Jose Maria Fonseca

Portugal har en lång historia som betydande vinland.
Redan 1756, cirka 100 år före Frankrike, började Portugal att organisera sin produktion av viner. Det började med att Douro fick sina egna vinregler och proklamerades som första vindistrikt i världen, detta gav resultat.
Vinälskare världen över köpte viner härifrån, exempelvis köpte engelsmännen i slutet av 1700-talet mer än tio gånger så mycket vin från Portugal än från Bordeaux. Man har så mycket mer att erbjuda än de världsberömda portvinerna. Det finns massor av viner i världsklass, några skriver jag om här men det finns ännu fler att upptäcka.
Visste du tex att vinhuset Periquita, en gammal trotjänare för många svenskar har flera superviner att erbjuda?

Periquita är ett välkänt varumärke i Sverige och ett av de äldsta portugisiska vinerna på Systembolaget.
Producenten heter Jose Maria Fonseca, men är nog kändast under namnet Periquita i Sverige som egentligen är en vinserie i vinmakarens stora utbud.
På Periquita håller man en genomgående hög kvalitet med en väldigt moderat prissättning.
Ofta benämns Periquitas viner som bra köp och fynd vid olika vinprovningar.

Varför har de hängt kvar så länge på systembolagets och svenskarnas hyllor, det måste vara för sin insmickrande stil.
Periquita original har varit listad på Systembolaget så länge som sedan 1979, det säger en hel del.
De röda vinerna är fruktiga, välbalanserade och ofta vällagrade med en generös fyllighet.
Precis det som tilltalar den svenska vinkonsumenten.

Man har även vita och roséviner som håller hög klass men de röda är vad man gör bäst och här har man också ett stort utbud av riktiga toppviner, som exempelvis J tinto och Hexagon som håller riktig världsklass.(se recensionen längre ner)

När José Maria da Fonseca år 1834 övergav sin fina examen i matematik för att börja plantera vinrankor på Setúbalhalvön, visste han inte att det 181 år senare skulle vara ett av vinvärldens mest kända varumärken.
Att han var före sin tid vet vi i dag, när andra vinmakare i Portugal lät vinrankorna krypa längs marken band han upp sina, och han är även en av de första som började buteljera sitt vin i stället för att sälja t vinerna på fat.

I dag leds företaget av hans släktingar i sjätte generation, de två bröderna António Soares Franco, som är VD, och Domingo Soares Franco som är chefsvinmakare.

 

Annons:

En kort biltur ifrån Lissabon ligger några av Periquitas frodiga vinodlingar.
Här möter chefsvinmakaren Domingo och hans bror António upp.
De visar runt i vinhuset och på ägorna där vi får prova vissa viner direkt från faten.

Vinerna vi provar är de första där man vinifierar varje druva och liten odling för sig, det är väldigt intressant att få prova varje druva för sig. Jag förstår verkligen vilken skillnad det gör och vad varje druva har för betydelse i det färdiga vinet.
Domingo berättar om sitt arbete med att utveckla det traditionella Periquitavinet, som många svenska konsumenter någon gång har stött på.

Under loppet av flera år har vinet antagit en alltmer modern stil, men Domingo berättar att han nu beslutat sig för att ta vinet tillbaka till originalstilen. Att gå tillbaka innebär att man fokuserar mer på den traditionella stilen med eklagrat fruktigt vin med elegans mer än att gå mot det överfruktiga nästan söta hållet som man gjort på senare tid. Det är en ordentlig uppryckning. Anledningen till detta är att man har sett en försäljningsökning på deras reserva vin som har mer av den traditionella stilen.

Efter rundturen blir det en vinprovning av hela deras sortiment.
Provningen avslutas med en Moscatel de Setúbal från 1952, Domingos privata flaska åker fram med en handskriven etikett.

Vilket vin! Här är en härlig rund fyllig frukt med toner av torkade tropiska frukter och balanserad sötma för att i avslutet lyftas av frisk citrus och mineralitet.

Periquita reserva
DVG_Fonseca@Bobonne2014_VSR_4224SB# 2560, 89:-
Fruktigt vin med inslag av mörka bär, kakao, plommon samt välintegrerat fat, i avslutet finner jag örtighet och peppar.

J Tinto
Jose Maria da Fonseca Jose de Sousa ColeccaoSB# 72269, 359:-
Fruktigt och fylligt vin med toner av mörka bär, plommon, kakao, kaffe, ceder, tobak och rostade ekfat.
I avslutet hittar jag även örtighet och svartpeppar.

Läs mer

Fler artiklar