Kräftor och vin – bäst i test

I denna artikel vill jag slå ett slag för chablisviner i kombination med skaldjur inför våra kräftskivor. Chablisviner är perfekta då de är så lättanvända och passar till det mesta på tallriken.

Kräftor och vin – bäst i test

Jag tror att de flesta tänker på ett chablisvin när det gäller vin till skaldjur. Det känns som det perfekta giftermålet. Men skaldjur har olika struktur och olika smak i sig så det gäller att tänka sig för. Jag uppfattar framförallt tre olika smaker i skaldjur – sötma, mineralton och sälta. Därför brukar jag välja vintyp beroende på vilket skaldjur jag har på tallriken.

Till söta skaldjur, såsom havskräfta, hummer och krabba, väljer jag ett mer moget vin. Fruktigheten har tonats ner och komplexiteten har kommit fram. Då brukar jag tänka på ett mer kraftfullt vin av premier eller grand cru karaktär. Du avgör själv om du väljer ett ekfatslagrat vin eller ett vin som bara fått sin uppfostran på ståltank. Själv väljer jag alltid bort de alltför hårt ekade vinerna då eken skymmer chablisvinets charm.

Till de mer mineralrika skaldjuren som ostron och olika typer av snäckor och musslor tycker jag att en yngre och enklare chablis passar bäst. Till ostron väljer jag alltid en petit chablis som är en underbar kombination. Spara pengarna på högre kvaliteter till annan mat.

Till de saltare skaldjuren som räkor och kräftor vill jag gärna ha ett syrarikt lite yngre vin i glaset. En chablis chablis är mitt val. För er som undrar. Chablis chablis är en Chablis Village som är merparten av all chablis som produceras. Syran i det yngre vinet rår på sältan i skaldjuren och frukten ackompanjerar det hela på ett förträffligt sätt. Jag undviker dock de äldre mer komplexa vinerna med längre lagring då de tar lite för stor uppmärksamhet från de subtila aromerna i maten.

Här kommer utvalda chablistips, ett par bubbel som också passar utmärkt till skaldjur samt ett alkoholfritt för de som kanske kör eller av annan anledning inte kan eller vill dricka alkohol.

Oddbird Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé

Nr 1983. Pris 94 kr
Sommarbärig med mycket friska inslag och balanserad syra. Inslag av svarta vinbär, rabarber, citrus och hallon. Varannan alkoholfri.
Perfekt alternativ till kräftorna eller skördepastan.

Langlois Crémant de Loire Brut

Nr 7404. Pris 149 kr
Ett bubbel som aldrig gör bort sig oberoende av situation. Klassiskt och elegant med sin friska syra.
Det är ett perfekt vin till bjudningen

Annons:

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723. Pris 399 kr
Vacker och inbjudande, och inte bara flaskans design utan även insidan. Perfekt till sommarens alla tillfällen med sin fina mineralitet och generösa frukt. Tydligt äpplig med fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet.
Ett favoritvin med friskhet och finess.

Petit Chablis La Chablisienne 2020

Nr 5585. Pris 139 kr
En av mina favoriter när det gäller lättillgängligt och gott vin. Prisvärd och perfekt kompanjon till allt från ostron till kräftor.

Petit Chablis William Fèvre 2018

Nr 72294. Pris 199 kr
Vill du ha lite extra och lyx ska du välja William Fevres Petit Chablis. Friskt rent och gott. Kostar lite mer men smakar också mer.

 

Chablis Clotilde Davenne 2019

Nr 6307. Pris 175 kr
Charmiga Clotilde Davenne är en firad vinmakerska i Chablis. Hon skapar typiska chablisvin vilket gör det till ett härligt val till lättare ostar och saltare skaldjur som kräftor och räkor. Bra avslut med karaktäristisk chabliskänsla.

Chablis Thierry Mothe 2019

Nr 5564. Pris 159 kr
Domaine Thierry Mothe har skapat ett rätt lätt chablisvin. Vinet fungerade bra tillsammans med lättare ostar och räkor. Även bra som apritifvin.

Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard 2019

Nr 5588. Pris 139 kr
Brocard har under många år varit leverantör av chablis till det svenska folket. Vinet fungerar förträffligt till skaldjuren.

Kräftor och vin – bäst i test

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre.

Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten.

På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar