Fredriks bubblor – årgång 2008

Vissa år när skörden ger extra hög kvalitet producerar man årgångschampagne, eller millésimé på franska. Vinerna skall lagras minst tre år på jäst, men många väljer ofta att låta den lagras längre än så. Efter att vinerna släpps ligger sedan ansvaret på köparen att avgöra hur länge till vinerna bör ligga i källaren innan man öppnar dem.

DinVinguide.se har tidigare berättat lite mer om årgångschampagne som du kan läsa om här. 
Eftersom årgång 2008 har blivit hyllad så tar de flesta vinerna som släpps på Systembolaget slut väldigt fort. DinVinguide.se har  valt ut några som i dagarna finns att beställa via Systembolaget.

Årgång 2008

Årgången började med kallt vårväder och mycket regn. Juni varvades mellan kallt och varmt vilket gav en ojämn blomning och en relativt liten skörd väntades. Men man räddades av ett mycket fint septemberväder och skörden blev hyfsad trots allt. Utvecklingen av vinerna pekar mot perfektion.

Annons:

Louis Roederer Cristal 2008

Fredriks bubblor - årgång 2008Solmogna citrusfrukter blandas med inslag av toffee, nötighet, mineralitet, vit choklad samt röda äpplen.

Lanseringsdatum 7 september, 2018
Pris: 1750 kr
Artikelnummer: 97062
Druvsammansättning: 60% pinot noir, 40% Chardonnay Systembolagets tillfälliga sortiment

99p/100p med några års utveckling kommer vinet uppnå 100p.

Palmer & Co Vintage Brut 2008 magnum

Fredriks bubblor - årgång 2008Vinet har en utvecklad ton med mogen doft.
Här finns mogna vinteräpplen, fläder, nötighet, honung och jäst i smaken. Smörig textur blandas med balanserad syra och mjuka bubblor

Pris: 949 kr
Artikelnummer: 7867

93p/100p med några års vidare utveckling på magnum kommer vinet uppnå 95p.

Henriot  Rosé Millésimé 2008

Fredriks bubblor - årgång 2008Inbjudande och elegant vin med komplex smak.
Direkt ton av röda bär och solmogna röda äpplen, körsbär, röda vinbär, citrus och bröd. Eftersmaken är lång med tydlig mineralet och balanserad syra.

Pris: 599 kr
Artikelnummer: 90352

95p/100p med några års vidare utveckling kommer vinet uppnå 96p.

Läs mer

Fler artiklar från Fredrik Schelin