Soave är vitt, krispigt och gott!

Soave-viner på vår marknad är oftast enkla och lättdruckna i stil. Men det finns även seriösa mineral-stinna och helt underbara Soave-viner.

Soave är vitt, krispigt och gott!

Soave DOC är ofta enkla och lättdruckna, medan Soave Classico DOC har mer mineralitet och görs på druvor som kommer från Classico-området. Soaves mousserande görs under benämningen Soave Spumante DOC. Det kända och framför allt goda, söta vinet Recioto di Soave Superiore DOCG, är ett av två DOCG-viner i Venetien.

Druvorna i Soave är framför allt garganega, därefter trebbiano di Soave, chardonnay och pinot blanc.

Soave DOC – ett enkelt och lättdrucket vitt torrt vin med toner av päron, gula plommon, vita blommor med hög syra. Vinet lagras för det mesta i ståltank och är gjort för att drickas relativt ungt.

Soave Classico DOC – även detta är ett vitt, torrt vin med samma doft- och smaktoner som ovannämnda. Här måste druvorna odlas i ursprungsområdet som ligger mellan Monteforte d´Alpone och staden Soave. Druvorna växer oftast på lite högre höjd, med lite kärvare villkor därför får vinerna lite mer komplexitet och har en tydligare mineralitet.

Soave Spumante DOC – är ett bubbligt vin som oftast produceras som ett stilla vin gjord på regionens favoritdruva garganega som grund. Vinet får oftast sina bubblor med hjälp av tankmetoden, men även ibland även med traditionell metod.

Regionens söta vin Recioto di Soave Superiore DOCG görs av torkade druvor. Det ger ett sött vin som samtidigt har en hög syra. Smaken blir komplex och innehåller både torkad frukt, marmelad och honung men även färsk frukt med hög syra.

Familjeföretaget Dal Cero producerar vin från tre regioner i Italien. Tenuta Corte Giacobbe vingårdslägen från kommunen Roncà i Soave klättrar över två vulkaner Calvarina och Crocetta, 500 meter över havet. Jordmånen består av en rik vulkanisk kalkrik jord, rik på basalt, vilket bidrar till eleganta friska viner med frisk frukt och mineral.
Tenuta di Montecchiesi ligger i Toscana mellan byarna Montecchio och Manzano. Här odlar familjen druvan syrah av högsta kvalitet från en urgammal vinodlingsregion i Toscana, Cortona. Familjen Dal Cero har i flera generationer fört traditionen vidare att producera kvalitetsvin med stor respekt för vad naturen har att erbjuda utifrån respektive vinområdes förutsättningar. Samtliga viner produceras under ekologiska principer och vingårdarna ligger i ekologisk konvertering till ekologiskt certifikat.

Annons:

Corte Giacobbe Soave DOCCorte Giacobbe Soave DOC

Nr 75259
Pris 119 kr

Pigg Soave med livlig syra och uppfriskande toner av mineral, en skopa mandlar, gråpäron, mandarin, rosmarin och salvia. Seriöst och välgjort! Passar perfekt till höstens svamp och skaldjur.

Runcata Soave Superiore DOCG

Nr 76831
Pris 239 kr

Trevlig och seriös Soave fylld med friska smaker av päron, mandarin, peppar och örter som salvia och rosmarin. Piggar upp  middagar där risotto eller fisk står på menyn.

Soave är vitt, krispigt och gott!

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar