Champagne Charles Heidsieck

Champagne Charles Heidsieck är ett av mina favorit-champagnehus, här skapar man vin med den lite mer komplexa brödiga stilen.
Deras brut är så pass bra att den vann min årliga ”Bäst i test 2014”,  jag har varit på besök flera gånger i deras källare i Reims och ska snart tillbaka igen. På ett besök nyligen fick vi möjligheten att välja ut en årgång ur källaren, och valet föll på en Blanc des Blanc 1982. Vilket vin, läs nedan mer om noterna på detta vin.
Jag har också sammanställt husets historia för dig som vill veta mer om själva huset, i dagsläget öppnar man inte för publika besök men man planerar att bygga ett visitor-center för framtida besök. Så håll ut:)
Champagnen finns på den svenska marknaden och importeras av Provinum.


BÄST I TEST 2014
Charles Heidsieck Brut Réserve (nr
 77522)
SB# 77522, Pris 459:-
Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad, här hittar jag toner av gula mogna äpplen, rostat bröd, mineralitet och balanserad citrus i avslutet.
Se filmen från källaren här.

Brut Millésime 2005
SB# 99125, Pris 651:-
Härligt inbjudande dock något ung, här finner jag toner av rostat bröd, nötter och tropisk gul frukt på näsan. I smaken finns det generösa toner av mandel, kastanjer, krispig tropisk frukt, aprikoser och sur lie med aningens rostad brioche. Eftersmaken är lång och späckad med härlig mineralitet och integrerad syra.

Brut Millésime 2000
Härligt mogen men full med liv, här finner jag toner av sur lie, nötter och mogen frukt på näsan.
I smaken finns det generösa toner av rostad brioche, champinjoner, mogen frukt och sur lie. Eftersmaken är lång och uppvisar otrolig friskhet där både mineraliteten och syran är vid fullt liv.

Charles Heidsieck rosé 1999
Privatimport, Pris 799:-
Rund generös doft med inslag av röda bär och blodapelsin. Smaken är fylld av friska röda bär, röd grape, kaffetoner och viss gräddighet. Moussen är integrerad och rund, eftersmaken lång med härligt integrerad mineralitet.

Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995
SB# 99445, Pris 1401:-
Generöst inbjudande på näsan med inslag av mogen frukt, karamelliserad grapefrukt, sur lie samt smörig brioche. Moussen är otroligt finstämd och integrerad och smaken är späckad med lager av karamelliserad grapefrukt, sur lie, lakrits, smörstekt brioche, nötighet, viss rökighet, gula mogna äpplen, mogna sommarvarma plommon, nougat samt gräddighet.
Vinet är på sin absoluta topp just nu.

Champagne Charlie 1985
Ett härligt vin med integrerad frukt och härligt mjuk mousse. Här hittar vi begynnande mognadstoner med frisk frukt och toner av rostat bröd, pinjenötter, mogna äpplen och integrerad citrus.
Vinet behåller längden med bibehållen friskhet och integrerad mousse men öppnar för mer mognadstoner och sur lie efter lite luft.
Fantastiskt vin.

Charles Heidsieck Blanc des Blanc Millésime 1982
Vi fick välja en flaska i källaren och det visade sig vara en lyckoträff då flaskan var extremt pigg och vid liv.
Snart kommer en film från källaren.
Vi öppnade denna i källaren och första noteringarna som följer:
Nötighet, svamp, fruktig, skogstoner, sur lie, integrerad pigg syra, generöst fruktig med lång smak och kanderad citrusfrukt.
Efter en timme i flaskan provar vi vinet igen uppe i provningsrummet:
Härligt generöst vin med mogna toner, sur lie, nötighet, krämig gräddighet, kaffe, kakao, lång krispig brödighet, mineralitet och en härlig struktur.
Detta vin var ett ett perfekt exemplar av en 1982:a, och det är sällan man får chansen att prova ett gammalt vin så vid liv.
Tack för den upplevelsen:)

HISTORIEN

Charles Camille Heidsieck (1822-1893) var en vinhandlare som grundade Champagne firman Charles Heidsieck 1851. Charles är mest känd för att han var först med att exportera Champagne till USA och blev känd som ”Champagne Charlie” under sin vistelse där.
Under det amerikanska inbördeskriget fängslades Heidsieck misstänkt för att vara en spion för den franska regeringen och konfederationen. Hans fängslande utlöste en internationell incident mellan Frankrike och USA som blev känt som The Heidsieck Incident.

COL2_IMG01Charles Heidsieck var son till Charles-Henri Heidsieck, en champagne-köpman som blev känd för att ha ridit in i Moskva på en vit hingst 1811 strax före Napoleons framryckande armé.
Heidsieck hade sin orderbok redo att ta emot beställningar på champagne, för att fira oavsett vilken sida som skulle vinna den kommande striden.

Charles-Henri var brorson till Florens-Louis Heidsieck, en av grundarna av champagnehuset som så småningom blev Piper-Heidsieck, och kusin till Henri-Louis walbaum och Pierre Auguste Heidsieck som grundade huset som så småningom blev känd som Heidsieck & Co Monopole.
Charles Camille var gift med Amélie Henriot.

Året 1852, besökte Charles Heidsieck USA för första gången där han turnerade New England området och New York State. Han såg snabbt potentialen för den amerikanska marknaden och behöll en agent på plats för att underlätta sin importförsäljning.
Massimport av champagnen möttes med rykande åtgång och rekordförsäljning.
När Heidsieck återvände fem år senare blev han mottagen i New York City med pompa och ståt och massiva tidningsartiklar och bankettmottagningar i hans ära.
Med denna och senare resor skapade han sitt namn som ”Champagne Charlie” hos New York societeten.

COL_4_WINES_01
År 1861, mottogs nyheten om att USA inbördeskrig utbrutit av Charles Heidsieck.
Med mer än hälften av företagets tillgångar bundna i obetalda konton i USA, lämnade Heidsieck snabbt Reims och satte segel mot USA.
Vid sin ankomst, fick han veta av sin försäljningsagent att en ny lag som antogs av kongressen i syfte att frikänna nordbor från att behöva ge stöd för bomull som köpts från Södern, också befriade agenten från att betala sin skuld till Heidsieck.

Utan en annan lösning gav sig Charles Heidsieck av mot New Orleans för att söka återbetalning direkt av köpmännen hade fått champagnen.
Heidsieck var tvungen att resa i hemlighet in i södern under brinnande krig utan att bli upptäckt av armén.
Vid sin ankomst i april 1862 fann han staden New Orleans nära konkurs och oförmögen att betala sina skulder. Men man hade ett lager fullt av bomull som det var hög efterfrågan på i Europa på grund av de brister som orsakas av kriget.
Heidsieck accepterade bomull som betalning och försökte smuggla bomullen ut från Alabama med hjälp av två blockadlöpare. Trots att fartygen tog olika vägar i hopp om att åtminstone ett skulle ta sig förbi blockaden, så togs de tillfånga och all last förstördes.
Heidsieck åkte till New Orleans och försökte hyra en båt till Mexiko eller Kuba i hopp om att ta sig tillbaka till Europa. För att underlätta sin passage gav den franska konsuln i Mobile honom diplomatpost med en begäran om att leverera några dokument till konsulatet i New Orleans.
Framme i New Orleans den 5 maj 1862 fann han att staden hade fallit till unionens styrkor och blev omedelbart gripen vid sin ankomst av General Benjamin F. Butler
I diplomatposten som Heidsieck bar fanns dokument från franska textiltillverkare om att leverera  uniformer till sydstatsarmén.
Trots Heidsieck bedyrade sin oskuld och okunskap om dokumenten, åtalades han för spioneri och fängslades i Fort Jackson, Louisiana.

Charles Heidsieck fängslande orsakade en diplomatisk incident mellan den franska och amerikanska regeringen som blev känd som The Heidsieck Incident. Fletalet gånger försökte franska diplomater och även Napoleon III kontakta president Abraham Lincoln för att Heidsieck skulle bli frigiven.
Hans frigivning beviljades slutligen den 16 november 1862. Vid den här tiden var hans hälsa bräcklig och med sitt företag satt i konkurs samtidigt som hans fru varit tvungen att sälja av familjens egendom för att betala för sina skulder.
Heidsieck återvände till Frankrike, demoraliserad och nedbruten

I början av 1863, blev Charles Heidsieck kontaktad av en amerikansk missionär med ett brev från USA. Brevet var från brodern till Heidsiecks tidigare agent i New York. Mannen skämdes för hur hans bror lurat Heidsieck ur sina skyldigheter och erbjöd honom en stor del land i Colorado som ett slags medel för återbetalning.
Det visade sig att det var en tredjedel av marken i en liten by som kallades Denver, vilken snart skulle  blomma ut och bli en av de största och rikaste städerna i den amerikanska västern.
Under några år kunde Heidsieck sälja av marken och betala av alla sina skulder.
Med överskottet som var en liten förmögenhet kunde han att återuppta sitt Champagnehus och snabbt återupprätta det som var ett av Champagnes främsta hus.
1989 spelade en fransk-kanadensisk TV-produktion in filmen Champagne Charlie där han spelas av Hugh Grant.

Läs mer

Fler artiklar