Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne bäst i test 2021
Skriven av Fredrik Schelin

Champagnedagen igen?

Champagnedagen igen? Javisst, men idag fredag är det den "äkta" champagnedagen.

Champagnedagen igen?

Kalendern är full av temadagar och högtider som firas i Sverige och runtom i världen. Som vi också skrev om förra fredagen. Den lyxigaste av dem alla är nog “Champagnens Dag”. Champagnens Dag skapades för att uppmärksamma ett av världens mest spännande viner. Champagnedagen är ett initiativ från Chris Oggenfuss Bloggare och professor i Kaliforninen. Det hela startade 2009 och är ett samarbete med CIVC (Champagnes intresseorganisation). Och denna den “äkta” Champagnedagen firas idag 2021 den 22 oktober.
Den officiella champagnedagen som firas i området Champagne inträffar alltid den fjärde fredagen i oktober.

Glasets betydelse är viktigt för champagne likväl som alla viner.

Glas sara CameronSärskilt på en dag som denna är det viktigt med val av glas tycker jag. Genom att använda rätt glas kan vinets egenskaper och karaktär förstärkas. Det var inte så viktigt förr. Då var det utseendet som styrde utformningen. Ett enklare test som du kan göra själv är att ta ett vin, vilket som helst, och prova det i olika typer av glas. Vattenglas, vinglas, mugg och så vidare. Du kommer att uppleva att smaken varierar i de olika glasen. Champagneglas finns i flera olika former. Ett av de mest klassiska glasen är det som kallas coupe. Glasen är eleganta och kända för champagnetornen som byggs av dem. Snyggt, men tyvärr gör du inte champagnen rättvisa genom att dricka den i ett sådant glas. Det är nämligen omöjligt att känna någon doft och bubblorna försvinner fortare än du hinner dricka upp. Flöjten, eller som det heter på franska, flûte, togs fram under tidigt 1700-tal, då fransmännen gick från att dricka ur metallglas till riktigt glas. Flöjtens utformning är designad för att behålla bubblorna i drycken med en så liten toppyta som möjligt. Den lilla ytan på glaset gör inte mycket för vinet. Varken doft eller smak kommer fram. Ett bra provningsglas bör vara tulpanformat, det vill säga smalna av uppåt. Den formen gör det enklare att snurra drycken i glaset utan att spilla och med den utformningen fångar glaset upp och koncentrerar aromerna. Då har du lättare att bedöma dem. Glaset bör vara helt genomskinligt och inte färgat eller mönstrat. Det behövs också en lagom lång stjälk att hålla i. Då värms inte drycken upp av handen när du håller glaset i stjälken. Dessutom doftar händer ofta tvål eller handkräm och det gör provningen svårare. Tänk också på att lufta glasen innan servering eller skölj dem i vatten. Det är inte bra om gammal skåplukt överförs från glaset till vinet.

Det perfekta glaset för att njuta av mousserande vin.

Att hitta det perfekta glaset är mycket komplext eftersom det beror på vilken typ av mousserande vin du ska dricka. Är det en gammal årgång, ett chardonnay- eller pinot noir-drivet mousserande vin? Riktigt så nördig behöver du inte bli. Om du inte vill köpa nya glas kan du hellre använda ett vitvinsglas än den klassiska flöjten. Om du vill välja ett enda bra glas räcker det att ha ett par stycken av det eftersom vi ofta är två när vi vill prova något alldeles extra.

Här är några av mina favoritglas:

Lehmann Grand champagneglas 45 cl.
Bäst i test, lätt att snurra vinet för att öppna aromerna. Har behaglig balans och en mycket bra yta för att vinet ska öppna sig. Glaset är framtaget av en av Frankrikes mest kända sommelierer, Philippe Jamesse.
Riedel Veritas champagne.
Ett bra glas med fin balans och tillgänglig prislapp.
Zalto bordeaux.
Du kommer knappt tro att du håller i ett glas, så lätt är Zaltos glas. Fantastisk känsla både i handen och mot munnen.

Visste du att skåla med ett glas bubbel tillsammans med din partner ökar lyckan?
En studie från University of Buffalo visar ett direkt samband mellan par som konsumerar champagne tillsammans och deras långsiktiga lycka i relationen.

Skåla in #ChampagneDay med följande tips!

Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut

Nr 52372. Pris 729 kr
Icke årgångsbestämd cuvée generellt. Men i denna ingår just nu endast årgång 2004.
80 % chardonnay och 20 % pinot noir.
Ståltanksfermenterad till större del men 15 % av vinet fick se insidan av ekfat i 9 månader. Degogerad 2020 efter att ha spenderat 15 år på sin jäst.
Knivskarpt vin som trots sin ålder känns vinet ungt och friskt. Lager efter lager med friska toner av äpplen, citrus, mineraler men även toner av bakverk, rostade hasselnötter samt krita.
Magi till skaldjur!

Palmer & Co Brut Reserve

Nr 7372. Pris 299 kr
En blend av alla tre druvor chardonnay, meunier och pinot noir.
35 % av vinet består av reservvin.
Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sin prisklass. Fin generös brödighet med begynnande mognad blandas med en massiv syra och tydliga mineraler som nästan är saltiga. Vinet älskar mat.
Detta är en go-to champagne och om du har möjlighet prova den på magnum. Mums.

Domaine Dehours La Croix Joly Oeil de Perdrix Extra Brut 2011

Nr 79654. Pris 719 kr
Meunier 100% Lieu-dit Collection
En härligt inbjudande ljus roséchampagne på druvan meunier från en utvald växtplats.
Färgen är djup gyllene mer än roséfärgad.
Doften är generös med begynnande mognadston och härliga inslag av nötter, syltade bär och rostat bröd.
Smaken är snustorr och syran i vinet lyfter den mer generösa smaken av röda bär, honung, gröna örter, nykavlad croissantdeg och mineralitet.

Nicolas Feuillatte Cuvée Palmes d’Or Brut 2008

Nr 88943. Pris 1099 kr
Vinet håller igen till en början, men efter ett tag med luft, temperatur och en större kupa så händer det saker. Vi bjuds på en mjuk munkänsla där tonerna består av smörstekt brioche, gula solvarma äpplen, mjölkchoklad, grapefrukt och en integrerad ryggrad av mineraler. Härligt vin som både har en lätt begynnande mognad men håller tillbaka en hel del och har framtiden för sig. Varför inte köpa på några flaskor att följa utvecklingen. God prestigechampagne.

Dela dina foton och videos på Twitter, Facebook och Instagram.
Tagga med #ChampagneDay

Champagnedagen igen?

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som 2018 släppte sin första bok ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska”.

Läs mer om Fredrik

Läs mer