Champagne är en härlig vardagslyx

Undertecknad är nyss hemkommen efter en resa i Champagne. Ja det stämmer, trots rådande läge har jag och vår fotograf Raphael Cameron spenderat en dryg vecka i Champagne.

Champagne är en härlig vardagslyx

Vi valde i dessa tider att resa i bil, och det gick förvånansvärt bra. Lite trafik och fina vägar. Genom Danmark och Tyskland var vi inte tillåtna att uppehålla oss annat än att tanka och äta snabbt. Man måste också bära munskydd utanför bilen. Men väl genom Belgien och in i Frankrike var det inga problem alls. I Champagne är man redo att ta emot turistande champagneälskare. Det märks att det har varit en stilla stängd vår, det finns ett sug efter besök. För dig som inte reser utan stannar hemma i Sverige i sommar kommer här mina sommartips, läs – Champagne är en härlig vardagslyx.

Vilken typ av champagne dricker jag i sommar?

Champagne är en härlig vardagslyx.

När solen skiner och det är varmt vill jag ha något svalkande i glaset. En krispig ung blanc de blanc med sin svalkande äpplighet, distinkta citrus och mineralitet är en underbar törstsläckare.

Efter en lång dag på stranden behöver man fylla på depåerna och då passar det med lite ost och chark. Till det lite feta och salta tilltugget dricker jag gärna en champagne med lite mer karaktär och ålder. Champagne gillar fett och salt som tillbehör men med lite ålder i vinet så kommer smakerna utvecklas.
Sommarkvällar tänder vi ofta grillen hemma hos mig, vi älskar att grilla sommarens fina grönsaker. Det hamnar även fisk på grillen, då gärna i folie med grädde och smör tillsammans med nykokt färskpotatis från egna trädgården, vilken härlig sommarlyx. Nu vill jag gärna ha en champagne med lite mer karaktär som orkar med umamin i grönsakerna men också fisken med smöret och grädden. Då väljer jag en champagne som har sett insidan på ett ekfat. Den kommer med sin burgundiska stil att gifta sig perfekt med smöret och grädden och lyfta allt till en ny nivå.

När middagen har lagt sig och man blir lite sugen på något sött. Det är då man tar fram sin halvtorra champagne. Det är en matchning gjord i himlen med en söt eller fruktig dessert serverad med en så kallad demi-sec champagne. Varför inte en klassisk hembakad jordgubbstårta! Sött möter sött och balanserar ut i en symfoni av smaker. Det blir en perfekt avslutning på en sommarmiddag hemma hos mig.

Jag önskar alla en bubblig sommar med nedan följande tips
Fredrik Schelin

Blanc de Blanc som törstsläckare

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723
Pris 399 kr

Torrt friskt vin med eleganta florala inslag. Toner av citrus, äpplen, nötter samt smör. Lång eftersmak med inslag av grapefrukt. Jäsningen sker på ståltank, och i den slutliga blenden används reservviner från tre äldre årgångar som lagrats i ekfat.

Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve

Nr 7450
Pris 329 kr

En riktigt prisvärd champagne med vacker flaskform som är fruktig och frisk. Tydliga toner av citrus och mineraler. Det perfekta vinet som välkomstskål eller till en löjromspizza.

Annons:

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2012

Nr 7592
Pris 349 kr

Öppen och redo att drickas redan från start. Fruktigt och friskt med toner av gula äpplen, grapefrukt och citrussaftig syra. Årgång 2012 är generellt lite fylligare i stilen.

Lite ek och ålder

Bollinger Special Cuvée Brut

Nr 7418
Pris 499 kr

Alla har väl sett en film med James Bond och önskat att man fick tillhöra det fartfyllda lyxiga livet för en dag med vackra kvinnor, lyxiga bilar och god champagne! En härlig klassiker med sin generösa brödighet och lite oxiderade stil som alltid vinner mitt hjärta. Här blandas mogna äpplen med syra och brioche.

Billecart-Salmon Vintage 2008

Nr 77167
Pris 699 kr

Ett krämigt och elegant vin med hög syra och inslag av rostade nötter, brioche, röda äpplen och blodapelsin. Årgång 2008 var ett fantastiskt år i Champagne, jag vill till och med gå så långt att detta är århundradets årgång.

Det kom in en liten sändning för en vecka sedan och tog slut direkt. Nu fylls det på med ytterligare några flaskor 23 juli. Passa på att beställa, de är snart slut igen!

de Venoge Cordon Bleu Brut

Nr 77623
Pris 379 kr

Elegant champagne med torr fruktig smak. Toner av rostade pinjenötter, grapefrukt och mineraler. Den här avnjuts bäst med dinkelkex toppad av brillat savarin-ost och marmelad.

Till det söta

Taittinger Demi-Sec

Nr 7941
Pris 399 kr

En champagne som är underbar till din dessert. Vi dricker idag alltför sällan halvtorr champagne. Dessa viner har blivit lite bortglömda nuförtiden. Historiskt var det dessa viner som var de mest populära från Champagne. Denna Taittinger har en krämig mousse och fint häng i smaken. Bra och fylligt avslut med lätt och elegant restsötma.

Champagne är en härlig vardagslyx

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar