Svenska flaggan
Champagne odlare - DinVinguide Champagne odlare
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne odlare

Champagne odlare är först och främst vinbönder. Med kärlek för vinet och marken skapar odlaren sin egen champagne.

De första vinstockarna i Champagne planterades av romarna. Arkeologiska fynd i form av gallo-romanska vinföremål kan dateras till tiden kring 50 e.Kr. Men det var först i slutet av 1600-talet som fransmännen började tillverka mousserande vin här.
Det franska vindistriktet Champagne ligger 15 mil nordost om Paris. De två huvudorterna är Reims och Épernay. Champagne är en AOC- appellation. AOC är en beteckning och kvalitetsgaranti på franska viner som säkerställer det geografiska ursprunget, växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt. Förkortningen AOC står för Appellation d’Origine Contrôlée.
Omkring 11 procent av vingårdarna ägs av de stora champagnehusen. Resten av marken ägs av omkring 21 000 odlare. Varje enskild markägare och odlare äger i genomsnitt 1,5 hektar mark. Av dessa producerar ungefär 5000 odlare sin egen champagne under eget namn. Småskalighet och stora internationella varumärken går hand i hand i Champagne. Det är inte bara kapitalet som regerar här. Även mindre familjeföretag är viktiga för distriktets framgång i Frankrike och internationellt. Det tycker jag är charmigt!

Det är här hos de små odlar-producenterna man kan skönja nästa trend i distriktet Champagne.

Både hos vinmakare och odlare pratas det mycket just nu om ekologisk samt biodynamisk odling och vinsterna det medför. Det är främst den yngre generationen i Champagne som pratar sig varma om ekologisk och biodynamisk odling. Detta verkar vara till följd av att klimatet i distriktet har förändrats under senare år och man ser allt oftare bra skördar med druvor som håller en allt högre mognadsgrad. Men även problem med tidig vårblomning följt av svår frost och hagelstormar som i sin tur decimerar skörden. En annan trend jag noterar är att man börjar producera fler vingårds-specifika champagner, likt sitt granndistrikt Bourgogne. Detta är väldigt intressant som vinälskare. Det ger en tydligare inblick i de olika växtplatsernas karak

Champagne är ett av världens mest kända varumärken. I princip alla känner till champagne och har någon sorts relation till detta magnifika bubbliga vin.
Bild från DinVinGuide

Nyligen genomförde jag en champagneprovning på härliga Lundsbrunn resort och spa. Gästerna reste in från hela landet till provningen och bjöds på en härlig uppställning. Inte bara fantastiska viner utan även smakbitar så kallade snittar serverades till vinerna. Målet med provningen var dels att upptäcka vinerna i sin egen storhet men också hur de ändrades i smak, doft och stil i olika typer av glas samt med mat som tillbehör.
Bild från DinvinguideVinuppställningen var som följer:
Taittinger Brut Réserve Magnum.
Charles Heidsieck Brut Réserve Multivintage.
Eric Isselée Grande Selection.
Dom Pérignon 2009 magnum.
Dom Pérignon rosé 2005.
Provningen började med att vi provade ett av vinerna i en vanlig champagne-flöjt. Det smala höga glaset och jämförde samma vin men då i ett vitvinsglas. Vilken skillnad, alla var överens om att vi aldrig igen vill serveras champagne i en flöjt. Genom att använda rätt glas kan vinets egenskaper och karaktär förstärkas. Det var inte så viktigt förr. Då var det utseendet som styrde utformningen. Ett enklare test som du kan göra själv är att ta ett vin, vilket som helst, och prova det i olika typer av glas. Vattenglas, vinglas, mugg och så vidare. Du kommer att uppleva att smaken varierar i de olika glasen.
Efter den övningen så fick deltagarna börja prova vinerna bredvid varandra nyupphällda och svala. Följt av lite olika tilltugg och slutligen efter över en timme i glaset återkräva samma vin som stått med luft och fått en högre temperatur. Vi var väldigt överens om att vinerna vann på luft och högre temperatur samt med mat så ändrades deltagarnas favoritvin. Alla var överens om att i ett större glas och med luft och temperatur så blev vinerna bättre.
Som bilden visar provade vi både olika storlek på flaska, huschampagne kontra odlarchampagne. Men också årgångschampagne och rosé.
Slutsatserna var ganska många. Men det mest intressanta var nog att vinnaren efter denna övning var odlarchampagnen Eric Isselée Grande Selection. Som också på plats är den billigaste i inköp. Alla champagner ska tilläggas var underbara men gästerna tyckte att Erics var den med mest personlighet.

Champagne odlare

Récoltant-Manipulant – Odlar champagne
Négociant-Manipulant – Champagnehus som köper större delen av sina druvor
Coopérative-Manipulant – Kooperativ av många odlare där man skapar fler märken under samma tak
Récoltant-Coopérateur – Odlar champagne men skapad under taket av ett kooperativ
Société de Récoltants – Mindre antal odlare som delar hus men man ansvarar för sin egen champagne

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer