Fredriks bubblor – Cava

Ibland vill man bara njuta av ett bra vardagsbubbel. Det ser ut som att den svenska konsumenten börjar bli så påläst och nyfiken att man nu kan lansera fler och bättre mousserande viner ifrån andra områden än Champagne. Jag dricker hellre ett bra mousserande vin från någon annan del av världen än en mindre bra champagne.

Fredriks bubblor – Cava

Cava är mousserande vin (vitt eller rosé). Detta mousserande vin har genom åren rönt stora framgångar på den svenska marknaden. På senare tid har det tyvärr fått ge vika för den växande proseccotrenden. Som tur är finns det ett relativt fint utbud av prestigecava i beställningssortimentet. Cava är till volym räknat världens mest exporterade mousserande vin. Det tillverkas likt champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, men till skillnad från champagne behöver inte cava tillverkas i ett specifikt distrikt.

Ordet cava kommer från katalanskan och betyder ”källargrotta”.

Fredriks bubblor – Cava

Cavaområdena omfattar nästan 65 000 hektar och inbegriper D.O. Rioja, D.O. Navarra, D.O. Aragón, D.O. Utiel-Requena (Valencia) samt regionen Katalonien. Ungefär 95 procent av all cava produceras i just Katalonien. Här är förutsättningarna optimala. Cava tillverkas enligt den traditionella metoden som ger små, eleganta bubblor och en lite brödig underton. Metoden innebär en andra jäsning i flaska vilket kräver kunskap, manskap, tid och resurser.

Jordmånen ska vara kalkrik och det soliga och varma klimatet skänker en generös fruktighet till vinerna. Altitud och svalkande nätter bibehåller en frisk och balanserad syra i vinet. Druvorna har en egen karaktär och är ofta de traditionella och lokala xarel-lo, parellada och macabeo, men flera andra är också godkända att användas till cava, bland annat de internationella sorterna chardonnay och pinot noir. Det innebär att det finns cava i olika stilar, från mer traditionell till mer internationell smak.

Perelada Cava Stars Brut Organic 2017 

SB# 72601
Pris 109:-

Smakrik torr cava med toner av mineral, citrus, melon och mariekex. Njut som aperitif till skaldjur eller till charktallriken. Klockren spansk känsla både i doft och smak med ett långt avslut och framförallt inte för söt.

Annons:

Gramona Imperial 2014

Nr 92682
Pris 219:-

Båda vinerna visar upp en ny typ av personlig Cava och det här är inget billigt, ointressant bubbel man får hem i sin systempåse. Vinet visar härlig krispig syra tillsammans med fin fruktighet och begynnande mognadstoner. Ett klassvin.

År 1872 skapade Joseph Raventós i Fatjó det första mousserande vinet av högre kvalitet från Spanien enligt den metod han lärt sig under sina resor i Champagne. Cava måste minst uppfylla följande regler för att få kallas cava:

• Vinet måste produceras av minst en av de tillåtna druvorna: macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, malvoisie, trepat, grenache, monastrell eller pinot noir.

•Druvorna ska odlas i ett så kallat DO (Denominación de Origen), det finns cirka 160 DO-kommuner utspridda över hela Spanien.

•Cava måste vara producerat enligt den traditionella metoden och ligga på sin jästfällning i minimum nio månader.

•Vinet måste hålla en alkoholhalt mellan 10,8–12,8 volymprocent.

Läs mer

Fler artiklar