Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Charles Heidsieck en multi-vintage champagne
Skriven av Fredrik Schelin

Charles Heidsieck en multi-vintage champagne

Det brukar sägas att varje champagnehus bästa vin är deras non vintage-champagne. Charles Heidsieck non vintage kallas ofta multi-vintage champagne. Då vinet består av runt 40 procent sk. reservvin.

Charles Heidsieck en multi-vintage champagne

Det brukar sägas att varje champagnehus bästa vin är deras non vintage-champagne. Charles Heidsieck Brut Réserve är en av de bästa standard-champagnerna på marknaden. Man tillför alltid ca 40 procent med så kallade reservviner med en ålder på fem till femton år. Detta gör att man ofta kallar vinet en multi-vintage hellre än en non-vintage champagne. Man låter även vinet vila länge i källarna på jäst under sin andra jäsning vilket ger en fylligare stil.

”Mis en cave” betyder det år det stilla vinet ifrån Champagne hamnar i källaren för sin andra jäsning på flaska. Basårgången är alltså året då skörden sker, det vill säga året före det som anges som ”Mis en cave”. Termen introducerades av Charles Heidsieck´s källarmästare Daniel Thibault (1947-2002)

Jag deltog i veckan i en provning av husets icke årgångschampagner men med olika basårgångar. Dessa viner från vinhusets egen källare ger en bra känsla för hur kvaliteten av deras Brut Réserve kommer att arta sig i framtiden. Här nedan följer en genomgång av åtta sådana viner.

Charles Heidsieck föddes 1822 av Charles-Henri Heidsieck och Emilie Henriot. Han grundade sitt vinhus 29 år gammal. Som första champagnehus reste han till Amerika för att lansera sina bubblor i det nya landet. Där fick han snabbt smeknamnet Champagne Charlie! Efter att i modern tid haft lite olika ägare är nu huset åter ett familjeägt hus. Champagne Charles Heidsieck är ett av mina favoriter bland champagnehusen. På Charles Heidsieck skapar man vin i den lite mer komplexa brödiga och fylliga stilen.

Du kan idag hitta Charles Heidsieck Brut Réserve i många systembolagsbutiker. Har du inte provat den än så tycker jag att du ska göra det. Det är ett spännande.

Charles Heidsieck en multi-vintage champagne

Charles Camille Heidsieck var vinhandlare och grundade 1851 huset Charles Heidsieck.
Charles är kanske mest känd för att vara den första att exportera Champagne till USA.Fredriks bubblor - Champagne Charlie
Charles son till Charles-Henri Heidsieck, en champagne-köpman känd för att ha ridit in i Moskva på en vit hingst 1811 strax före Napoleons framryckande armé. Där han hade sin orderbok redo att ta emot beställningar på champagne, för att fira oavsett vilken sida som skulle vinna den kommande striden

Charles-Henri var brorson till Florens-Louis Heidsieck, en av grundarna av champagnehuset  Piper-Heidsieck, och kusin till Henri-Louis walbaum och Pierre Auguste Heidsieck som grundade huset Heidsieck & Co Monopole. Charles Camille gifte sig med Amélie Henriot.

1852, besökte Charles Heidsieck USA första gången. Han såg snabbt potentialen för den amerikanska marknaden och behöll en försäljningsagent på plats för att underlätta sin importförsäljning. Massimport av champagnen möttes med rykande åtgång och rekordförsäljning. När Heidsieck återvände fem år senare blev han mottagen i New York City med pompa och ståt med tidningsartiklar och bankettmottagningar i hans ära. Under denna och senare resor fick han sitt smeknamn ”Champagne Charlie” hos New York societeten.

COL_4_WINES_01
1861, USA´s inbördeskrig utbröt. Med mer än hälften av företagets tillgångar bundna i obetalda konton i USA, lämnade Heidsieck snabbt Champagne och satte segel mot USA. Vid sin ankomst, fick han veta av sin agent att en ny lag med syfte att frikänna nordbor från att behöva ge stöd för bomull som köpts från Södern, också befriade agenten från att betala sin skuld till Heidsieck.

Charles gav sig av mot New Orleans för att söka betalning direkt av köpmännen som hade fått champagnen. Han var tvungen att resa i hemlighet in i södern under brinnande krig utan att bli upptäckt av armén. Han fann staden New Orleans nära konkurs och oförmögen att betala sina skulder. Men man hade ett lager fullt av bomull som det var hög efterfrågan på i Europa. Heidsieck accepterade bomull som betalning och försökte smuggla bomullen ut från Alabama. Det lyckades inte utan man togs de tillfånga och all last förstördes. Heidsieck försökte ta sig till Mexiko eller Kuba i hopp om att ta sig vidare till Europa. För att underlätta sin resa gav den franska konsuln honom diplomatpost.
Men i New Orleans som hade fallit till unionens styrkor blev Charles gripen. I diplomatposten fanns dokument från franska textiltillverkare om att leverera  uniformer till sydstatsarmén. Trots att Heidsieck bedyrade sin oskuld och okunskap om dokumenten, åtalades han för spioneri och fängslades.

Charles Heidsieck fängslande orsakade en diplomatisk incident mellan den franska och amerikanska regeringen som blev känd som The Heidsieck Incident. Fletalet gånger försökte franska diplomater och även Napoleon III kontakta president Abraham Lincoln för att Heidsieck skulle bli frigiven. Hans frigivning beviljades slutligen den 16 november 1862. Charles hälsa var bräcklig och företaget satt i konkurs samtidigt som hans fru varit tvungen att sälja av familjens egendom för att betala sina skulder.

1863, blev Charles Heidsieck kontaktad av en amerikansk missionär med ett brev från USA. Brevet var från brodern till Heidsiecks tidigare agent i New York. Mannen skämdes för hur hans bror lurat Heidsieck och erbjöd honom en stor del land i Colorado som ett slags återbetalning.
Det visade sig att marken var en del av liten by som kallades Denver, som snart skulle bli en av de största och rikaste städerna i den amerikanska västern. Heidsieck sålde av marken och betalade av alla sina skulder. Med överskottet kunde han att återskapa sitt champagnehus.

Filmen om Champagne Charlie

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer