Champagne Moët & Chandon

Endast en dryg timme från Paris ligger Champagne.
En blåsig och regnig region som ligger precis vid gränsen för var odling av klassiska vindruvor är möjlig.

Här ligger champagnehuset Moët & Chandon, som förutom en imponerande historia dessutom har en ståtlig produk- tion om 32 miljoner flaskor per år, att jämföra med Bollingers 1,8 miljoner.

VI MÖTS I MOËTS
entré av Pierre-Louis Araud, som är brand manager och kan allt om husets fantastiska historia.
Den börjar 1683 då Claude Moët föds i staden Reims. Eftersom Claude var den yngste sonen hade han inget hopp om att ta över familjeföretaget utan sökte sina egna vägar. Han började i stället ansvara för skötseln av en lokal adelsmans ägor. Där lärde han sig allt om vinodling samtidigt som han sparade ihop till eget kapital. 1709 nämns han för första gången som ägare till en av de bästa vinodlingarna utanför staden Epernay.

1762 fortsatte sedan hans son Claude- Louis-Nicolas vinhusets arbete och sålde även buteljer till franska hovet. Men den som verkligen satte grunden till Moëts storhet var hans son Jean-Remy Moët, som skötte huset 1789–1832. Han utsågs även till borgmästare i Epernay av Napoleon I.

Jean-Remy Moët såg till att skydda huset Moët för framtiden genom att skriva om bestämmelserna i bolaget. Nu skulle inte bara en person skydda dess framtid, utan man tog in en delägare i företaget. Jean-Remys son och svärsonen greve Pierre-Gabriel Chandon blev partners, och Moët & Chandon föddes 1832.

PIERRE-LOUIS ARAUD TAR med oss till husets finaste odlingar. Här njuter vi av utsikten och fortsätter prata om husets historia och framtid. Solen skiner och det ser ut som att det brinner i plantorna av höstfärger, det är otroligt vackert.

VanityStudios_MOET2012_VSR_7178
Fredrik Schelin i Moët´s gårdar
Foto: Raphael Cameron

Här bjuds även möjlighet att smaka på druvor som hänger kvar efter skörd. För den som inte är van smakar de nästan som vanliga vindruvor, söta och goda. Men om man känner efter lite extra hit- tar man chardonnay-druvans karaktär som senare återfinns i vinet.

Vi fortsätter med ett besök i den omtalade champagnekällaren. Här nere möts man av en typisk källardoft, det är runt 90 procent luftfuktighet. Källarna är grävda i kalkig jord som behåller samma temperatur året runt. Detta tillsammans med fukten gör det till den optimala lag- ringsplatsen.

Det ligger fullt med buteljer längs med alla väggar, och det är en magisk känsla att gå runt härnere och veta att det ligger f lera hundra miljoner champagneflaskor som bara väntar på att bli färdiga.
Här har vinmakarna vandrat omkring i flera hundra år i jakt på den perfekta champagnen.

Besöket avslutas i ett mycket vackert inrett rum uppe i slottet. Här bjuds vi på en fullständig provning av Moët & Chandons sortiment. Pierre-Louis Araud fortsätter att berätta om huset under provningen, och vi får möjlighet att avnjuta ett speciellt vin, 1993 Collection som uppvisar en begynnande mognad, friska äpplen och en imponerande balans.

DET ÄR FANTASTISKT hur Moët & Chandon lyckas hålla en så hög kvalitet trots sin storlek. Moët & Chandon äger 1 500 hek- tar egen mark, vilket är unikt i Champagne. Priset idag ligger på ca 1 miljon euro per hektar, om marken över huvud taget är till salu.
”Utöver Moëts egen produktion köper vi även in druvor från ytterligare 3 000 hektar. Här har vi ett nära samarbete med bönderna, och jag godkänner och provar varje batch som köps in för att säkerställa kvaliteten, säger chefsvinmakaren Benoît Gouez.”

För att få ihop logistiken med att skapa så många flaskor champagne blendar vi fyra gånger per år, till skillnad från andra vinhus som blendar allt på en gång. Vid varje blendningssession tar vi också hänsyn till hur länge vinet har legat på tank. Vi kompenserar upp blenden med olika mängd reserve-viner (äldre årgångar som man har sparat i källarna reds anm) för att skapa husets specifika stil.

Man börjar med att skapa ett stilla vin från varje odlingsplats var för sig, och man kan ju bara tänka sig vilket enormt arbete detta innebär för Benoît Gouez och hans team. De måste konti- nuerligt prova av tusentals olika viner för att senare bestämma vilka som passar i den slutliga blandningen som blir en Moët & Chandon.

INNAN MAN BLENDAR genomförs så kallade vin clair-provningar. Detta är när de stilla vinerna är klara för att gå ner i den slutliga blenden. Det är inget lätt jobb, tänk bara när vinerna som ska bli champagne äntligen är valda då ska de blendas innan man tillsätter jäst och socker för att starta en andra jäsning. Sedan ska de ligga i källaren i ytterligare minst 18 månader innan man får kalla det champagne.

Man måste i den processen även väga in att de viner man väljer idag kanske inte orkar hålla kvaliteten ända tills den slutliga champagnen är färdig.

På Moët & Chandon använder man sig av alla de tre stora druvorna från området  chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Pinot noir och pinot meunier är röda druvor, detta trots att man gör en vit champagne. Efter pressningen tar man genast bort juicen och undviker skalkontakt.

Unikt för området är också att när man gör sin rosé blendar man med ett rödvin före andra fermenteringen. Denna metod är endast godkänd i Champagne.

HUR KOMMER DET SIG då att just Moët & Chandon är en sådan framgångssaga? Förmodligen beror det på en blandning mellan en jämn och hög kvalitet på champagnen, attraktiva förpackningar och en otroligt skicklig marknadsföring som gör att gemene man håller Moët & Chandon synonymt med champagne.

Det är vanligt i Champagne att man inte bara har sin huschampagne som ofta kallas brut NV (non-vintage), vilket betyder ej årgångsbestämd, utan även olika årgångsbestämda champagner eller en prestigechampagne.

Dom Perignon har i många år varit Moët & Chandons prestigechampagne, men numera räknas Dom Perignon som sitt eget hus och har en produktion om 4,3 miljoner flaskor.

Med ändrade förhållanden i klimatet har man varit med om en del dåliga skördar på senare år, exempelvis 2003 då man drabbades av en värmebölja där druvorna övermognade och gav en skörd med extremt dålig kvalitet för att vara Champagne. 2012 kan också komma att bli ett av de sämre åren, i skördemängd räknat, sedan vinlusens härjningar.

I övrigt är det svårt att se en nedgång för champagne, då de älskade bubblorna vinner mark för varje år.

Moët & Chandon Rosé Impérial (7598), 399 kr.
Ett friskt vin med inslag av hallon, smultron, röda äpplen samt blodgrape I avslutet.

Denna kan man även avnjuta i en Alla Hjärtans Dag anpassad låda med glas och hela paketet!
Kanske du ska överraska din älskade?

Fler artiklar