Löjrom och de allra godaste tillbehören med Tor Stålhandske

Nu startar löjromsfisket. Det produceras för fullt för att snart fylla kylar och frysar över hela landet med årets skörd. Kocken Tor Stålhandske gör ”comeback” på DinVinguide.se. Vi känner oss hedrade av att Tor vill medverka med sina recept.

Tor Stålhandske, kokboksförfattare och till vardags verksam som gastronomiskt ansvarig hos Pontus Frithiof i Stockholm.

Denna artikel är en ”repost”. Något uppiffad text, men fortfarande lika gott.

Löjrom och de allra godaste tillbehören med Tor Stålhandske

Löjrommen (och såklart sikrommen) har en speciell plats i mitt hjärta med tanke på min norrländska uppväxt. Kärleken till löjrommen blev inte mindre efter en oförglömlig fiskeresa tillsammans med Pontus Frithiof, vår ständige källarmästare Mario E Moroni och några övriga vänner för ett par år sedan. Den historien får sparas till kommande memoarer.

En lite kort presentation av fisken:
Löjrom är äggen från siklöjan och som varsamt kläms ut ur honorna. Rommen tvättas för att sedan saltas, sedan är den i princip redo att avnjutas.
Det finns även andra varianter att tillreda löjrommen på med cognac, socker, whisky etc men inget jag rekommenderar. När rommen är riktigt färsk så har kornen en helt unik struktur, krispighet som känns tydligt med en mild och frisk fisksmak. I sitt färska stadie är löjrom verkligen en delikatess! 
 
Siklöjan i sig är även för alla fiskälskare ett roligt alternativ till strömming. Fiskarna är perfekt att steka, klargrava samt röka. Den bästa löjrommen har sitt ursprung i Kalix. I sin enkelhet tycker jag att löjrommen gör sig bäst tillsammans med smörstekt toast, finskuren rödlök, gräddfil, gräslök, citron och nymalen svartpeppar. Här tänkte jag presentera några andra favoriter. Till samtliga recept så rekommenderar jag löjrom efter vad plånboken tillåter. Men minst 30g per portion, 60g är lagom. Samt tillgång till en svartpepparkvarn vid bordet!

Mandelpotatischips med löjromsdip

All form utav potatis, gärna knaprig är en given kombination  som passar bra tillsammans med löjrom.

1 påse mandelpotatischips
1,5 dl Smetana
1 dl gräddfil
löjrom
gräslök
svartpeppar

Rör ihop smetana, gräddfil, löjrom, lite gräslök och nymalen svartpeppar till en dip. Servera till chipsen.

”Crepes Vonnasiennes” på mandelpotatis 1 st sats

500 g mandelpotatis med skal
70 g mjöl
8 g salt
3 msk creme fraiche
3 hela ägg + 1 äggvitor
Smör till stekning

Lägg potatis i en kastrull, häll på vatten så att det precis täcker. Låt koka upp, lägg på lock, stäng av värmen och låt potatisen dra. Känn på potatisen om den är klar. Är den fortfarande lite hård, låt den dra i vattnet en liten stund till. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av (detta är det bästa sättet att koka mandelpotatis). Skala potatisen med en liten skalkniv. Tänk på att den är varm! Pressa den skalade potatisen ner i en bunke. Låt svalna något. Blanda i salt och mjöl, rör om tills allt har blandades in. Häll sedan i de hela äggen, crème fraiche och äggvitorna, rör om till det blivit en homogen smet. Stek crepes som små plättar på bägge sidor i smör på medelvärme. Servera genast istället för toast till löjrom med valfria tillbehör!

Annons:

Västerbottenpaj med karamelliserad schalottenlök 1 st paj

Pajdeg:

150 g smör
3,5 dl vetemjöl
salt
2 msk kallt vatten

Äggroyal:

3 st äggulor
3 dl grädde
salt
nymalen svartpeppar

Fyllning:

3 dl (ca 150 g) riven Västerbottensost
3 bananschalottenlökar
2 msk smör

Blanda ihop smör smör, salt (efter smak, men ett par nypor räcker) och vetemjöl i en bunke. Knåda ihop tills allt är blandat. Häll sist i iskallt vatten. Och rör runt ordentligt. Lägg degen att vila i en plastpåse i kylen en halvtimma.

Skala och skiva schalottenlöken. Smält smöret på låg värme i en stekpanna. Lägg i löken och låt den steka sakta utan att ta färg i ca en kvart. Rör om ibland. Mot slutet, höj värmen en aning och låt den få lite färg. Lyft upp löken och låt den svalna av något.

Blanda ihop äggula och grädde. Smaka av med lite salt och nymalen peppar.

Värm ugnen till 225 grader Kavla ut degen och klä in en pajform. Förgrädda pajen i ca 10 min, så att skalet ’sätter sig’. Ta ut pajskalet. Lägg den stekta löken i botten av pajen, lägg över den rivna osten och häll sist över äggstanningen. Grädda pajen på 140-160 grader i ca 1 timma beroende på ugn. Låt pajen svalna något. Servera som tillbehör till löjrom. För att ta det ett steg länge så kan man toppa pajen med lite nystekta kantareller!

Och såklart, rårakan.. 4 st små

8 st medelstora fasta potatisar
Salt
Smör och olja till stekning
Salta och riv potatisen grovt på ett rivjärn.
Krama ur saften. Smaka upp potatisen med några små nypor salt.

Hetta zoo en stekpanna med olja på medelhögvärme. Fördela potatisen i 4 stycken små platta.rårakor. Tillsätt ett par matskedar smör i pannan, låt de steka gyllenbruna, vänd och stek klart, på andra sidan. Tillsätt eventuellt lite mera smör så att inte rårakorna torrsteks, då det kan gå väldigt fort från en perfekt stekning till en bränd stekningn mot slutet.

Servera gärna rårakan tillsammans med löjrom, smörstekt finskuren rödlök, gräddfil, citron och nymalen svartpeppar.

Löjrom och de allra godaste tillbehören med Tor Stålhandske

Tor Stålhandske, gastronomiskt ansvarig Pontus Frithiof i Stockholm

Instagram: @torstaal

Löjrom och de allra godaste tillbehören med Tor Stålhandske

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar