Champagne Gosset – Huset – Historien – Traditionen

En traditionell kunskap sedan 1584 skriver Gosset på sin hemsida.
Och det stämmer, Champagne Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne.

I över fyra århundraden, har familjen Gosset fört över sitt kunnande från generation till generation
Året 1584 skapade Pierre Gosset, rådman i Aÿ och vinodlare, stilla viner mestadels röda, med druvor som han skördade från sina egna vinstockar.
På den tiden var det två viner som tävlade mot varandra och som ansågs vara de riktiga kungarna av vin i Frankrike.
Dels vin från byn Aÿ i champagne samt från bourgogne-distriktet längre söderut närmare bestämt i området Beaune.
Båda områdena skapade viner från samma druvsorter nämligen Pinot Noir och Chardonnay.
Det var inte före 1700-talet som vinerna i och runt Aÿ började bubbla och då bytte man även sin produktion från stilla viner till Champagne även hos Gosset..
Dagens cuvéer från Gosset påminner väldigt mycket i vinmakningen de som skapades redan från start då man noga undviker malolaktisk jäsning så att vinerna behåller sin naturliga fruktighet.

År 1994 såldes Gosset till Renaud-Cointreau koncernen (familjeägt och även ägare av Cognac Frapin). Under den nya ledningen, lyckades man öka sin produktion till en miljon flaskor år 2005.
Huset är nu framgångsrikt lett av Jean-Pierre Cointreau och har en export av 65% av sin produktion till mer än 70 länder.
Under 2009, då man förberedde att fira Gosset´s 425: e födelsedag, tog Jean-Pierre Cointreau beslutet att köpa nya lokaler i Épernay: 2 hektar parklandskap med byggnader som dateras tillbaka till 18-talet, med 1.7 km källare och en lagringskapacitet på 2,5 miljoner flaskor och en produktionskapacitet av 26.000 hektoliter.
Denna nya domänen är ett idealisk hem till huset Gosset.
En del av tillverkningen är fortfarande kvar i Aÿ som förblir Gosset´s säte.

Gosset blendar sin champagne från några av de bästa Crus tillgängliga i Marne-distriktet (Grands Crus och Premiers Crus) med en 95%-ig genomsnittlig klassificering från den officiella kvalitetsskalan (”Echelle des crus”).

Idag producerar men en stor range av champagner (läs Sofias noteringar här) vinerna är utmärkta att förtäras på egen hand men även perfekta i mat-kombinationer. (läs Anettes matchade recept här)
EXCELLENCE
GRANDE  RÉSERVE
GRAND  BLANC DE BLANCS
GRAND  ROSÉ
GRAND  MILLÉSIME
PETITE  DOUCEUR  ROSÉ
CELEBRIS  VINTAGE 2002  Extra Brut
CELEBRIS  ROSÉ 2007  Extra Brut

Gosset har utfärdat sin egen deklaration som en garanti för sina kunder kallat
”CHARTER OF EXCELLENCE”

GOSSET charter excellence är en garanti för älskare och kunder till Champagne GOSSET. Det intygar det ädla ursprunget och kvaliteten på Gossets champagner. Denna kompetens, erkänd i mer än fyra århundraden, är ursprunget till prestigen och skillnaden i Gossets champagner över hela världen. Med denna stadga förbinder sig GOSSET  att respektera de grundläggande värderingarna och traditionerna till en perfektion:
1) Skörden lovar GOSSET är helt frisk och handplockad. Utbudet i druvor garanteras av druvodlare som har arbetat med GOSSET i mer än tre generationer, som en familj.
2) Stilen på Gosset vinerna, särskilt GRANDE RESERVE, denna symboliska cuvée, vilar på pinot noir, från Aÿ som ger struktur till vinerna.
3) Vid ankomsten av musten till GOSSET sorteras den efter sitt ursprung och kommer att jäsas i små kar där de helt identifieras i termer av druv-sort, cru(byn) och ursprung, tills den slutliga blendingen sker. Detta val dikteras av en strävan efter balans och smak. GOSSET ska först göra ett bra vin innan man gör en stor champagne.
4) Den första pressen, så kallad cuvée, dominerar GOSSET.
5) Under den första alkoholjäsningen undviker man malolaktisk jäsning. Detta för att se till att vinerna behåller maximalt av sin ursprungliga friskhet och fruktighet. Denna kunskap, ärvs ner från generation till generation och matchar perfekt med stilen på Gosset vinerna och bidrar till deras lagringspotential.
Detta val av teknik motiveras av sökandet efter den perfekta balansen mellan friskhet, renhet av frukt, styrka smak och finish i gommen, kännetecknande för Gossets champagner.
6) Blenden är minutiöst förberedd av vinmakaren under våren. Buteljering  följer från mars till juni.
7) Efter degorgering, läggs flaskorna tillbaka i källaren under en period på minst tre månader och upp till ett år, beroende på cuvée.
8)  Grande Réserve, Grand Blanc de Blancs Grand Rosé, Grand Millésime och Celebris sortimentet är igenkännliga tack vare sin antika flaskdesign från 18-talet, en exklusiv modell som varit i GOSSET familjen sedan 1736.
9) Från tappningsdatum, kommer åldrandet att vara minst tre år. Grande Réserve är alltid en blend av tre årgångar, de två första är alltid i majoritet.
10) Etiketterna och presentlådor har noggrant undersökts vad gäller miljövänliga material och tillverkningsprocess. Detta val visar GOSSETS vilja att fortsätta sitt engagemang i en hållbar framtid.
11) På samma sätt som ett Haute-Couture Hus, har Champagne GOSSET en personlig relation med sina kunder. Chefsvinmakaren förbinder sig att svara på kraven från sin publik.

Detta dokument stämplat av "Kungliga biblioteket" är daterad 1531, där Jean Gosset (då 47 år) presenteras som Jean Gosset, Lord av Aÿ och Mareuil
Detta dokument stämplat av ”Kungliga biblioteket” är daterad 1531, där Jean Gosset (då 47 år) presenteras som Jean Gosset, Lord av Aÿ och Mareuil
1584: Pierre Gosset (sonson till Jean Gosset) etablerar Gosset som vin-hus genom att sälja en del av sin skörd.
1584: Pierre Gosset (sonson till Jean Gosset) etablerar Gosset som vin-hus genom att sälja en del av sin skörd.

 

Fler artiklar