Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skaka Margarita med DinVinguide.se - DinVinguide margarita
Skriven av Fredrik Schelin

Skaka Margarita med DinVinguide.se

Varje år den 22 februari hyllas den klassiska drinken Margarita, en perfekt kombination av surt och salt. En klassisk Margarita innehåller tequila, Cointreau, limejuice med en saltkant. Fira Margaritadagen med DinVinguide.se.

Skaka Margarita med DinVinguide.se

Margarita är en cocktail som består av tequila, triple sec (Cointreau), is och limejuice, serverat i ett saltkantat glas. Populära varianter på drinken är frozen margarita, som är blandad med krossad is, och tamarindo margarita, med tamarind i stället för lime. Den drink har namngivit coupeglaset som ett margaritaglas. Men drinken serveras även i det vanliga cocktailglaset eller i old fashioned-glas. Det finns många berättelser om hur margarita skapades. I slutet på 1800-talet var drinken brandy daisy populär som består av sprit, likör och juice. Under förbudstiden i USA åkte amerikaner bland annat till Mexiko för att dricka. Där byttes spriten i brandy daisy ut mot tequila och blev en tequila daisy. Både margarita och daisy betyder tusensköna på respektive språk. Margarita är även ett mexikanskt kvinnonamn och därför har flera kvinnor vid namn Margarita eller Margaret ansetts vara källan till namnet. Bland annat Rita Hayworth och jetset-kvinnan Margarita Sames. En annan var sångerskan Peggy Lee, vars riktiga namn var Margaret, som sägs ha fått namnge drinken när den komponerades av bartendern på Balinese Room i Galveston i Texas 1948. Den tidigaste tryckta referensen på en tequila-cocktail med namnet margarita var ett recept som publicerades i Esquire 1953.
Källa Wikipedia.

Om Margaritas uppkomst finns det många olika berättelser. En särskilt vacker sådan börjar precis som de flesta historier…

… för länge sedan i ett land långt, långt borta, levde en mycket vacker dansös i en liten, liten by. I den lilla byn fanns det en bar, och i den baren dansade en vacker dansös om kvällarna. Hennes skönhet var vida känd och folk reste långa vägar för att få se henne uppträda. Men trots folkets uppskattning drömde hon sig bort från den lilla byn, till ett annat liv. I baren där dansösen dansade jobbade en ung bartender. Den unge bartendern var djupt förälskad i den vackra dansösen. Men hennes skönhet hade förlamat honom från att prata med henne. Så för att visa sin kärlek skapade han en drink som fick bära hennes namn. Men samma dag lämnade dansösen den lilla byn för att jaga sin stora dröm. Hon kom aldrig tillbaka. I ett annat land, bytte hon namn och efter en tid blev hon känd världen över. Hon nådde sin dröm. Kvar var bartendern. Han såg aldrig dansösen igen, fick aldrig se henne dricka sin drink och att aldrig få chansen att visa vad han kände. Men dansösen från den lilla byn fick större berömmelse än hon någonsin drömt om. För än idag dricker människor världen över drinken som bär hennes namn – Margarita.
Om detta är sant vet vi inte, men vi älskar att tro det.
Källa Cointreau.

Njut av DinVinguide.se bartenders egna tolkningar

Skaka Margarita med DinVinguide.se

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer