Fredriks bubblor – Champagne Didier Michel

Fredriks bubblor - Champagne Didier Michel har sin hemvist i den lilla pittoreska byn Cuis som ligger 5 km utanför Epernay. Mitt i Côte des Blancs. Där skördar vinhuset 70 procent av sina druvor från premier cru i Cuis och 30 procent från grand cru-lägen i de närliggande byarna Chouilly och Cramant. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 25 år. Vi talar här om en utpräglad familjeproducent av champagne.

Fredriks bubblor – Champagne Didier Michel

Familjen Michel som odlat druvor sedan 1800-talet har historiskt sålt hela sin skörd till andra producenter i området. Men under 1900-talet har de sakta men säkert övergått till att producera champagne i egen regi under eget namn. Idag är det vinmakaren Didier som sköter det hela. Jordmånen i vingårdarna är genomgående kalk och det är uteslutande chardonnay på programmet. Druvan når sin fulla kapacitet i de fantastiska kalkjordarna som ger en kraftfull och mycket aromatisk typ av druvjuice. Jordmånen är en av de viktigaste förutsättningarna för en enastående, extraordinär och förstklassig blanc de blancs champagne.

Idag producerar vinhuset 60 000 flaskor premier cru och 12 000 flaskor grand cru varje år. Importör i Sverige är Vinia och man importerar just nu in Didier Michels årgångs grand cru. Men jag har hört rykten om att man även kanske ska ta in flera av husets viner framöver. Bravo, det är riktigt bra vin!

CHAMPAGNE DIDIER MICHEL MILLÈSIME 1944

Detta vin provades i januari 2018. När vi tillsammans med vinmakaren (barnbarn till årgångens vinmakare) öppnade flaskan. Den var definitivt fortfarande vid liv med fin och kraftig mousse. Doften hade toner av torkade aprikoser, honung, kanderad citrus och en fint levande syra som gjorde upplevelsen minnesvärd.

Bara tanken att när Didier´s farfar lade flaskan in i källaren för sin andra jäsning så stod det tyska tanks i vingårdarna. Och att jag, Fredrik,  fick vara med och uppleva denna flaskan, det var en stor ära. jag kommer sent glömma denna fina upplevelse.

Annons:

CHAMPAGNE DIDIER MICHEL MILLÈSIME 2012 PREMIER CRU

CHAMPAGNE DIDIER MICHEL MILLÈSIME 2012 PREMIER CRUBrödig med inslag av brioche, nötter, äpple, tydlig citrus och len textur. Lång smak.
Fyllig, generös, integrerad och krämig mousse.

Dosage 8g
Betyg – 88
Potentiellt betyg – 89

CHAMPAGNE DIDIER MICHEL MILLÈSIME 2010 GRAND CRU
Nr 7907
Pris 329:-

https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/didier-michel-790701Stram och härlig syra med ren frukt och mineralitet. Citrusfrukter blandas med gula och gröna äpplen. Balanserat vin perfekt till skaldjur och ostron. Vita tanniner i eftersmaken.
Direkt, fyllig, generös och integrerad mousse.

Dosage 8g
Betyg – 90
Potentiellt betyg – 91

Blanc de blancs (fritt översatt vit från vita) är namnet när en champagne tillverkas på endast ”vita” (i Sverige gröna) vindruvor. Benämningen kommer sig av att man i Champagne utnyttjar såväl blå som gröna druvsorter. Champagne som enbart görs på gröna druvor betecknas Blanc de Blancs. Benämningen kan tyckas överflödig och självklar, men förklaringen är enkel. Det är pigmentet antocyanin i druvskalet som ger vinet dess färg, är det fullt möjligt att producera ett vitt vin på blåa druvor, genom att snarast efter pressningen avlägsna skalen från musten. ”Motsatsen” till Blanc de blancs är Blanc de noirs.

Läs mer

Fler artiklar