Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Rysk champagne
Skriven av Fredrik Schelin

Rysk champagne

Bara rysk champagne får kallas champagne i Ryssland.

Nyligen signerade Rysslands president Vladimir Putin en ny lag från det ryska parlamentet som säger att bara rysk champagne ska få kallas ”champagne” i Ryssland. Viner från Champagne-distriktet i Frankrike ska numera benämnas som ”mousserande vin”. Beslutet fick bland andra Moët Hennessy gruppen att direkt hota med att stoppa leveranserna till Ryssland. Men snart därefter meddelade koncernen att man vill försöka hitta praktiska lösningar på situationen. Vinodlare i det franska vindistriktet Champagne kallar Rysslands agerande för en skymf mot dem. Samtidigt som Ryssland är en väldigt stor och betydande marknad för den gyllene drycken. Beslutet är taget för att gynna ryska vintillverkare, främst på Krimhalvön där många av dem är stationerade. Den kanske mest kända av de ryska champagnerna, Krimvin Novy Svet, ägs av en vän till den ryska presidenten. I slutändan kom man överens om att man på baketiketten av de franska champagneflaskorna måste lägga till texten mousserande vin. Men jag undrar om slutkunden verkligen påverkas. En rysk champagne kostar på butikshyllan runt 80 rubel medan den franska kostar 4000 rubel.

Ryssland har en ny lag som säger att alla mousserande viner inklusive Champagne måste märkas som “mousserande vin” på vinetiketten om den ska säljas i Ryssland

Rysk champagne

Rysk champagne för tanken till lyx och svart kaviar. En strimma rysk glamour som har överlevt planekonomins betong och trista grå vardag.

Ryskt bubbelvin är ökänt för att alltid vara extremt sött, men det är inte alltid sant. Det finns många torra och goda ryska mousserande viner. Precis som mousserande vin från större delen av världen som spansk cava eller italiensk franciacorta. Många märken tillverkar även rosa och rött mousserande vin. Rysska folket är stolta över sitt bubbel. Du kan givetvis köpa champanskoje i vilken butik som helst i Ryssland. En flaska kostar ungefär 80 rubel (20 kr). Och när du ändå är på plats i Ryssland och är i affären –passa på att köpa lite kaviar.

”Det är vi som är Champagne, inte Frankrike” sades nyligen i rysk media.

Men är rysk champanskoje verkligen champagne?
Svaret är nej! Men den tillverkas på samma sätt som en champagne. Däremot är den inte alltid rysk utan druvorna kommer ofta ifrån södra Ukraina då de flesta producenterna finns på halvön Krim (därav den alternativa benämningen ”krimchampagne” Krim annekterades dock av Ryssland 2014). Eftersom champagne är en skyddad ursprungsbeteckning, får rysk ”champagne” inte säljas under beteckningen champagne inom EU och vissa andra länder som har avtal med EU, förutom att beteckningen Советское шампанское (Sovetskoje šampanskoje) får användas i Baltikum.

Rysk champagne

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer