Champagne Bollinger världspremiär

Champagne Bollinger har under september månad världspremiär på flera av sina cuvéer. En årgång, en uppföljare och ett röpang att se fram emot. Utöver detta så släpper man även sin efterlängtade James Bond 007 edition. DinVinguide.se och BestChampagne.se är bland de första att prova dessa cuvéer. Här kommer vår reflektion.

Champagne Bollinger världspremiär

Champagne Bollinger är ett av de sista riktiga familjeägda husen i Champagne. Huset grundades redan 1829 och är beläget i centrum av den kända Grand cru klassade byn Aÿ.

Bollingers stil är inte lik någon annan champagne och kännetecknas av mognad och fyllig brödighet. Vinet är till stor del baserat på pinot noir, första jäsningen sker i begagnade bourgogneekfat för att behålla kontroll över oxidationen. Man är även det enda huset i Champagne som har sin egen tunnbindare på plats för att underhålla och laga dessa ekfat. Processen är en av flera som gör att Bollingers viner blir så brödiga, nötiga och kraftfulla att dem klarar av det mesta i matväg.

Bollinger Special Cuvée 007 Limited Edition

För att fira över 40 års samarbete som den officiella champagnen i 007 och den kommande filmen No Time To Die (2021) har Champagne Bollinger tagit fram en presentförpackning i begränsad upplaga som sammanför tre ikoner: Bollingers signatur Special Cuvée, Aston Martin DB5 och den legendariska brittiska hemliga agenten, James Bond. För att hedra det mest perfekta partnerskapet har presentförpackningen i begränsad upplaga silhuetten av James Bond tillsammans med hans Aston Martin DB5. Färgen på presentförpackningen ekar silverbjörkfinishen på DB5. Bollinger -bokstäverna och logotyperna är avbildade i guld och den ikoniska Special Cuvée -flaskan har anpassats med en krage i svart och guld med en 007-logo.

Det är inte bara James Bond och britterna som gillar Bollinger, vi svenskar är även fästa vid denna fylliga brödiga champagne. I Sverige dricker vi vissa år flest flaskor Bollinger i världen beräknat per person.

Bollinger PN VZ16

Nr 93840. Pris 899 kr. Släpps 7/9. 400 flaskor

Nu är den andra utgåvan av Bollingers nya cuvée. Här utforskar man druvan pinot noir från Verzenay till 50 %, samt frukt från Avenay och Tauxières. Basåret är 2016 där man har tillfört 20 % reservvin daterat tillbaka till årgång 2006 som vilat på magnumbuteljer i nästan tio år.
2016 var ett mycket bra år för pinot noir och speciellt från Verzenay.
Vinet är stramare än sin föregångare PNVZ15, men det är basåret som talar. Medan 15 är drickklar nu så kan 16 lagras ytterligare flera år till utan problem.
Doften är inbjudande med inslag av röda vinbär, rabarber, hasselnötter och bakverk.
I smaken finns toner av brioche, björnbärsmarmelad, rabarberkräm, röda äpplen, mineraler, krita, blodcitrus och rostade nötter.

Bollinger B13

Nr 91180. Pris 1099 kr. Släpps 14/9. 1400 flaskor

Bollinger B13100% Pinot Noir från 5 Crus: Verzenay, Aÿ, Louvois, Avenay, Mareuil sur Aÿ. Varav 92 procent är Grands Crus och resterande 8 procent Premiers Crus. Vinet ligger på sin jäst i 7 år.
Vinet är härligt inbjudande i doften med begynnande mognadstoner, elegant brödighet och härlig röd frukt.
I smaken visar årgången upp sig med härlig och bastant syra, tydlig pinot noir känsla med röda äpplen och röda bär i förarsätet. Här finns bakverk, rostade pinjenötter, kanderad citrus och massor med mineraler. Vinet saliverar munnen och behöver skaldjur. Drick nu eller lagra upp till 20 år det är ditt val. Hursom så är det jättegott!

Visst har du sett en James Bond-film och kanske önskat att du fick tillhöra det fartfyllda lyxiga livet för en dag, med lyxiga bilar och god champagne! Agent 007 unnar sig endast det bästa i livet och dit hör definitivt champagne Bollinger.

Annons:

Bollinger Special Cuvée 007 Limited Edition

Bollinger Special Cuvée 007 Limited EditionBeställningsbar från 29/9 (BS). Ca 450 flaskor

Denna specialutgåva är efterlängtad och skulle ha släppts tidigare i samband med nya James Bond filmen. Men det är ju bara bra för vinet har fått vila till sig ett tag till.

Vinet är en klassiker som med sin generösa brödighet och oxiderade stil alltid vinner mitt hjärta. Här blandas solmogna röda äpplen med mineralisk syra och smörstekt brioche. I denna flaska visar vinet upp sig från sin absoluta bästa sida.
Gott som tusan.

Bollinger La Cote aux Enfants 2016

La Cote aux Enfants 2016Släpps 5/10. 240 flaskor

Bollinger la Côte aux Enfants är husets röda stilla vin producerat från en av byn Aÿs vingårdar. Vinframställningen sker likt i Bourgogne där jäsning sker med skalmaceration i två veckor och sedan lagras vinet på ekfat av klassisk bourgognemodell. Vilket ger ett fint härligt rött pinot noir vin att slurpa på i en bourgogne-kupa. Doften har börjat öppna upp sig med ljusa körsbär, lingon, mineraler och hallon i tonerna. Bra syra har vinet fått från den kalkrika jordmånen vilket gör vinet extra matvänligt. Fint avslut i en lättare stil men tydlig karaktär av ljusa körsbär, hallon, röda vinbär, gröna örter, mineraler, krita och mörk choklad. Kan lagras 5-10 år för den som vill.

Bollinger R.D. Extra Brut 2007

Nr 92590. Pris 2099 kr. Släpptes tidigare i år men websaldot hos monopolet var inte riktigt för att det skulle orka med. Många blev utan trots att det fanns flaskor i lager. Det finns ca 400 flaskor kvar att beställa.

Blenden består av 70 procent pinot noir och 30 procent chardonnay. Varav druvorna kommer från 14 utvalda byar med 91 procent grand cru och 9 procent premier cru.

Vinet upplevs som ungt och aningens stängt till en början med massiv syra och markerade  mineraler. Efter en stund i glaset med lite högre temperatur öppnar vinet upp sig. Dofter och smaker blandas i omgångar och i ledsagande av chefsvinmakare Denis hittar vi följande inslag. Vinet är elegant med lång smak och distinkt syra men med balanserad fin frukt. Gula och röda sommaräpplen, mariekex, apelsinmarmelad, nougat, tydliga mineraler, vita fina tanniner, grapefruktsskal, sälta, ostronskal, solvarma limefrukter, chili, muskot, saffran, ingefära och enbär.

Remuage och degorgering sker, i sann Bollingeranda, för hand och dosagen är mycket låg, då detta är en extra brut, endast 3-4 g/l.

Lily Bollinger:”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.”

Råbiff med extra allt! – Signerad Fredagskocken Mattias Larsson

Det har säkert inte undgått någon att jag gillar råbiff och nästan varje gång jag gör en råbiff så blir det en ny variant. Det är ju lite det som är tjusningen med mat att man alltid kan utveckla och skapa nya goda smaker. Denna gjorde jag förra helgen och la upp på Instagram och Facebook och fick då förfrågan på recept, så här kommer det.

Smaklig helg, Mattias

Råbiff med bakade och picklade grönsaker samt syrlig dragonmajonnäs (receptet avser 4 port)
600 g putsat oxinnanlår, rostbiff, ryggbiff eller oxfilé
1 ½ msk pressad citronjuice
2 msk smakrik olivolja
2 schalottenlökar
2 msk kapris
1 msk grovkornig fransk senap
salt och svartpeppar

bakade grönsaker
300 g jordärtsskockor
200 g steklökar
olja och salt

dragonmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
1 1/2 tsk pressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
½ dl hackad dragon
1 1/2 dl olja med neutral smak
salt

råpicklad gulbeta
300 g gulbeta (eller annan valfri grönsaker, jag körde på gulbeta och jordärtskocka)
1 dl ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
salt

Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt. Kyl ner lagen. Skiva gulbetan och lägg ner den i lagen. Förvara i kyl. (Låt de marinera minst 30 minuter innan servering)
Lägg äggulor, citron, dijonsenap, koriander och en nypa salt i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs.
Värm ugnen till 200 C. Dela jordärtskockorna och lägg de på en ugnsplåt. Blanda de med salt och olja och ugnsbaka 20 minuter. Skala och dela steklökarna och blanda de med olja och salt. Lägg in lökarna på ugnsplåten med jordärtskockor och ugnsbaka ca 20 minuter till, tills grönsakerna är mjuka med en fin rostad yta.
Finhacka köttet och schalottenlöken. Hacka kaprisen lite lätt. Blanda hacket med citronjuicen, olivoljan kaprisen och senapen. Smaka av med salt och svartpeppar.
Fördela råbiffen på 4 tallrikar och servera med de ugnsbakade grönsakerna, de picklade grönsakerna och den goda dragonmajonnäsen.

Champagne Bollinger världspremiär

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar