Fredriks bubblor – Kolsyrat vin

Vi svenskar gillar bubblor, till och med i vatten ska det bubbla. Precis som bubbelvatten finns det vin med tillsatt kolsyra. Läs om viner som är tillverkade genom kolsyremetoden.
Allt är inte champagne som bubblar!

Fredriks bubblor – Kolsyrat vin

Vad är det som gör att priserna på mousserande drycker kan vara så olika? Faktum är att mousserande vin kan kosta nästan hur mycket som helst. Men det finns även ett segment av mousserande vin som har en annan funktion. Att på ett enkelt och okomplicerat sätt tillverkas genom kolsyremetoden. Då blir vinet mer prisvärt och enklare i stilen. Men det är inte alltid fel, det finns faktiskt viner tillverkade på detta sätt som är bra. Nedan tipsar vi om ett par som finns på bolaget.

Det enklaste sättet att göra bubbelvin är som att göra en läsk – att tillsätta kolsyra. Det är lika enkelt som du gör bubbelvatten hemma med din kolsyremaskin. Mellan den dyraste champagnen och kolsyresmetoden finns många fler sätt att få in bubblorna i vinet. Vilket vi på DinVinguide.se reder ut i några artiklar. Vi började för ett tag sedan med att beskriva Crémant, läs mer här. Och vi kommer fortsätta skriva om de olika metoderna och områdena som producerar alla dessa fantastiska bubbliga viner.
Den här veckan har vi kommit till att beskriva kolsyremetoden som ibland också kallas läskedrycksmetoden. Läs – Fredriks bubblor – Kolsyrat vin.

Varje år produceras runt två miljarder flaskor mousserande vin i världen

Kolsyremetoden
är det enklaste sättet att skapa mousserande vin – som att göra en läsk ungefär. Vinet ligger i en trycktank eller på flaska och kolsyra tillförs vinet. Detta medför stora bubblor som försvinner lite fortare än andra metoder. Det är även ett snabbt sätt att göra alkoholfritt mousserande vinalternativ, då man ofta kolsyrar druvmust.

Annons:

Här kommer ett par utvalda tips på mousserande vin enligt kolsyremetoden som finns på Systembolaget

Mulderbosch Sparkling Rosé 2019

Mulderbosch Sparkling Rosé 2019Nr 77909
Pris 99kr

Härligt sprudlande intensiv rosé med friska sommarbär med markerad syra. Det perfekta vinet till sommaren för dig som gillar mousserande roséviner. Funkar fint till den grillade gröna sparrisen med pressad citron.

KWV Cuvée Rosé

Nr 71610
Pris 69kr

Vinet är halvtorrt med en sockerhalt på 67 gram, men sötman kommer från söt druvmust istället för socker. Detta ger också fördelen av att vinet stannar på den modesta alkoholhalten om 7%.
Vinet har toner av tropisk frukt, solvarma svenska jordgubbar och ett väldigt elegant floralt avslut. Det är lättsippat och passar perfekt till tårta, bakverk och fruktbaserade desserter.

Oddbird Spumante

Oddbird SpumanteNr 19019
Pris 79kr

Ett alkoholbefriat mousserande vin gjort på 100 % glera från Veneto-regionen i Italien som kanske främst är känd för sin Prosecco.
Vinet är elegant med inslag av fläder, gråpäron, honungsmelon och härligt solmogen citrus. Syran balanserar upp sötman. Det perfekta alkoholfria alternativet till fest och middagsbjudningen.

Läs mer

Fler artiklar