Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne Jacquesson - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne Jacquesson

Champagne Jacquesson finns på bolaget, men skynda dig! Den brukar av förklarliga skäl sälja slut väldigt fort.

När du besöker Champagne!
Observera att jag inte skriver om du åker utan när…

Då får du inte missa ett besök på champagnegården Jacquesson som ligger i byn Dizy utanför Epernay. Har man möjligheten att besöka denna gård så är det något utöver det vanliga. Gården drivs av två bröder Laurent och Jean-Hervé som älskar vin och för dem är det bara den högsta möjliga kvalitén som gäller. De brinner för miljötänk med biodynamiskt odlade druvor utan att fingra på kvalitén. Deras vision är att påverka miljön så lite som möjligt.

Vad jag gillar mest är deras vanliga non vintage brut där de väljer att sätta ett nummer på varje nytt släpp.
 Man gör inte en årgångschampagne utan man låter istället varje år bli sitt eget vin. Trots att man gör en blend med flera årgångar för att hitta sin stil så låter man ändå huvudåret tala sitt tydliga språk. Jäsning av grundvinet sker på gamla ekfat och lång lagring före andra jäsningen på butelj och till slut med extremt låg dosage. Vinhuset skriver på baksideetiketten vilka årgångar som ingår i blenden och vad vinmakarna anser att vinet har för karaktär. Tanken är att Jacquessons standard champagne varje år inte behöver smaka på exakt samma sätt.

Jacquesson & Fils finner man i den lilla champagnebyn Dizy som ligger strax norr om Épernay. Jacquesson är ett av de äldsta champagnehusen och grundades redan 1798.

Jaquesson är ett av de allra bästa champagnehusen med 3 stjärnor av La Revue de France!

Endast 5 champagnehus har fått detta erkännande tidigare, nu är de 6!
Det finns 4 nivåer. Ingen stjärna, en, två eller 3 stjärnor, där tre är den högsta utnämningen. I Champagne har följande hus fått tre stjärnor: Bollinger, Egly-Ouriet, Jacquesson, Krug, Salon och Selosse.
I Frankrike har totalt 56 vinhus trestjärnig status! Jacquesson är senaste tillskottet i denna imponerande samling av topproducenter.

Jacquesson Cuvée nº 739
SB# 7436, Pris: 429:-
Ett friskt vin med inslag av mustiga röda äpplen, brödighet, rostade pinjenötter, röda citrusfrukter, toner av mineralighet samt viss nötighet I avslutet.

Vinet vinifieras som vanligt genom att det får ligga på sin jästfällning. Regelbunden bâtonnage genomförs. Ingen filtrering genomförs innan buteljering och Jacquesson använder minimal dosage, i denna Cuvée endast 2,5 gram. Anledningen är att huset vill frukten ska framhävas så ren och opåverkad som möjligt och att stilen ska vara torr och frisk. Filosofin är att bra år används en liten dosage, sämre år lite högre dosage men fortfarande låg i jämförelse med andra champagneproducenter.

Foto: Raphael Cameron

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som 2018 släppte sin första bok ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska”.

Läs mer om Fredrik

Läs mer