Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sagrantino - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Sagrantino

Sagrantino di Montefalco är italienska viner gjorda med 100% Sagrantino druvor i provinsen Perugia, men behöver inte nödvändigtvis tillhöra kommunen Montefalco. Vinerna inkluderar Montefalco Sagrantino secco, ett torrt DOCG rött vin och Montefalco Sagrantino Passito ett sött rött DOCG vin.

Sagrantino är en italiensk druva som naturligt odlas i regionen Umbrien i mellersta Italien. Den odlas främst i byn Montefalco och dess omgivningar, med endast 250 hektar tillägnad druvan i händerna på cirka 25 producenter. Med en sådan liten produktion, är vinet inte väl känt utanför Italien, även om det beviljades sin DOCG status 1991. Druvan är en av druvsorterna med mest garvsyra i världen, och skapar viner som har en djup lila nästan-svart färg. Smaken består av röda frukter med inslag av plommon, kanel, och jord. Vinet Sagrantino di Montefalco DOCG kräver att 100 procent Sagrantino används, med ett obligatoriskt åldrande på 29 månader innan den släpps. Ursprunget till druvan är mycket omdiskuterat, men vad som är känt är att det användes främst för dessertviner i många år, då den torkades i passito stil, ungefär som en Recioto di Valpolicella.

Från 1976 har man producerat vinerna i torr stil, och det är så  de produceras idag.

DinVinguide.se var på Sagrantino Anteprima 2011

Jag och Raphael åkte till Italien för att prova av årets släpp av Sagrantino-viner under Anteprima där årgång 2011 presenterades, det man ska ha med sig är att druvan är fullspäckad med garvsyra och svår att närma sig vid ung ålder.
Däremot så blir den smått fenomenal efter lång lagring, vilket man inte upplever på Anteprima-mässan då man provar senaste årgångs-släppet.
Det är först efter man vart på besök hos vinmakarna och där vi får prova på lagrade viner som man inser druvans fulla potential.
Efter lagring så släpper strävheten, tanninernas fasta hand och frukten i vinet visar sig väldigt behagligt.
Det är då mina vänner det visar sig att detta vin i många fall kan vara en fantastisk upplevelse.
https://youtu.be/_sAio8MLgs8

Självklart så har vi här precis som i alla vindistrikt, lika många tolkningar på druvan som vinmakare.
Och som vi alla vet så är ju smaken som baken.

Den stora fördelen med det lilla antalet vinmakare som jobbar på den begränsade odlingsarealen, är att vårt arbete med att få en överblick av området blir lättare.

Jag har fallit för Sagrantino-vinerna från Montefalco, men jag kommer hålla på årgångarna i källaren och avnjuta dem minst tio år gärna tjugo år gamla. Detta matchat med kallskuret och ost, tro mig detta är livet:)

Many thanks for a great visit and tasting www.spencerandlewis.com
#AnteprimaSangrantino @ConsSagrantino

Montefalco är en liten stad i provinsen Perugia i Umbrien i centrala Italien. Montefalco hade 2004, 5628 invånare.
Staden är pittoresk och mysig med ett charmigt torg och små mysiga gränder att strosa runt i.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer