Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sparkling Rabarber årets Foodservicevara
Skriven av Fredrik Schelin

Sparkling rabarber

Rabarber är en grönsak och inte en frukt som många kanske tror, där bladskaften är ätliga. Det finns andra saker än rabarberpaj som man kan göra av rabarber. Exempelvis Sparkling rabarber.

Sparkling rabarber

10 november röstade foodservicebranschens ledare fram Sparkling Rabarber från Färna Odlingar till vinnare av Årets Foodservicevara 2022 med hela 60 procent av rösterna. Tävlingens jury, som sedan tidigare utsett de tre finalisterna, hade följande motivering i nomineringen av den alkoholfria mousserande rabarberdrycken:

Sparkling rabarber”Sparkling Rabarber bjuder gästen på en svensk delikatess i en nutida och innovativ form. Med en bubblande och torr känsla, och med precis lagom sötma, gör sig denna eleganta dryck lika bra på festen som på restaurangen. Med sin förfinade smak tar Sparkling Rabarber enkelt matchen mot nyårsbubblet.”

Jag är både glad och stolt över det fina priset. Det är en uppmuntran att fortsätta arbetet och utöka odlingarna. Vi kommer att plantera ännu fler rabarberplantor till våren!
– 
säger Johan Matsanders, grundare av Färna Odlingar.

Sparkling rabarber

Underbara rabarberRabarber är en relativt ung odlingsväxt, men den har snabbt blivit en av de mest populära grönsakerna att odla själv. Det var under 1600-talet som denna grönsak började odlas som medicinalväxt, men inte förrän 1700- och 1800-talet började den användas som föda, när sockret blev vanligare och billigare på marknaden. Rabarber är egentligen en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra. Vanligtvis äts rabarber kokt som exempelvis kräm, saft eller i paj. Rabarbern har en väldigt hög syra som ofta kräver mycket socker vid tillagning.

På Färna odlingar i bergslagen odlas det rabarber som man förädlar till en alkoholfri mousserande dryck. Drycken är frisk och elegant med inslag spröda rabarber, hallon och smultron. Passar utmärkt som måltids- och eller sällskapsdryck. Även underbart god att bygga en närproducerad drink på.

Sparkling rabarber

Rabarber är en primör som passar till så många saker.
Men att skapa en egen rabarbercocktail på svensk alkoholfri gin det kan vara årets höjdare.

Gör såhär:

Fyll glaset generöst med is.
Mät upp 4 cl Oddbird Gin.
Toppa upp glaset med Färna Odlingar mousserande rabarber.
Servera med en spröd stjälk rabarber, voila en alkoholfri drink av högsta kvalitet på svenska närodlade produkter.

Några av våra härliga recept på rabarber
Bild från DinVinGuide

Sparkling rabarber

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer