Semestertips vin och mat

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det?

Semestertips vin och mat

Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat?

Hemligheten ligger i hur olika ingredienser i maten harmoniserar med olika druvor. Här får man lära sig vad det är man ska tänka på för att det vin man väljer ska harmonisera med sötman, syran, beskan, sältan och kryddigheten i den mat man planerar att äta till. Det är upplevelserik och intressant att prova era smakförnimmelser. Det finns vin- och matupplevelser som inte kan gå obemärkt förbi och påverka din syn på vin för all framtid.
 Du kan hos oss på DinVinguide.se fördjupa dig i detta ämne i våra skolor och guider. Men redan idag får du tre snabba semestertips på viner och recept som matchas i njutbar perfektion.

Låt det avnjutas i gott sällskap för optimal effekt:)

Langlois Crémant de Loire Brut

SB# 7404
Pris 145:-

Här fylls paletten av citrus, brioche, äpplen, sommarsmultron, och mineraler. I avslutet dyker det upp honung och aprikos. Texturen är mjuk och krämigt gräddig. Vinet passar utmärkt som aperitif men även till sommarmaten.

Langlois produceras på Loires signaturdruva chenin blanc (60%) tillsammans med 20% chardonnay och 20% pinot noir. Man tillsätter också cirka 10% reservvin.

Annons:

Grande Recolte 2018

SB# 75286
Pris 129:-

Färgen är läckert laxrosa med vackra klara reflektioner. Grande Recolte har en fint avvägd syra som gör det lämpligt för såväl matbordet som till välkomstdrinken. Vinet är balanserat och har hög syra vilket tilltalar oss. Avslutet är relativt långt och torrt för att vara ett rosévin för sommaren. Efterhand när glaset stått och värmts upp lite grand förnimmer vi en liten pepprighet med apelsinskalsbeska och rödblond grapefrukt. Vi är mer än övertygade om dess lämplighet till matbordets utsvävningar i sommar.

fredagstipset hos DinVinguide.seil Momento
SB# 75163
Pris 129:-

Svenskägda vinfirman Terreno i Chianti och vinmakerskan Sofia levererar igen.
il Momento är ett vardagsvin med hög klass som är flörtigt med trevlig fyllighet. Ett typiskt sommarvin utan att vara pretentiöst och som passar till så mycket. Med en tydlig syra från Toscanas berömda  druva sangiovese, får vi en elegans och fyllig frukt med markerade tanniner. Ett balanserat och snyggt vin.

Läs mer

Fler artiklar