Mallorcas gömda skatter

För ett tag sedan reste jag runt i det vackra landskapet på Mallorca med vinhuset Anima Negra i sikte.

Jag hade stämt träff i en närliggande by med vinmakaren Miquel Àngel det är nämligen extremt svårt att hitta deras vingård och jag blir lotsad fram genom svår terräng mot vingården.
Här undrar man hur det ens är möjligt att transportera ut vin med lastbil när min lilla hyrbil knappt kommer fram.

Väl framme vid vingården öppnar landskapet upp sig och några av husets vinodlingar visar upp sig.
Jag bjuds in i huset för en lokalt anrättad lunch.
Själva vingården visar sig vara en ombyggd bondgård och de gamla utfodringsrännorna finns kvar i golvet numera fyllda med korkar.
Anima Negra vinhus

 

1994 grundade Pere Obrador, vinmakaren Miquel Àngel Cerdà och oenologen Francesc Grimau vinhuset Anima Negra.
De tre vännerna som även kallas ”de tre musketörerna” har idag en odling på 39 hektar och producerar årligen ca150.000 flaskor under varumärket Anima Negra.
Man hyr ca 30 hektar av kontrakterade odlare och äger 9 hektar.

Miguel berättar att man sköter all sin odling organiskt (Biodynamiskt) och att man inte vill påverka vinrankorna med bekämpningsmedel i onödan, man söker terroir i sina viner.
Druvsorter är både internationella och lokala sorter som man värnar om.
Odlingarna ligger placerade så pass bra att klimatet aldrig blir för varmt, man har en havsbris som kommer in varje kväll och kyler ned druvorna. Detta innebär att man får maximalt med sol och mognad under dagarna och sedan stannar det av under kvällar/nätter pga den svala brisen.

Detta ger en lång mognadsperiod och bra förutsättningar för att skapa extraordinära viner.

Jag och Miguel spenderar flera timmar ihop och vi provar igenom deras viner tillsammans med en delikat lunch. Sedan kikar vi i källarna och jag får även chansen att testa några fatprover.
Anima NegraDSC03122

Anima Negra betyder ”Svart Själ”, men vinerna har långt ifrån vad namnet antyder utan jag skulle istället säga att de har en själfullhet och lyser som en klar stjärna från vinhimlen.
www.annegra.com
Importör: Vinovativa

Noteringar på vinerna:

QUIBIA
Privatimport
Ett smörigt vitt vin med mineralitet och inslag av mogna gula tropiska frukter samt viss örtighet i avslutet.
här är det åter ett vin på de lokala druvorna.
50% Callet och 50%Premsal

ÀN 2 2012
SB# 70120, Pris 179:-
Ett inbjudande vin med härlig frukt av röda bär och generösa mogna plommon med integrerat fat och balanserad syra. Tanninerna är mjuka och längden i vinet avslutas med örtighet.
Även här fokuserar man på de lokala druvorna men även med en betydande del av Syrah.
65% Callet, 20% Mantonegro-Fogoneu, 15% Syrah
Musten jäste vid max 29°C i temperaturkontrollerade, rostfria jästankar. Total macerationstid var 20 dagar. Malolaktisk jäsning samt lagring 12 månader i 70% franska, 30% amerikanska barriquer, varav 35% var nya. AN/2 klaras med äggvita innan buteljering.

ÀN 2012
SB# 70719, Pris 339:-
Mineralrikt vin med fin balanserad frukt och integrerad syra med mjuka härliga tanniner.
Här hittar jag toner av plommon, röda och mörka bär, kakao samt viss örtighet.
An är Anima Negeras prestigevin och tillverkas på enbart lokala druvor.
95% Callet, 5% Mantonegre & Fogoneu, druvorna plockas för hand “druva för druva”.
Musten jäste vid max 29°C i temperaturkontrollerade, rostfria, slutna jästankar i 20-30 dagar. Malolaktisk jäsning samt lagring 17 månader i 100% franska barriquer. An klaras med äggvita men buteljeras ofiltrerad.

Anima Negra vingård

DSC03126

 

Källare Anima Negra

Dagen efter vingårdsbesöket så har jag ett annat mål i sikte, nämligen den lilla bykrogen Ca na Toneta.
Detta restaurang-tips har jag fått av Mallorca-experten Pia Bollinder på resebyrån Lifestyle travel som är specialtister på Mallorca och även arrangör av cykellägret Campmallorca.
Ca na To Neta

DSC03181
Väl framme i byn Caimari hittar jag den lilla krogen och kliver in, det är litet och gemytligt inomhus. Men när man ska äta här och vädret tillåter så sitter man med fördel ute på deras charmiga terrass.

Krogen drivs av systrarna Maria och Therese Solivellas tillsammans med deras svägerska Gemma Puig.

Jag sätter mig ner och får en meny i handen, det serveras en fantastisk sex-rätters lunch, som både överraskar och imponerar.

Ca Na Ton Neta

DSC03182 Maria Solivellas som sköter köket är inte utbildad kock, utan hon har lärt sig laga mat under sin uppväxt i familjens och släktens kök.
Alla råvaror är lokalproducerade och de åker själva runt och väljer ut vilka råvaror som ska hamna på dagens meny.
På ön är idag över 90% av all mat importerad och det här vill systrarna ändra på, vad händer med landsbygden när den äldre generationen slutar odla.
Det här vill systrarna ändra på genom att visa på styrkan i att servera lokalt producerade råvaror.
Maten blir inte bara bättre och färskare utan man skapar arbetskraft plus att det är ett mer miljövänligt tänkande

På Ca na Toneta delar man med sig av smaker och upplevelser från Mallorca öppenhjärtigt precis som du gör när du har gäster i ditt hem.

Ca na Tonetas matlagningsteori är att ge en upplevelse utan att komplicera rätterna.
Smaken nås genom att gå tillbaka till de lokala rötterna, med hjälp av inhemska råvaror som har fallit ur glömska i de flesta andra restaurangkök.
Ca na Toneta är en banbrytande anläggning som fångar essensen av en by med hjälp av nästan glömda ingredienser.
Ca na Toneta arbetar nära med producenter och odlar egna grönsaker så att allt är färskt.

Låt dig svepas bort!
Varje resa till Ca Na Toneta är händelserik för man vet aldrig vad du kommer att äta!
Man erbjuder en väl avvägd meny baserad på medelhavsdieten utan brister och utspelar sig i 6 rätterer: två förrätter (aptitretare och soppa), en ”coca” (typ av focaccia), fisk- och kötträtt och dessert.
Ca Na Tonetas sammanhängande meny söker harmoni och är inspirerad av våra förfäders matvanor.

Missa inte denna upplevelse nästa gång du är på Mallorca.

Ca na To Neta

Läs mer

Fler artiklar