Crémant i Bollingers fotspår

Langlois-Chateau är en familjekoncern med anor från 1885 kända för sin Crémant de Loire.

Langlois-Chateau tillverkar både röda och vita stilla viner. Men fokus ligger på deras Crémant de Loire, som produceras enligt den traditionella metoden.

Inriktningen var mousserande vin redan 1912, när Langlois-Chateau startades av det unga paret Edouard Langlois och Jeanne Chateau. Edourd omkom under första världskriget, vilket ledde till att Jeanne sällade sig till skaran av ”bubbelänkor” och drev företaget vidare. Huset var familjeägt ända fram till 1973 när champagnehuset Bollinger klev in som majoritetsägare.

Basvinet till Langlois Brut, Crémant de Loire, är gjort till huvuddelen av Loires signaturdruva chenin blanc (60%) tillsammans med 20% chardonnay och 20% cabernet franc. Druvorna kommer från sex olika lägen som domineras av kalkhaltig jordmån. Varje växtplats vinifieras separat och blandas sedan till husets  cuvée tillsammans med cirka 10% reservvin. Efter andra jäsningen på flaska får det vila 36 månader på fällningen innan det degogeras och släpps ut på marknaden. Dosage 12 gr/liter.

"För att citera ett slitet uttryck så är det ett prisvärt fynd!"

Annons:

Ljust gyllengult, fyllt med fina små bubblor. Doften fylls av vita florala toner, brödighet, citrus och lite mineralrik sälta. Smaken bjuder på vita blommiga inslag, tropisk vit och gul frukt blandat med citrus, brioche, äpplen, sommarsmultron, och mineralrik sälta. I avslutet som är lång dyker det upp honung och aprikos. Texturen är mjuk och krämigt gräddig.

Vinet passar utmärkt som aperitif men även till sommarmaten och höstens skaldjur. ”För att citera ett slitet uttryck så är det ett prisvärt fynd!”

Langlois Nr 7404, Crémant de Loire Brut 139:-

Läs mer

Fler artiklar