Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
God jul och gott nytt år
Skriven av Fredrik Schelin

God jul med champagne

Idag är det julafton och därför hög tid att planera dina inköp av champagne till nyårsafton. God jul med champagne.

Visst andas det förväntan, elegans, flärd och lyx när man hör det välkända ljudet vid öppnandet av en flaska champagne?

Champagne, detta lyxiga, bubblande och festliga vin som högtidligt öppnas och avnjuts vid festliga tillfällen. Vid bröllop och jämna födelsedagar eller när något viktigt ska firas. För att inte tala om nyårsafton – då är en flaska champagne nästan obligatorisk – åtminstone vid tolvslaget.
Ett vanligt misstag många gör på nyår. Man startar kvällen med ett enklare mousserande vin för att sedan avsluta med en dyr och extra kall champagne på tolvslaget. När vi redan har munnen full av smaker av annat vin och mat.
Varför inte göra tvärtom. Börja kvällen med den fina dyra champagnen för att sedan avsluta kvällen med ett enklare bubbel i krutröken och kylan!

Champagne är mer än en festlig välkomstdrink. Champagne är ett vin som passar utmärkt ihop med mat och speciellt till våra nordiska råvaror med stort fokus på fisk och skaldjursrätter. Man kan med fördel servera en champagne som den perfekta aperitifen, för att sedan låta vinet följa med in i middagsserveringen. Om du tänker efter när du smakar på champagne så sätter vinet igång suget efter mat, Ja, vinet nästan kräver mat.

Champagne är så pass diversifierat att det passar till all slags mat, det gäller bara att vid vissa fall matcha rätt. Den naturligt höga syran, den krämiga moussen, den koncentrerade frukten, brödigheten från att ha lagrats på sin jästfällning samt eventuella mognadstoner och restsötma gör champagne till perfekt matmatchning.

När mat och champagne kombineras ska smakerna lyfta varandra, komplettera och ge en helhetsupplevelse. Förutom att balansera champagne med många olika maträtter, fräschar moussen (bubblorna) upp gommen och gör den redo för nya smaker mellan varje tugga. En tumregel är att ju kraftigare maträtt desto mer struktur krävs i champagnen.

Gott nytt champagneår önskar jag dig,
Fredrik Schelin

Då systembolaget håller stängt över julhelgen kommer våra tips inför nyårsafton på tisdag

God jul och gott nytt år

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer