Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Wines of Germany
Skriven av Fredrik Schelin

Mousserande vin – Sekt

Mousserande vin, eller sekt som det kallas i Tyskland, är en återkommande favorit vid årets festligheter. Det är inte bara under nyårsafton som mousserande viner har en självklar plats vid bordet, vi ser också en mer och mer bubblor under julen.

Trots att mousserande vin ökar i popularitet är det inte många som har bekantat sig med bubblorna från de tyska vinregionerna. I Tyskland kallas mousserande vin för sekt. “Traditioneller” eller “klassischer” sekt görs av högkvalitativa viner och en andra jäsning på flaska, eller traditionell metod. Utöver detta finns även den högsta klassificeringsnivån Winzersekt, som kan översättas till vintners sekt, som är mousserande vin som måste vara tillverkat av egna druvor.

Traditionen för mousserande vin i Tyskland sträcker tillbaka till 1800-talet, och det tyska hantverket har präglat historien för mousserande viner i århundraden. Tyska vinmakare stod då bakom flera framträdande Champagnehus som bland annat Mumm, Bollinger och Krug, och traditionen spreds sig sedan även till de tyska vinregionerna. Det första vinhuset att producera mousserande vin i Tyskland var Kessler, som grundades i Württemberg 1826.

Idag kan kvalitetssekten i Tyskland vara både årgångsmärkt och druvbenämnd, ofta gjort på ren riesling eller en blend av pinot-druvor och chardonnay. Sekt produceras i samtliga av de 13 tyska vinregionerna och görs som vitt, rosé och rött vin. De kan också märkas efter restsockergrad och sträcker sig från brut nature till mild.

  • Brut nature: 0-3 g/l
  • Extra brut: 0-6 g/l
  • Brut: 0-12 g/l
  • Extra dry: 12-17 g/l
  • Dry: 17-32 g/l
  • Semi-dry: 32-50 g/l
  • Mild: >50 g/l

Vad är hemligheten bakom ett fantastiskt mousserande vin?

Det är ingen hemlighet att ett utmärkt basvin är nödvändigt för ett fantastiskt moussrande vin. Därefter är det vinmakaren som sätter pricken över i:et och prägeln på det färdiga vinet. Nyckeln är den andra jäsningen, som kräver precision och kunskap. Vinerna vilar i källaren på jästfällningen under månader, innan de varje dag med stor noggrannhet roteras med flaskhalsen neråt i en pubitre, eller ”Rüttelpult” som det heter på tyska. Denna process tillåter jästfällningen att lägga sig ner mot flaskans öppning. När vinet är redo degorgeras flaskan, för att ta bort jästfällningen och det mousserande vinet är redo att drickas.

Hur hittar man då rätt bland de tyska mousserande vinerna?

Det finns flera kvalitetsbeteckningar för tysk sekt. Viner som enbart benämns som Sekt eller Deutscher Sekt är ofta enklare viner och ofta efter Charmat-metoden. Viner som benämns Sekt b.A. eller Qualitätsschaumwein b.A., alltid i kombination med en angiven region, är viner av högre kvalitet, gjort på druvor odlade i någon av Tysklands 13 vinregioner. För denna beteckning ska minst 85% av druvorna kommer från en och samma region. Dessa viner kan vara tillverkade efter Charmat-metoden eller traditionell metod. Därutöver finns även Winzersekt, som måste vara tillverkat av vinproducentens egna druvor och efter traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Det är i denna kategori som vi finner de mest högkvalitativa mousserande vinerna.

Tyskarna är allmänt kända för att älska mousserande viner och är det land som dricker mest mousserande vin i världen. Varje år dricks över 420 miljoner flaskor mousserande viner i Tyskland. Trots detta finns det guldkorn att hitta här på vår hemmamarknad. Nedan listar vi tips på kvalitetssekt som finns tillgängliga på Systembolaget, lagom att beställas till vinterns festligheter.

Här listar vi tips på kvalitetssekt som finns tillgängliga på Systembolaget, lagom att beställas till vinterns festligheter.

Geheimrat J Riesling Sekt Brut 2011

Nr 90512
299:-

Något utvecklad, nyanserad, påtagligt frisk smak med inslag av gula päron, rökig mineral, bivax, kex, nektarin, nötter och pomerans.

Von Winning Win Win Brut

Nr 77382
Pris 199:-

Torrt med behaglig mousse och elegant välbalanserad syra. Stor smak av mogen citrus, mandarin, melon samt finstämt ekfat. Utmärkt som aperitif, gärna tillsammans med feta spanska rostade mandlar, eller en lufttorkad skinka. Även god tillsammans med gravad lax eller grillad abborre samt till krabba och skaldjur.

Rings Blanc et Noir 2015

Nr 97039
Pris 249:-

Fruktig, något utvecklad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, honung, ljust bröd och apelsin.

Stefan Winter Riesling Brut

Nr 7906
Pris 143:-

Ljust gul färg, livlig mousse. Smaken är frisk och balanserat torr, med tydlig mineralitet och inslag av citrus, persika, röda äpplen, brioche, lång eftersmak. Utmärkt aperitif och sällskapsvin, passar till ostron, skaldjur och fisk, lättare förrätter med rostade tillbehör, salta charkuterier och till ostar med fikonmarmelad.

Bibo Runge Riesling Sekt b.A. Brut 2014

Nr 90034
Pris 199:-

Nyanserad, mycket frisk, utvecklad smak med inslag av nötter, röda äpplen, rostat bröd, mineral och citron.

Claes Blanc de Noir Sekt Brut 2014

Nr 77270
Pris 218:-

Von Buhl Brut Reserve

Nr 71153
Pris 209:-

Isegrim Riesling Sekt Extra Brut

Nr 76028
Pris 267:-

Weingut Julius Weissburg Sekt Brut

Nr 77451
Pris 195:-

Solter Pinot Cuvée Sekt Brut 2011

Nr 79157
Pris 199:-

Motzenbäcker Rurale Riesling 2012

Nr 77456
Pris 299:-

Gut Hermannsberg Blanc de Blancs

Nr 74043
Pris 226:-

Bild: Wines of Germany

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer