Champagnedagen 2020

Kalendern är full av temadagar och högtider som firas i Sverige och i världen. Den lyxigaste av dem alla är "Champagnens Dag". Champagnens Dag skapades 2009 för att uppmärksamma ett av världens mest spännande viner.

Champagnedagen 2020

Champagne kännetecknar lyx och fest för många. Den är ofta dyrare än andra mousserande viner och öppnas därför vid särskilda tillfällen. Champagne är mycket allsidigt och passar perfekt till fördrink, eller som huvudrollsinnehavaren till middagen.

Mousserande vin upplevs mer lyxigt än stilla viner. Det är känslan från poppet av flaskan när den öppnas till det porlande bruset från bubblorna när man häller upp och slutgiltigt när de härliga bubblorna landar på tungan.

Champagne är den perfekta drycken för alla tillfällen och blir aldrig fel. Det är vanligt att man använder ordet champagne för att beskriva mousserande vin från olika delar av världen, men det är endast vin från distriktet champagne och som har framställts enligt champagnemetoden som får lov att kallas champagne. Det är ursprungsskyddat. Champagnemetoden innebär en andra jäsning av vinet i flaskan och det är då bubblorna bildas. Den andra jäsningen sker i minst 12 månader och i flaskan.

Klart att champagnedagen ska firas med klass!

#ChampagneDay

Agent 007´s favoritchampagne
Insidan som räknas men utsidan är vacker den med
Vacker flaskform med ursprung från 1600-talet
Kooperativet överlevererar
2008 är århundradets årgång, PUNKT

Annons:

Brödig och generös klassiker
Familjeägd odödlig klassiker
Drickfärdig och god
Världens mest drickbara adress enligt Winston Churchill
Varannan alkoholfri

Champagnedagen 2020

Att prova champagne hemma

Provning av champagne och mousserande vin

Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är festligt och trevligt och rätt enkelt att ordna hemma. Man kan välja att bara prova champagne eller bara cava exempelvis eller välja olika prisklasser. Det finns lite tips och trix för att provningen skall bli lyckad. Här får du några råd på vägen och tips på olika bubbel att prova.

Kyl flaskorna

Det självklara är förstås att börja med att kyla flaskorna. Halvljummen champagne går bara inte att dricka. Fyra timmar minst i kylen. Temperaturen vid servering skall vara 6-9 grader. Vill du använda ishinkar sedan så tänk på att skaffa champagnekorkar då flaskans kork inte går att använda efter öppning.

Servera och smaka

Öppna flaskan långsamt med en lutning på 45 grader. Titta på bubblornas storlek och färg på vinet, båda kan avslöja ålder på vinet. Hur känns vinet i munnen, textur och struktur kan berätta mycket om ett vin. Efter man har tittat på vinet så är det dags att ta in alla sinnen, först så doftar vi på vinet. Känner du inget så snurra gärna upp vinet i glaset så att det avger aromer.

Nu går vi till att smaka på vinet. Ta in en liten sipp och låt vinet rulla runt i munnen, om du kan så dra in lite luft mellan läpparna. Eftersom 80% av det du känner kommer ifrån doften så sörpla gärna vinet då kommer doften tillbaka upp i näsan och förstärker din upplevelse.
Nu kan vi börja sätta bedömning på vinet.🥂

Läs mer

Fler artiklar