Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pertois Lebrun 2015 champagne hällande cramant blanc de blancs
Skriven av Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – helgens utvalda

I regionen Champagne har det odlats vin sedan romartiden. Men först i slutet på 1600-talet började man tillverka mousserande vin. Läs om Fredriks bubblor

Det ser ut som att den svenska konsumenten är mer kunnig och nyfiken på bubblande vin. detta har lett till att man nu kan lansera fler och bättre mousserande viner ifrån andra områden än bara Champagne.

För att belysa detta har jag valt ut några viner från olika distrikt som jag själv gärna tar ett glas av. Vinerna finns i ordinarie sortiment så ni kan inhandla ert val inför helgen. Varför inte köpa en av varje och håll din egen provning. Jämför gärna vinerna bredvid varandra för att hitta just din favorit!

Jag dricker hellre ett bra mousserande vin från någon annan del av världen än en mindre bra champagne.

Freixenet  Cordon Negro Brut SB# 7738, Pris 89:-Cava är till volym räknat världens mest exporterade mousserande vin. Det tillverkas likt champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, men till skillnad från champagne behöver inte cava tillverkas i ett specifikt distrikt.
Ordet cava kommer från katalanskan och betyder ”källargrotta”.

Denna klassiker är så älskad och hatad av så många. Bara flaskan, skapar en åsikt, vilket vi kan vara överens om. Det är nästan omöjligt att inte ha varit i kontakt med vinet. För ett tag sedan så ändrade vinhuset i ursprungsreceptet och efter det tycker jag att vinet har blivit mycket bättre.

Freixenet  Cordon Negro Brut
SB# 7738, Pris 89:-

Vinet är torrt med tydlig ursprungsstil där jag hittar gula äpplen, plommon, päron och citrus. Vinet har en härlig mousse och i avslutet en torr och mineralrik känsla vilket gör det perfekt för både aperitif men även till mat.

Boschendal Nr 7889 Brut Chardonnay Pinot NoirMéthode Cap Classique eller MCC som vinet kallas lokalt. Det är ett mousserande vin från vindistriktet runt Kapstaden i Sydafrika, och produceras enligt traditionell metod.

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir
SB# 7889, Pris 115:-

Ett härligt inbjudande vin med mjuk mousse och tydliga tropiska frukter i doften. I smaken kommer både röda bär och vita tropiska frukter med citrus och balanserad syra. Avslutet när elegant och långt med tydlig grapefrukt. Härligt vin till både skaldjur och mingel.

Nr 7404,Crémant är ett mousserande vin från Frankrike som produceras enligt den traditionella metoden. Termen började officiellt användas i slutet av 1980- talet, då uttrycket métodhe champenoise förbjöds på mousserande viner med annat ursprung än champagne.

Ljust gyllengult, fyllt med fina små bubblor. Doften fylls av vita florala toner, brödighet, citrus och lite mineralrik sälta. Smaken bjuder på vita blommiga inslag, tropisk vit och gul frukt blandat med citrus, brioche, äpplen, sommarsmultron, och mineralrik sälta. I avslutet som är långt dyker det upp aromer av honung och aprikos. Texturen är mjuk och krämigt gräddig.

Vinet passar utmärkt som aperitif men även till höstens skaldjur.

Langlois Crémant de Loire Brut
SB# Nr 7404, Pris 139:-

Lombard Grand cru brut natureChampagnemetoden innebär enkelt förklarat att vinet genomgår en andra jäsning på flaska. Genom den andra jäsningen skapas kolsyran i vinet, det är också därför champagne har mer integrerade bubblor jämfört med andra viner där man använder andra metoder för att kolsyra vin.

Ett generöst vin med mjuka och integrerade bubblor, här finns toner av röda bär, mogna varma röda äpplen, generös röd citrus, mineraler och kalk i avslutet.Vinet har genom sin generösa frukt och tydliga mineraler och citrus en given plats till kräftorna.
Prislappen och bra butikstäckning gör vinet till ett FYND! Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir
SB# 7921, Pris 299:-

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer