Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
flaskor i vinkällare
Skriven av Fredrik Schelin

Har storleken betydelse?

Det perfekta formatet på en flaska vin kan ju variera beroende på tillfälle, antal serverade viner till en middag och såklart antalet gäster.

Har storleken betydelse?

Halvflaska, helflaska eller magnumflaska. Är det någon skillnad, mer än det uppenbara att det skiljer i mängden vin? Den största skillnaden är att alla tre formaten har samma storlek på flaskans hals. Detta ger också att alla tre formaten har samma mängd luft i flaskan. Den luften gör ett utbyte med vinet som gör att vinet oxideras en aning. I en halvflaska mognar vinet fortare och i en magnum långsammare. Och ett vin som mognar långsammare ger en betydligt trevligare och jämnare smak. Därför säger man ofta att vin i magnum är den perfekta storleken att lagra vin i. Men en magnumflaska är faktiskt inte mer än endast ”två flaskor”. Hur ofta räcker det med två flaskor vin till en middag om 4–6 personer? Varför inte uppleva den lyxiga känslan att öppna en magnumbutelj vid nästa middagsbjudning?
Motsvarande är det också så att vinet mognar fortare i en halvflaska då du har mindre vin i förhållande till syre. Här kan man i utbudet på bolaget hitta mogna fynd som du kan öppna redan nu och inte behöver vänta på att de ska mogna i källaren.

“En magnum är perfekt för två, om bara en dricker.”

Palmer & Co Blanc de Blancs Brut 2008

Nr 7553. Pris 894 kr

I smaken fylls munnen av solvarma gula äpplen, grillad citrus, mineraler, vit tropisk frukt samt begynnande mognad med nötter och torkade aprikoser. Ett långt avslut med den så Palmer-typiska brödigheten.
Behaglig att avnjuta nu men strålande om fem till tio år.

Bollinger Special Cuvée Brut

Nr 7418. Pris 1199 kr

En härlig klassiker med sin generösa brödighet och lite oxiderade stil som alltid vinner mitt hjärta. Här blandas mogna äpplen med syra och brioche. Innehåller upp till 50 procent reservvin. Och på magnum är vinet alldeles strålande.

Halva flaskor med full smak

Taittinger Brut Réserve

Nr 7422. Pris 249 kr

Härligt frisk och extremt prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg. Vinet har inslag av citrusfrukter, mineraler och gröna äpplen.
Taittinger visar sig från sin bästa sida även i halvformat.

Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve

Nr 7450. Pris 219 kr

En riktigt prisvärd champagne med härlig les Mesnil-känsla med fruktig och frisk smak. Tydliga toner av citrus och mineraler. Det perfekta vinet som välkomstskål eller till löjromspizza.

Har storleken betydelse?

Jeroboam, Rehoboam, Mathusalem, Salmanazar, Balthazar, Nebuchadnezzar och Salomon.

Om festen är riktigt stor kan man öppna en butelj av större mått än magnumflaskan. Hit hör flaskstorlekarna Jeroboam (3 liter), Rehoboam (4,5 liter), Mathusalem (6 liter), Salmanazar (9 liter), Balthazar (12 liter), Nebuchadnezzar (15 liter) och Salomon (18 liter).

Namnen kommer från kungar i Gamla Testamentet. Stavningen kan variera mellan olika producenter.

Har storleken betydelse?

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer