Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skåla in internationella champagnedagen - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Skåla in internationella champagnedagen

Skåla in internationella champagnedagen - När det verkligen gäller, vill jag ha det allra bästa – och champagne är kungen av bubbel, men det är också en riktigt bra måltidsdryck. Glöm inte det.

Skåla in internationella champagnedagen

Kalendern är full av temadagar och högtider som firas i Sverige och runtom i världen. Den lyxigaste av dem alla är nog ”Champagnens Dag”. Champagnens Dag skapades för att uppmärksamma ett av världens mest spännande viner. Champagnedagen är ett initiativ från Chris Oggenfuss Bloggare och professor i Kaliforninen. Det hela startade 2009 och är ett samarbete med CIVC*(Champagnes intresseorganisation). Och denna den ”äkta” Champagnedagen firas 2021 den 22 oktober. Alltså nästa fredag.
Varför många svenska kalendrar skriver att man firar den 3e fredagen i oktober hänger samman med vinpersonligheten Jayne Powell Champagne Jayne® från Australien som för övrigt varit lite i konflikt med CIVC eftersom hon har varumärkesregistrerat sitt arbetsnamn att innehålla ordet Champagne. Inte poppis då det inom EU är ett varumärkesskyddats namn.
Den internationella champagnedagen är tredje fredagen i oktober, dvs idag. Och den officiella champagnedagen som firas i området Champagne är veckan efter. Men det skadar väl inte att fira båda dagarna tänker jag. Det kan aldrig bli för mycket champagne.
Champagne kännetecknar lyx och fest för många. Den är ofta dyrare än andra mousserande viner och öppnas därför vid särskilda tillfällen. Champagne passar utmärkt ihop med mat. Du kan med fördel servera ett glas champagne som den perfekta aperitifen. Låt sedan vinet följa med in i middagsserveringen. Om du tänker efter, när du smakar på champagne sätter vinet igång suget efter mat. Ja, vinet nästan kräver mat. Champagne är så mångfacetterad att det passar till i stort sett all slags mat. Naturligt hög syra, krämig mousse, koncentrerad frukt, brödighet från att ha lagrats på jästfällningen och eventuella mognadstoner och restsötma gör champagne perfekt till mat. När mat och champagne kombineras ska smakerna komplettera och lyfta varandra, ge en helhetsupplevelse. Champagne fräschar upp smaklökarna genom bubblorna och gör dig redo för nya smaker mellan varje tugga. En tumregel att följa är att ju kraftigare maträtt, desto mer struktur behövs det i champagnen.
Med nedan tips skålar vi in Champagnedagen 15 oktober samt 22 oktober. Klart att champagnedagen ska firas med klass, och gärna tillsammans med mat.
#ChampagneDay

#ChampagneDay

Palmer & Co Brut Reserve

En blend av alla tre druvorna i Champagne; chardonnay, meunier och pinot noir.
35 % av vinet är reservvin.
Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sin prisklass. Fin generös brödighet med begynnande mognad blandas med en massiv syra och tydliga mineraler som nästan är saltiga. Vinet älskar mat.
Detta är en go-to champagne och om du har möjlighet prova den på magnum. Mums.
Betyg – 92
Potentiellt betyg – 93

Duval-Leroy Brut Organic

70% chardonnay och 30% pinot noir från Avenay Val d’Or, Charly et Villenauxe la Grande
Basår 2014 där 75% har sett insidan av ekfat.
Vinet har bara blivit bättre under de år jag följt cuvéen. Det hänger mycket ihop med arbetet i vingårdarna samt att utbudet på eko-certifierade druvor ökar. Ju fler druvor att välja från skörden, desto bättre kvalitet.
Vinet bjuder in med lätt äpplig doft med citrus inslag. I smaken återkommer både äpple och citrus men fylls på med rostade nötter, bakverk och fin mineralitet.
I avslutet som är långt finns en fin syra och en härlig kritaton.
Betyg – 91
Potentiellt betyg – 92

Laurent-Perrier Millésimé Brut, 2008

50% pinot noir, 50% chardonnay.
När årgången är så mogen och elegant är det i min smak lite onödigt med hela 8 gram dosage. Hälften hade gjort vinet ännu mer perfekt. Här talar årgång 2008 med sin fina frukt, runda och generösa toner av röda äpplen, blodgrape och mineraler håller upp vinet. Vänta fem år till, så integreras dosagen bättre och vinet kommer ut på andra sidan som smått perfekt.
Betyg – 93
Potentiellt betyg – 95

Nicolas Feuillatte Collection Organic Extra Brut

60% pinot noir, 40% chardonnay. Basår 2013.
Generös doft med rostat bröd, marmelad, smör och friska citrusfrukter.
I smaken kommer tonerna tillbaka med sommarvarma äpplen, röda bär, citrus, mineraler och lång smak med integrerad syra.
Perfekt matvin som också är ekologiskt!
Betyg – 91
Potentiellt betyg – 92

*Kontrollorganet Comité Interprofessionnel des Vins de Champagne (CIVC) bildades efter andra världskriget. Den primära uppgiften var att klassificera växtplatserna kommun för kom- mun. Resultatet blev procentsystemet l’échelle des crus som fortfarande används när det gäller att dela in vingårdarna i olika växtplatser (crus). Numera är CIVC:s uppgift att bestämma skördedatum för de olika druvsorterna, skördeuttaget per hektar och sköta kommunikationen med omvärlden. CIVC består av representanter för odlare och cham- pagnehus. Champagne har idag 16 200 odlare, 4 000 odlarproducenter, 132 kooperativ och 370 champagnehus.

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som 2018 släppte sin första bok ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska”.

Läs mer om Fredrik

Läs mer