En sommardag i Sydafrikas tecken

I Sydafrika avnjuter jag gärna ett glas bubblande Cap Classique i solens varma strålar. På eftermiddagen passar ett glas svalkande chenin blanc utmärkt. Chenin blanc är en druva man verkligen har omfamnat. När det kommer till Sydafrikas nationalsport grillning eller som de kallar det, Braii, då sippar jag gärna på en sval Cape Blend, Sydafrikas excellenta rödpang.

En sommardag i Sydafrikas tecken

Många känner kanske inte till att vinlandet Sydafrika som benämns som ett av ”nya världen” –länderna, har producerat vin i århundranden. Redan 1652 upprättade Ostindiska Kompaniet en handelsstation i Sydafrika, i området som senare skulle bli Kapstaden. Denna station hjälpte handelsflottan med färskvatten och mat under sina resor mot Indien och Sydostasien. Konsumtionen av vin var relativt stor i Europa under denna tid. Besättningarna och folket som jobbade i handelsstationen efterfrågade denna ädla dryck. Istället för att skeppa vin i stora mängder från Europa bestämde man sig för att börja odla vin på plats. Klimatet och odlingsförhållandena visade sig vara de rätta. Sticklingar importerades från dåtida kända europeiska vinregioner. Den första vingården planterades 1655. Andra februari 1659 pressades de första dropparna Sydafrikanskt vin.

Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2010

LÄS MER

Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout 2019

LÄS MER

Annons:

Roodeberg 2017

LÄS MER

En sommardag i Sydafrikas tecken

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar