Kändisvin eller kända viner

Är du ingen riktig kändis om du inte har ett eget vin på Bolaget?

Kändisvin eller kända viner

Frågan är om det inte gått lite inflation i de så kallade kändisvinerna. Det har blivit mer vanligt för kändisar att namnge eget vin. Pernilla Wahlgren, Leif GW och Petter Alexis är några av de kända personer vars viner återfinns på Systembolaget just nu. Man ska nu inte tro att kändisarna är med och gör vinet utan de är framförallt aktiva när det gäller etiketten. Kändisvin – en lönsam affär för alla utom kanske för dig?

Kändisvin detta fenomen som håller ett starkt grepp om marknaden. Det vimlar av viner med kända personer som avsändare. Kvaliteten skiftar och det gäller att välja rätt. Ett av de första kändisvinerna som lanserades redan 1997 var av Bengt Frithiofsson, välkänd vinprofil (läs nyhetsmorgon) på den tiden i TV4. Listan över svenska kändisar som sedan dess satt sitt namn på en flaska vin är imponerande lång.

Som kändisvinernas okrönte kung lanserade Per Morberg hösten 2011 ett vin under egen etikett med imponerande nära 1,5 miljoner sålda liter på ett år.

En annan profil som på senare tid satt sitt namn på ett vin är GW. Mer välkänd än Leif GW Persson är det svårt att bli i Sverige. Han har hävdat i en intervju i SvD Perfect Guide att ”kändisviner är obegripligt usla” och anser att de vill bara tjäna pengar”. Nu är GW´s egna viner oerhört populära på marknaden. Men när gigen är färre och kassan sinar så varför inte haka på med att namnge ett vin kanske många tänker i den publika världen. Idag är trenden för mousserande viner populärt som aldrig förr och Sverige är inget undantag. Detta har kändisarnas agenter nosat upp och utbudet har aldrig varit större av bubblande viner med kända namn som avsändare.

Är de något att ha då? Här kommer en genomgång av några kändisars bubblande viner som finns på monopolet.

Cava Roy Brut Nature

Nr 50632. Pris 149 kr. Spanien

Roy Fares aka Mr Cake har tagit fram en cava och tro det eller ej, detta är ingen sötbomb som passar bakverk utan tvärtom en supertorr cava. Torr och seriös med frisk syra och drag av äpplen och grapefrukt.

Annons:

Karl Fredriks Prosecco Organic Brut

Nr 51003. Pris 109 kr

Trädgårds- och tv-profilen Karl Fredrik på Österlen står ofta i rutan med vinglaset i handen och spaden står lutad mot benet. Nu finns hans prosecco på Bolaget. Ett ekologiskt fynd med nashipäron, persika, nektarin, solvarm citrus och ett torrt avslut.

Spännande trädgårdsvin.

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

Nr 50260. Pris 99 kr. Spanien

Smakrik cava med toner av mineral, citrus, melon och mariekex. Njut som aperitif till skaldjur eller till charktallriken.
Hola Mello!

Golden Year Rosé 2020

Nr 50268. Pris 99 kr

Vinet görs i samarbete med Hanna Widell & Amanda Schulman och bjuder på en klassisk sydfransk rosé. Härliga toner av rabarber, röda vinbär, sommarhallon, citrus och örter.

Leif Mannerström Côtes du Rhône 2018

Nr 73509. Pris 119 kr

Mästerkocksdomaren äntrar vinscenen för att själv bli bedömd. Har Leif kokat soppa på en spik? Nej faktiskt inte, vinet är bra. Kryddigt, fruktigt, medelfylligt med balanserad syra och strävhet.

Karaktärsfullt matvin!

Kändisvin eller kända viner

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar