En sommardag i Frankrikes tecken

En sommardag i Frankrike är aldrig komplett utan klassikerna. Resan börjar i distriktet Champagne med ett gott glas kallt festligt bubbel. Sen framåt eftermiddagen styr vi mot kusten och härliga trendiga Loire för ett glas saltstänkt vin av den mer okända druvan melon de bourgogne. När grillen bestående av gamla vinstockar tänds öppnar jag gärna en rödbärigt läskande Côtes-du-Rhône.

Frankrike är utan tvivel världens viktigaste vinland. I Frankrike görs nämligen några av världens mest berömda mousserande, torra vita och röda samt söta vita viner. Inget annat land kan visa visa upp den bredden på den absoluta toppnivån. Frankrikes vinhistoria må ha börjat tidigare men den tar ordentlig fart tack vare romarna för tvåtusen år sedan. Många av de klassiska franska vinregionerna etablerades av romare från första århundradet efter Kristi födelse och ett par hundra år framåt. Ser man på en vinkarta över Frankrike syns tydligt att det egentligen är en relativt liten areal som utgörs av vinregioner. De är dock väl spridda över landet och har väldigt olika förutsättningar.

Vad man än vill lära sig så är det bäst att börja från början. När det gäller vin så måste man börja med Frankrike. Att förstå Frankrike och dess viner är som att lära sig grammatik när man läser språk det är här det moderna vinets historia börjar. Det är i Frankrike som de klassiska vinstilarna skapats, de flesta viktiga druvsorter har sitt ursprung och det är också här som vinlagarna fått sin utformning.

Resan börjar i distriktet Champagne med ett gott glas kallt festligt bubbel

Annons:

Framåt eftermiddagen styr vi mot kusten och härliga trendiga Loire

Domaine de la Bournaire 2016

LÄS MER
När grillen bestående av gamla vinstockar tänds öppnar jag gärna en rödbärigt läskande Côtes-du-Rhône

En sommardag i Frankrikes tecken

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar