Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Internationella kvinnodagen
Skriven av Fredrik Schelin

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen firar vi på DinVinguide.se med att uppmärksamma kvinnliga vinmakare.

Jämfört med resten av världen så kan vi nog säga att vi i Sverige har det jämlikt på många sätt. Men vi har fortfarande en bit att gå. Det finns fortfarande kvarlevor av gamla bastioner av kvinnligt och manligt. Det sägs att kvinnor är bättre på att prova vin då många kvinnor har bättre doftsinne än män. Vi tänkte inte protestera mot detta. Men är kvinnor bättre på att göra vin? Det är inte omöjligt. Fast det är nog snarare en fråga om vinmakning, druvor och terroir. Hur det än är, så har vi valt ut några välgjorda och trevliga viner, där kvinnor står bakom vinet.

Sandra Tavares från Portugal gör mycket vin. Och då menar vi mycket vin. Wine & Soul heter vinfirman, som hon äger med sin man. Quinta Vale Dona Marie är vingården i Douro där hon står för vinmakandet. Och Quinta de Chocapalha är den helt egna firman, som ligger i Lissabon.  Och göra vin det kan hon. På Chocapalha är det både internationella och lokala druvor som gäller. Vinerna är gjorda i en öppen stil, med snygg frukt och precision.

Arinto by Quinta de Chocapalha 2017

Nr 73109. Pris 119 kr
Ett vin med bra syra och en dos av härlig havssälta i avslutet, vilket bygger på fräschören och sätter igång saliveringen. Tack vare den fina solmogna frukten blir detta vin dock ingen syrabomb, utan ett riktigt fint balanserat vin med smak av citrusfrukter, gröna äpplen, papaya och melon. Ett utmärkt vin till bufféer, fisk och skaldjur.

Guilia Negri är ung, framåt kvinna som verkar i Piemonte Italien. Giulia Negri har alla chanser att bli ett nytt stjärnskott i vindistriktet Barolo. Föräldrarna driver vinfirman Serradanari, vars vingårdar ligger 500 meter över havet. Växtplatsen ger svala, friska viner med andra ord. Guilias egna viner är inspirerade av familjegården. Barolon är fräsch, ren och tillgänglig.

Giulia Negri Pian delle Mole Langhe Nebbiolo 2019

Nr 77213. Pris 185 kr
Överraskande öppen för en ung Langhe Nebbiolo. Stilen är fruktig med dofter av plommon, rosor i full blom och en trevlig känsla av Piemonte. Smaken har en angenäm bitter arom som gör det perfekt till gastronomi. Smak av lätta men markerade tanniner med tranbär och lingon och en mogen rödbärig frukt.
Andrea MullineuxAndrea Mullineux är amerikanskan som blev sydafrikanska. Maken Chris Mullineux träffade hon i vinfälten i Frankrike. Tillsammans flyttade de till Chris hemland och började göra vin ihop. Resultatet blev Mullineux Family Wines, i Swartland. Där görs vitt, rött och sött på gamla vinstockar. Andrea gör faktiskt lite vin i hemlandet USA också, men tiden spenderas mest i Swartlands vingårdar.

Mullineux Old Vines White 2020

Nr 96135. Pris 199 kr
Så god som gör att man trycker på ”beställa” bums! Vit Sydafrikan i toppform med runda och kryddiga smaker av nötter, gröna och gula äpplen, aprikos, persika, rökig mineral och stenig sälta.

I Bourgogne Frankrike lever Clotilde Davenne som har format mycket av vår smak för Chablis. Hon var vinmakare hos Jean-Marc Brocard under 17 år. En stor del av vinhuset Brocards framgångar beror faktiskt på Clotildes skicklighet i vinkällaren. Clotilde verkar idag på egen hand i utkanten av Chablis i vinbyn Prehy. Hon har en imponerande produktion av mycket trevliga och personliga viner. Både Chablis och Cremant de Bourgogne står på programmet för oss svenska konsumenter.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Nr 7725. Pris 150 kr
Hög syra, hög sälta och högar med citrusfrukter! Sprakade och sprudlande bubblor fyllda med en fin nötig ton, nybakad croissant och gröna äpplen. Clotildes Crémant är en klass för sig.

I distriktet Champagne går Isabelle Diebolt i sin fars Jacques fotspår. Diebolts cuvéer är fyllda av energi, nerviga syror från den berömda vinbyn Cramant. Sex olika champagner finns spå listan,  från rosé till prestigevinet Fleur de Passion. Merparten av vinerna är baserade på druvan chardonnay. Isabelle Diebolt har blivit ansiktet för firman då hon är vinmakaren tillsammans med sin pappa. Diebolt är precis som så många andra i vinbranschen, ett familjeföretag.

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723. Pris 419 kr
Den vackra flaskan tillför en dimension till, men bortsett från den romantiska designen är innehållet det som gör det. Som man brukar säga det är insidan som räknas. Vinet har en krispig framtoning som övergår mer i en krämighet efterhand som vinet mognar. Doft av rostat bröd och grapefrukt är framträdande. Fin syra och generös frukt med tydlig äpplighet, fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet i smaken.

Moa GürbüzerOddbird grundades 2013 av Moa Gürbüzer. I nästan tre decennier jobbade Moa Gürbüzer som socionom med familjeterapi och kvinnojourer. Möten med utsatta barn fick Moa att börja arbeta med att ta fram alkoholfria kvalitetsdrycker för att bryta alkoholnormen. ”Vi är udda fåglar som går vår egen väg” Säger Moa, därav namnet Oddbird.

Oddbird Organic Blanc de Blancs Alcohol Free

Nr 19041. Pris 28 kr
Vinet är lätt pärlande och friskt alkoholfritt vin, gjort på ekologiska chardonnaydruvor odlade i Langeudoc. Härlig fräschör med smak av gröna äpplen, lime, citronskal, honung och örter. Äntligen ett fint alkoholfritt alternativ på hyllan som smakar riktigt gott i klimatsmart burk!

Den internationella kvinnodagen uppmärksammas den 8 mars varje år. Dagen firas av kvinnogrupper över hela världen. Datumet firas också i FN och i många länder är det en nationell helgdag. När kvinnor från alla kontinenter, ofta med olika etnisk, språklig, kulturell, ekonomisk och politisk bakgrund, firar ”sin dag”, kan de se tillbaka på mer än nittio års kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling. Den internationella kvinnodagen är berättelsen om vanliga kvinnor som har skapat historia: kvinnors kamp i århundraden för att få delta i samhället på samma villkor som män. I det gamla Grekland uppmanade Lysistrate till sexstrejk mot männen för att få slut på kriget. Under den franska revolutionen ville kvinnorna i Paris ha ”frihet, jämlikhet och broderskap” och marscherade till Versailles för att kräva rösträtt. Idén med en internationell kvinnodag uppkom för första gången vid sekelskiftet som i industriländerna var en period med expansion, turbulens, stor befolkningstillväxt och radikala ideologier.

Källa: Unric.org

Internationella kvinnodagen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer