Champagne och ostron

Januari är en av de bästa månaderna på året att avnjuta ostron. Vad passar bättre till ostron än Champagne!

Du som inte har stor erfarenhet av ostron får nedan några enkla tips och råd om hur man hanterar och äter ostron. Det viktigaste tipset är ju färskare desto godare! De flesta ostron som äts i Sverige är importerade – mestadels från Frankrike. Det vanligaste sättet att äta dem är som naturella och nyöppnade. Men ostronen kan även gratineras och ingå i såser och sushirätter samt grillas.
Ostron är fulla med nyttigheter som proteiner, mineraler och vitaminer.

Champagne och ostron

Köpa ostron – kolla att de lever!
De skall vara stängda. Transportera dem ordentligt kylda. De skall ligga med kupiga sidan neråt så att vätskan ligger i botten.

Öppna ostron – gör så här för bästa resultat:
Använd en liten kraftig kniv. Håll ostronet i en handduk. Rikta kniven utåt. Djupa ostron öppnas från sidan där muskeln sitter. För in kniven i muskelfästet, när det börjar öpppna sig kör du hela kniven rakt in. Vicka kniven tills fästet släpper. Platta ostron öppnas i gångjärnet.

Servera ostron:
Håll ostronen riktigt kalla på en isbädd dekorerad med lime & citronklyftor. Ostron ska öppnas så sent som möjligt, strax före servering.

Att dricka till:
Många anser att champagne är den perfekta följeslagaren, men såklart finns det andra drycker som passar bra till även det. Chablis är en klassiker, eller varför inte en lättsam veteöl med citruston?

Annons:

Mina bästa januaritips på Champagne till ostron!

Palmer & Co Blanc de Noirs

Palmer Nr 75799 Blanc de NoirsSB# 75799
Pris 349:-

Härligt krispig Champagne med inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat och blodapelsin.

*Utomordentligt bra Champagne till mat!

Pertois Lebrun Instant brut Grand cru Blanc de Blanc

Pertois Lebrun Instant brut Grand cru Blanc de BlancSB# 76164
Pris: 330:-

Fin mousse, gräddig mjuk textur med balanserad syra och inslag av gråpäron, krispig vit frukt samt den så för Côte des Blancs typiska mineraliska ton.

*Denna Champagne är ett Fynd!

Taittinger Brut Réserve

Taittinger Brut RéserveSB 7422
Pris 405 kr
Härligt frisk Champagne med en vacker ljusgul färg.
Vinet uppvisar unga toner där chardonnay dominerar. Jag hittar en fruktig smak med inslag av brödighet, mineraler, gröna äpplen, och balanserad syra i avslutningen.

*Mycket prisvärd Champagne

Läs mer

Fler artiklar