Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Fredrik Schelin

Fredagscava

Fredagsbubblor från Spanien - Cava - Spaniens mousserande vin tillverkas likt Champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, men till skillnad från Champagne så behöver inte cava komma från ett specifikt distrikt. Läs Fredriks artikel om fredagscava.

Cava kan och får tillverkas i hela Spanien, till skillnad från Champagne som endast får produceras i distriktet Champagne.Cava är till volym räknat världens mest exporterade mousserande vin.
Det hela började med att Spanjoren Josep Raventós Fatjó, som anses vara den förste att producera cava i större mängder, reste till Champagne under 1800-talet för att studera och inspireras av vinmakningen av mousserande vin.
Penedès-distriktets vingårdar var under den här perioden drabbade av vinlusens framfart, de flesta infekterade vinstockarna var röda druvsorter och blev vartefter ofta ersatta av vita druvsorter.
Inspirerad av Champagneregionens framgångar beslöt Josep sig för att skapa ett torrt mousserande vin, på så vis föddes cava-huset Raventós som än idag är ett av de stora husen.
Cava kallades i många år ”Spansk Champagne” då med lokala namn som champaña och xampany, det är inte längre tillåtet eftersom Champagne som region och namn numera är ursprungsskyddat.1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/dsc05812.jpgHär är mina tre bästa tips på fredagsbubblor från Spanien

Freixenet Cordon Negro Brut

Fredagsbubblor från SpanienSB# 7738, Pris 87:-
Cordon Negro en klassiker i många hem.
”Det nya svarta” Vinet är verkligen ur-cavan i svenska hem. Men inte bara här utan runt hela världen. För att vara det mest producerande mousserande vinet så håller man en väldigt hög och prisvärd kvalitet.

Härliga gula mogna äpplen med nyklippt gräs och citrus är karaktärerna i detta torra och fint bubbliga vin.

Perfekt som aperitif och lättare rätter.

VILLA CONCHI CAVA BRUT SELECCION

Fredagsbubblor från SpanienSB# 8150101
PRIS 109:-
En elegant, modern och uppfriskande Cava. Välbalanserad och karaktärsfullt fruktig med toner av citrus, röda äpplen, honung och mineral. Eftersmaken är angenämt brödig.
Passar utmärkt som aperitif eller till elegantare rätter såsom skaldjur. Eller varför inte till ost-och charkbrickan!

Privat Brut Nature Reserva 2014

Fredagsbubblor från SpanienSB# 7904, Pris 109:-
Ett torrt friskt vin med fruktiga toner som går åt det gulfruktiga hållet. Vinet har en lång smak med mjuk mousse och citruslikt avslut.
Jag hittar toner av gröna och gula äpplen, gråpäron, örter, citrus och viss ton av petroleum.
Druvor: pansa blanca (xarel·lo), macabeo,  parellada och  chardonnay

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer