Rosé vin bäst i test 2015 – Redaktionen provar

Den vanligaste metoden att göra ett rosévin är på samma sätt som vitt vin, men på blå druvor. Skalen får ligga med i urlakningen några timmar efter pressningen för att avge precis så mycket färg som önskas.

Trots att solen och värmen saknas de senaste dagarna så har ändå årets roséviner gjort sin entré på hyllorna i systembolagets butiker.

Förra året såg man en nästan femdubbling av försäljningen jämfört med bara för ett par år sedan, och det innebär att hyllorna börjar översvämmas med dåliga kopior på storsäljarna.

Vi på DinVinguide.se har valt ut tre roséviner som vi tycker att du ska satsa på i sommar, redaktion samlades för att prova årets roséviner.

Det var både högt och lågt i provningen men till slut så stod det tre vinnare kvar och de presenterar vi med gemensamma noteringar nedan.

Utdrag ur guiden där du hittar mer att läsa om tillverkning, vinländer och druvguide.
Runt 40% av Frankrikes produktion av rosévin kommer från distriktet Provence, man producerar även runt 5,5% av världsproduktionen. Provence är den enda regionen i världen som specialiserar sig på att producera rosévin och utgör hela 87% av regionens vinproduktion.

Annons:

Exquise Prestige Rosé 2014 – BRA KÖP
SB# 72942, Pris 99:-
Beställningssortimentet
Alkoholhalt 13,0 %
Frankrike, Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc
Exquise Prestige RoséVinet är elegant med en nästan perfekt färg, på näsan hittar vi toner av gräs, örter, och sommarbär. I smaken återfinner vi örtigheten blandat med smultron, röda vinbär, citrus med en längd som passar sig för gastronomi. Detta är ett mat-vin likväl som ett terass-vin. Producent Foncalieu:
Foncalieu grundades 1967 av Maurice Grignon tillsammans med flera producenter i Languedoc. Deras inriktning är att skapa moderna, fruktdrivna och välgjorda viner för en bred publik. För att nå dit består deras team av internationella vinmakare med passion för områdets terroir.  På senare år har kooperativet gjort massiva investeringar i avancerad utrustning och 2012 utsågs Foncalieu till Frankrikes bästa kooperativ. Idag produceras även ekologiskt certifierade viner.
Importör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Bodvár Of Sweden No 7 Rosé 2014 – BRA KÖP
SB# 72175, Pris 119:-
Beställningssortimentet
Alkoholhalt 12,5 %
Frankrike Årgång 2014 Vinet har en inbjudande näsa med somriga bär och viss röd citrus. I smaken så hittar vi smultron, sommarvarma jordgubbar, rund textur samt blodgrape och viss mineralitet i eftersmaken som är lång och behaglig. Producent Bodvar of Sweden Familjen Hafström har i över 160 år tillhandahållit connoisseurer med det bästa världen har att erbjuda i allt från cigarrer till cognac. Idag ligger fokus hos Bodvár of Sweden på vin och passionen att samla de bästa rosé vinerna från hela världen under ett varumärke och leverera dessa till kunderna. Efter pressning och inredningar (förtydligande av musten innan jäsningen), vinifieras roséviner vid låg temperatur för att bevara intakt fruktighet och fräschör. Importör: Vinovum AB

Palette Rosé 2013 – BRA KÖP
SB# 71164, Pris 179:-
Beställningssortimentet
Alkoholhalt 14,0 %
Frankrike, Provence, Palette, Ekologiskt odlat
henri-bonnaud-vin-roseHär slås man av örtigheten direkt på näsan nästan åt salvia-hållet.
Färgen är perfekt laxrosa och smaken bjuder på en härlig textur åt det smöriga hållet med inslag av vildhallon, örter, svarta vinbärsblad, integrerad syra samt i avslutet vitpeppar på tungspetsen. Trots att detta är en 2013 så håller eken vinet vid liv och gör detta till ett perfekt mat-vin. Producent Château Henri Bonnaud
Grapes Mourvèdre, grenache, cinsault Terroir On South facing slopes. Chalky gravel soil called of «Langesse». Harvest By hand in small 15 kg bins which allows to make a first sorting of the grapes. Vinification The grapes are sorted out a second time on table. This rose wine is produced by static draining from our red wine vats. During 8 months, 80% of the volume matures in stainless steel vats and the rest (20%) in barrels.
Importör Terrific Wines AB

Läs mer

Fler artiklar