Hemester – Skånes pärla

Svenska vinodlare är att räkna med. Vem hade för tjugo år sedan trott att Sverige skulle bli ett vinland att räkna med?

Det har aldrig varit enklare att dricka närproducerat vin. Fler och fler svenska vinerier och vingårdar etablerar sig. Den svenska vinodlarföreningen har nu 35 yrkesodlare, samtidigt är uppemot 150 fortfarande är på hobbynivå.

Från ett småskaligt hobbyodlande har det på bara några decennier vuxit fram en stor professionell svensk vinnäring. Svenskt vin har medvind och satsningarna i denna unga bransch har nu nått en nivå. Enligt siffror från Systembolaget visar att under åren 2015-2019 så ökade försäljningen av lokalproducerat vin med hela 108 procent. Medan det under år 2020 ökade med ytterligare 42 procent. Idag finns det 45 producenter med 113 produkter inom kategorin vin via bolaget. Svensk vinnäring är en ung bransch med stor potential. I dagsläget omfattar druvodlingarna runt hundra hektar – men det uppskattas att de finns tiotusen hektar som är lämpliga för vindruvsodling. Dessa hektar finns i kustnära lägen i Halland, Skåne, Blekinge, Öland och Gotland samt vid Vänern och Vättern. Druvodling är ett personalintensivt jordbruk och kan vara nyckeln till en levande landsbygd med tusentals nya arbetstillfällen – allt från odling, vinifiering och förädling som leder till turism och gastronomi. De flesta svenska vinerna går antingen att beställa genom Systembolaget eller dricka på restaurang, några finns också på bolagets hyllor, dock oftast lokalt nära där de produceras.

Hemester - Skånes pärlaEn av de bättre vinproducenterna i Sverige är enligt mitt förmenande Kullabergs vingård. Här kan du svänga förbi och prova deras viner i vinbaren “Skänken” som är öppen mellan klockan 11-17 hela sommaren!

Har du inte redan upptäckt de svenska vinerna så rekommenderar jag dig att prova. Varför inte besöka en svensk vingård i sommar, kolla in Vinvägen Skåne på nätet. Den passerar ett tjugotal skånska vingårdar som tar emot besökare. Vinlandet Sverige är att räkna med, inte bara för kvaliteten utan även som en egen bransch som sysselsätter människor. Den visar också att trots svårigheter finns det många som har ett engagemang och ett hjärta för dryck och dryckeskultur. Så fortsätt att kämpa och skapa såväl smakupplevelser som vingårdsupplevelser på hemmaplan.

”Vinet har alltid haft en betydelsefull särställning bland livsmedel i världen, under årtusenden har det utvecklats i olika former där smak och kvalitet hela tiden stått i förgrunden. För mig är vin helt enkelt en fantastisk dryck som både gamla och unga kan uppskatta”
- K Felix G Åhrberg, vinmakare på Kullabergs Vingård

Sverige klassades enligt EU:s regler som vinland redan 1999. Detta betyder att de vingårdar som blivit godkända av Livsmedelsverket har rätt att märka sina viner med årgång och druvsort. Än så länge har Sverige inte infört några klassificeringsregler varför de endast får säljas som bordsvin. Bland de godkända druvorna finns såväl vanliga vindruvor (vitis vinifera) som hybriddruvor.  

Annons:

Här följer tre utvalda viner från Kullaberg

Immelen 2019

86% solaris både från äldre och yngre stockar, 7% souvignier gris, 7% olika andra druvsorter

Aromatiskt och stramt vin med inslag av honungsmelon, svartvinbärsblad, fläder, mazarinbotten, örter och våt sten.

Lyckeri 2019

Druvorna kommer från olika odlingslägen och är ett assemblage av olika druvsorter, till största del solaris, muscaris och donauriesling.

Aromatiskt och stramt vin med inslag av honungsmelon, gula plommon, fänkål och våt sten.
Svensk exotism

Josefinelust Brut Zero 2019

Josefinelust har genomgått andra jäsning på flaska och sedan legat tio månader på finjästen.
Över 30 olika sorters druvor, till största del solaris, donauriesling och souvignier gris.

Frisk och krispig med tydlig citrus och mineral. Inslag av gröna äpp- len, fläder, apelsinblom, kex och limezest. Vinnare av brons i Decanter World Wide Challenge 2021. Håll ögonen på Kullabergs vingård. Det är att räkna med, även på en internationell vinscen.

Läs mer


Fler artiklar