Mosel den bortglömda dalen

I Mosel framställer man nästan bara vitt vin av druvan riesling.
Riesling är så betydande i Moseldalen att moselvin för många är synonymt med rieslingvin.

Mosel är en biflod till Rhen, floden är i folkmun mest känd för den berömda vinproducerande Moseldalen. Området är Tysklands äldsta vinodlingsregion med anor ända tillbaka till romarrikets dagar.

Vinerna från Mosel har under senare tid missuppfattats som tråkiga, söta och massproducerade viner. Det har bidragit till ett avsvalnande intresse för regionens viner.

Det är dags att ändra detta och att återupptäcka kvaliteten vinproducenterna verkligen håller. Den nya generationens vinmakare börjar ta över och förnya stilen. Man ökar produktionen av gårdsspecifika torra viner med mer inslag av terroir men givetvis behålls mycket av den traditionella stilen. Parallellt producerar man även mer moderna viner.

Mosel är så mycket mer än fantastiska viner, även ett underbart resmål.

Annons:

Moseldalen har många små byar fyllda av korsvirkeshus som ligger längs med floden där vinodlingarna reser sig upp längs bergskammen. Här kan man vistas hur länge som helst och bara njuta av vyerna. I byarna hittar man alla typer av restauranger och boenden. Allt från den enkla tyska kalte platte serverad med en weissbier eller ett glas kallt rieslingvin. Avsmakningsmenyer är matchade med områdets viner. Boendet kan vara femstjärnigt men även på charmiga små vingårdar med enklare Bed & Breakfast.

Att ta sig hit är enkelt, man flyger till Frankfurt Hahn på 1,5 timme sedan är man bara 20-30 minuter bort från Mittelmosel. Jag kan varmt rekommendera ett besök under maj-juni då det grönskar något otroligt vackert.

Foto: Raphael Cameron

Här följer utvalda tips på bra viner från Mosel som du hittar på systembolaget.

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Nr 7203SB# 7203, Pris 115:-
Typisk fruktig riesling med toner av gråpäron, tropisk vit frukt, citrus och mineraler. I avslutet finner jag petroleum och ostronskal.

 

Joh Jos Prüm Graacher Himmelreich Kabinett 2012

joh-jos-prum-nr-99863-graacher-himmelreich-kabinettSB# 99863, Pris 219:-
Ett fruktigt och elegant vin med inslag av gråpären, gula äpplen, honungsmelon, mineraler samt viss örtighet.

Kerpen Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2003

kerpen-nr-91225-wehlener-sonnenuhr-riesling-spatleseSB# 91225, Pris 196:-
Ett fruktgeneröst vin med toner av persika, mogna aprikoser, päron, citronzest och ett blommigt avslut.

Läs mer

Fler artiklar