Fredriks bubbel – roséchampagne

DinVinguide.se har under en längre tid rapporterat om den bubblande trend av roséchampagne och dess släktingar som vi ser i Sverige. Äntligen verkar det ha tagit fart på riktigt.
11.8% av den totala exporten från Champagne 2018 bestod av roséchampagne.

Fredriks bubbel – roséchampagne

Vad är bättre än en flaska champagne?
En rosa flaska champagne, förstås! Roséchampagne har mångdubblat sin popularitet de senaste decennierna.

Hur tillverkar man då roséchampagne? Jo man använder två olika metoder.

Blending
Genom att blanda rött och vitt. Champagne är den enda regionen i världen där man enligt gällande vinlag kan blanda rött vin och vitt vin för att skapa en rosé. Champagne är vanligtvis ett vitt vin eftersom fruktköttet och saften även från de röda druvor inte hunnit färga musten. När druvorna är pressade och avlägsnade från skalen så är slutprodukten vit. I champagneområdet används en del röda vindruvor till att producera rött vin. Detta röda vin använder man sedan för att blanda i den champagne som sedan ska bli roséchampagne.

Saignée
Ett annat sätt som roséchampagne produceras på är via saignée-metoden. Samma vinframställningsprocess som används för att skapa rosévin. Denna process innebär att musten behåller en viss skalkontakt efter man pressat druvorna. Denna minimala maceration mellan must och skal ger en mer utvecklad arom och smakprofil samtidigt som roséfärgen fördjupas. “Saignée” översätts bokstavligen till “blödning”, vilket är vad skalen gör i musten.

Annons:

Fredriks bubbel – roséchampagne

Pol Roger Brut Rosé 2009

SB# 77071
Pris 599:-

Pol Roger är ett av svenska folkets favorithus när det kommer till champagne. Ofta njuter man av husets vita bubbel. Jag vill att ni tänker om och tänker nytt. Den rosa champagnen är inte bara godare utan också mycket vackrare i glaset. Här fylls både doft och smak med röda härliga sommarbär, solvarma äpplen, blodcitrus och mineralitet. Vilken succé den kommer bli när den serveras på verandor och balkonger runt om i landet under vår och försommartid. Smarrigt och vackert rosa.

Fredriks bubbel – roséchampagne

Pommery Brut Royal Rosé

Fredriks bubbel - roséchampagneSB# 72322
Pris 439:-

Pommery är ett klassiskt hus som i många år varit ett självklart val i Svergies Kungahus. Man har förnyat sin rosé till en vackert ljus laxrosa champagne. Den ser inte bara lyxig ut i glaset, den har dessutom en nobel smakprofil. Här blandas röda vinbär med vildhallon och blodgrape. Vinet är fantastiskt som aperitif men passar även till de lättare vårprimörerna. Varför inte servera Pommery rosé till årets första grillade sparris!

Fredriks bubbel – roséchampagne – Fakta

– Mousserande rosévin blir ett allt vanligare inslag hos vinkonsumenterna. Den här sommaren kommer mer än var tredje vindrickare under 50 år att dricka mousserande rosévin estimerar Vinbarometern.*

– Mousserande rosévin är långt ifrån bara för kvinnor längre. Den här vintern har så gott som lika många män druckit mousserande rosévin som kvinnor. 17% av de manliga vinkonsumenterna och 15% av de kvinnliga har druckit mousserande rosévin*.

– Mousserande rosévin är inte längre bara ett storstadsfenomen, den allra största ökningen sker i de mindre städerna utanför storstäderna

– Nu dricker vi mousserande rosévin året runt, även om det fortfarande är vanligare under de varmare månaderna och runt de tända grillarna. Var 6:e vindrickare har druckit mousserande rosévin den här vintern i jämförelse med var 4:e förra sommaren. Förra vintern var motsvarande siffra endast var 14:e vindrickare.

*Källa: Vinbarometern Sweden Winter Report 2019

Läs mer


Fler artiklar