner en perfekt partner. Det passar till de lite kraftfullare maträtterna. Generellt är den kompis till det mesta i matväg. Fruktigheten och syran rår på fett och salt.

Österrike är ett vitvinsland att räkna med. Omkring två tredjedelar av den totala odlingsarealen, består av gröna druvor, främst på landets inhemska druva grüner veltliner. En druva med spännande karaktär av peppar, hög syra, mineral, grapefrukt och gula stenfrukter. Fräschör och massor med mineralitet, hög syra och ibland en liten pepprig ton, är typiskt för de österrikiska vinerna.

Vad många inte känner till idag är att Österrike är ett av världens främsta vinländer. Dock har man en liten produktion av vin på sina endast ca 50 000 hektar att jämföras med exempelvis Bordeaux som har två och en halv gånger så stora vinmarker. Det är synd att Österrikes viner inte får mera uppmärksamhet. Vinintresserade vet att landet har en vinskatt. Där stjärnan är grüner veltliner som är den mest odlade druvsorten.

Annons:

Kalvschnitzel med citronsmörsås och bakad mandelpotatis.

LÄS MER

Ragu alla bolognese

LÄS MER
Ragu alla bolognese tallrik

Sportlov och vin

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar