Spännande bubbel som inte är champagne

Allt är inte guld som glimrar, allt som bubblar är inte champagne. Har du provat Britfizz? Har du provat svenskbubbel?

Spännande bubbel som inte är champagne

Brittish Sparkling, Fizz

Vinerna är producerade enligt traditionell metod. I södra England har man en snarlik jordmån som i Champagne, en krithaltig jord. Under 1980-talet påbörjades en tillverkning av mousserande vin med druvorna: pinot meunier, pinot noir och chardonnay. Vinerna är bra mycket bättre än vad du kanske tror. Låt inte priset avskräcka dig. Jordmånen är snarlik den som finns i Champagne men väderleken skiljer. Traditionen finns väl inte ännu men man är på god väg att skapa en ny dryckeskategori.

Exton Park Brut Reserve NV

Pris 369 kr
Nr 95085

Både smaken och doften mår bra av att värmas upp och blommar ut runt 8 grader. Aromer i en kavalkad av äpple, brioche, lime, honungsmelon och mineral.
Storbritannien levererar bubbel i världsklass.

Simpsons Flintfields Blanc de Noirs 2016

Pris 429 kr
Nr 78769

Torrt och krispigt brittsiskt bubbel i världsklass. Inslag av röda äpplen, grapefrukt, röda vinbär, rostat bröd och mineraler.

Nyetimber Classic Cuvee

Pris 429 kr
Nr 96018

Frisk och fyllig Brittish fizz. Äppliga inslag med rostat bröd, mandelkubb, kryddor och skyhög syra.

Spännande bubbel som inte är champagne

Visste du att Sverige firar 20 år som officiellt vinland?

Det har aldrig varit enklare att dricka närproducerat vin. Fler och fler svenska vinerier och vingårdar etablerar sig. I den svenska vinodlarföreningen finns nu ca 35 yrkesodlare medan uppemot 150 fortfarande är på hobbynivå.

Sverige klassades enligt EU:s regler som vinland redan 1999. Detta betyder att de vingårdar som blivit godkända av Livsmedelsverket har rätt att märka sina viner med årgång och druvsort. Än så länge har Sverige inte infört några klassificeringsregler varför man endast får säljas som bordsvin.

Vinlandet Sverige går att beskriva på flera sätt men ett är att vinerna är relativt svåra att finna, om du inte letar efter dem. De flesta vinerna går antingen att beställa genom Systembolaget eller dricka på restaurang, några finns också på bolagets hyllor, dock oftast lokalt nära där de produceras. Majoriteten återfinns dock i Systembolagets beställningssortiment, där de tyvärr inte är särskilt synliga för de vanliga konsumenterna.

Vem hade för tjugo år sedan trott att Sverige skulle bli ett vinland att räkna med?

Josefinelust 2019

Pris 299 kr
Nr 92527

Frisk och krispig med tydlig citrus och mineral. Inslag av gröna äpplen, fläder & apelsinblom, kex och limezest.

Annons:

Arilds Vingård Bubbel Gold

Pris 349 kr
Nr 35390

Intensiv doft av fläderblommor och citrusfrukter. Syran är mycket frisk – det är lite som att bita i en citron, fast en god sådan!

Ebba Brut 2018

Pris 299 kr
Nr 35382

Ett rent, snyggt och knastertorrt vin som är överraskande bra. Inslag av krusbär, gula äpplen, mandelmassa och citrus.

Spännande bubbel som inte är champagne

Vi svenskar gillar bubblor, till och med i vårt vatten ska det bubbla. Precis som bubbelvatten finns det vin med tillsatt kolsyra.

Vad är det som gör att priserna på mousserande drycker kan vara så olika? Faktum är att mousserande vin kan kosta nästan hur mycket som helst. Men det finns även ett segment av mousserande vin som har en annan funktion. Ett vin som produceras på ett enkelt och okomplicerat sätt genom kolsyremetoden. Då blir vinet billigare och enklare i stilen. Men det är inte alltid fel, det finns faktiskt viner tillverkade på detta sätt som är bra. Det enklaste sättet att göra bubbelvin är som att göra en läsk – att tillsätta kolsyra. Det är nästan lika enkelt som du gör bubbelvatten hemma med din kolsyremaskin. Mousserande vin befriat från alkohol är också tillverkat med tillsatt kolsyra.

Vinet avalkoholiseras med metoden omvänd osmos. Metoden går ut på att vinet passerar genom ett filter under ett tryck och befrias från alkoholen. Sedan kolsyras det.

 

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar