Penfolds ett prestigevin

Nyligen var det Mitt Kök mässa i Stockholm, och en av många vinhus som var representerade var Penfolds.
Jag hade möjligheten att träffa Niclas Tuomela representant för huset och en av sveriges bästa sommelierer för en fantastisk provning av husets bästa viner.

Historien om detta vin börjar med att en engelsk lärare för 166 år sedan tog med sig lite vinrankor från södra frankrike när han flyttade till södra delarna av australien där man har 340 soldagar per år. Dr. Christopher Rawson Penfold föddes 1811 som den yngste av 11 barn. Han studerade medicin och tog examen vid St Bartholomew’s Hospital, London år 1838.
Precis som många av dåtidens läkare, hade Doktor Penfold en stark tro på vinets medicinska egenskaper. Innan han lämnade England hade han kommit över vinrankor från södra Frankrike. Dessa planterades runt det lilla stenhus som han byggde 1845 vid Magill, i utkanterna av Adelaide. Huset kallades The Grange efter hustrun Marys barndomshem i England.

År 2004, släppte Penfolds två mycket speciella viner: Kalimna Block 42 och Bin 60A. Dessa viner är starkt begränsade och nästintill omöjliga att komma över, jag har faktiskt 6 st Bin 60A i källaren i en oöppnad låda, nyfiken är bara förnamnet:)

Jag hade chansen att prova några mycket bra viner från huset och några av dem tänkte jag bjuda på här:

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Magnumbutelj 2010
SB# 6253, Pris 89:-
Runt rödfruktigt vin med härliga inslag av plommon, kakao, röda bär och örtighet. I avslutet finner jag begynnande mognad.
Detta är ett av deras ingångsviner som också älskas av den svenska konsumenten, jag gillade verkligen magnum-versionen av detta vin, men har inte sett den på systembolaget ännu.

RWT Barossa Valley Shiraz 2010
SB privatimport
Ett generöst vin packat med mörka bär och integrerat fat, i eftersmaken njuter jag av de mjuka tanninerna och kryddigheten. I avslutet finns en balanserad syra och toner av kakao, tobak, läder och generös bärighet.

Grange 2005
SB# finns endast ibland. Pris 3999:-
Härligt begynnande mognad med inslag av mörka plommon, björnbär, blåbär, tobak, kakao och mjuka tanniner. Vinet uppvisar sig i lager efter lager med smaker och doft, detta är ett vin som skall avnjutas under lång tid gärna ihop med lite kallskuret.
2008 års årgång av Grange har fått 100 poäng av de två största vin-magasinen i världen, detta har lett till en jakt på buteljerna. Hittar du en Grange 2008 så köp!

Fler artiklar