Fredriks Bubblor – kräftskivans vän

Kräftskivan är ett härligt avslut på den varmare årstiden och när kvällarna blir mörkare igen. Dags för kräftskivan, vad passar bättre till kräftor än bubblor!

Kräftornas något söta smak kombinerat med lagens sälta och tydliga dillsmak gör att det kan vara knepigt att hitta ett vin som passar. Man bör även ta hänsyn till alla tillbehören som västerbottenpaj, olika kryddstarka dippsåser, bröd och ost. Skaldjur har också en hel del umami som kan vara speciellt svårt att matcha vin till.

Väljer man ett bubblande vin hjälper själva moussen till med umamin, väljer man då även ett mineraliskt vin med hög syra matchar det kräftskivan bättre än de flesta andra viner. Här kommer några av mina favoriter på årets kräftskiva i olika stil och prisklass.

Annons:

PALMER & CO BLANC DE NOIRS

Palmer Nr 75799 Blanc de NoirsHärlig frukt med inslag av grapefrukt, aprikoser, rostat bröd, röda sommarvarma äpplen och integrerad syra.

SB# 75799, Pris: 349:-

TILLVERKNING & LAGRING: Druvorna till denna champagne kommer från de bästa lägena i Montagne de Reims, Côte de Bars och Vallée de la Marne. Champagnen har legat på sin jästfällning i tre år med upp till 35% reservvin från tidigare årgångar. Druvsammansättning: 50% pinot noir och 50% pinot meunier.

LANGLOIS BRUT CRÉMANT DE LOIRE

Ljust gyllengult, fyllt med fina små bubblor. Doften fylls av vita florala toner, brödighet, citrus och lite mineralrik sälta. Smaken bjuder på vita blommiga inslag, tropisk vit och gul frukt blandat med citrus, brioche, äpplen, sommarsmultron, och mineralrik sälta. I avslutet som är lång dyker det upp honung och aprikos. Texturen är mjuk och krämigt gräddig.

SB# 7404, Pris: 139:-

Vinet passar utmärkt som aperitif men även till höstens skaldjur.
”För att citera ett slitet uttryck så är det ett prisvärt fynd!”

POMMERY APANAGE BLAND DE BLANCS NV

Champagne Pommery DinVinguide.seInbjudande vin med tydlig frisk frukt där tonerna är övervägande citrus, mineraler, florala inslag och viss gräddighet i avslutet.

SB# 75319. Pris: 399:-

Champagnehuset Pommery grundades redan 1836.
Pommery kanske är mest känd historiskt för är att man var först ut med att lansera en torr champagne med max 12 gram socker per liter.

Läs mer

Fler artiklar