En skål för sött vin i glasen

Alla älskar det söta vinet, men ingen köper det! Så säger nästan alltid vinmakare som producerar sött vin. Här kan vi faktiskt säga att det var bättre förr. Då dracks det portvin, madeira, sherry och sauternes som om det inte fanns en morgondag. Det var inte heller begränsat till högtider som jul, utan det gick minsann att njuta av det söta guldet året runt.

En skål för sött vin i glasen

En hemlighet med söta viner är att välja bort de billigaste. De är oftast sötsliskiga med saknad av komplexitet och struktur. För att ett sött vin ska fungera behövs en förhållandevis hög syra och mycket fräschör för att skapa en kontrast med det söta. Det behövs precis som i alla viner en balans. Ett annat sätt att skapa kontraster och balans är att tillsätta alkohol som i fortifierat vin.

Söta viner är en typ av dryck som som vi ofta matchar mot sött. De fungerar ofta mycket bra även tillsammans med andra smakkombinationer. Prova gärna att dricka det tillsammans med med olika ostar eller chark. Här är det kontrasten mellan det söta och salta som ger en en fin kombination. En klassisk kombination är  gås- eller anklever, då gäller det dock att ha ett vin med tillräckligt mycket fräschör. Om vinet är lite örtigt eller om det matchar det mot glazen och kryddningen kan det också fungera utmärk tillsammans med grillat fläsk eller fågel samt heta rätter med chili. Prova dig fram för att hitta din favoritkombo!

Jag har botaniserat lite på bolagets utbud. Här kommer några utvalda favoriter.

Annons:

En skål för sött vin i glasen

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar