Chablisskolan får besök av Kungen i Chablis- årgång 2012 är fantastisk.

Varje vår får Stockholm besök av Jean-Marc Brocard. Det är sjuttonde gången som denna provning hålls hos importören Johan Lidby. Jean-Marc kan väl sägas ha lärt svensken att uppskatta och dricka Chablis. Hans chablisviner är de mest sålda på Systembolaget med råge. Hans viner har helt enkelt dominerat utbudet av Chablis och jag vet att många andra producenter från Chablis har med avundsjuka sett på de fantastiska framgångarna Brocard har haft på den svenska marknaden under många år.

Jean-Marc Brocard har givit svenskarna många årgångar av Chablis under de senaste tjugo åren. Man kan inte annat än beundra hur han har byggt upp detta kvalitetsproducerande vinföretag i Chablis. Han startade med två tomma händer 1973.
Jean-Marc Brocard har givit svenskarna många årgångar av Chablis under de senaste tjugo åren. Man kan inte annat än beundra hur han har byggt upp detta kvalitetsproducerande vinföretag i Chablis. Han startade med två tomma händer 1973.

Jag har väl historiskt inte tillhört hans närmaste i fancluben Brocard. Men jag måste idag berömma detta vinhus över deras framgångar och skicklighet i vinkällaren. Jag träffade Jean-Marc första gången för en tjugoår sedan och minns hur han hårt arbetade för att marknadsföra sina viner på den internationella marknaden. Den största delen av produktionen exporteras. Fransmännen själva har inte samma faiblesse för dessa mineraliska viner med hög syra. Många producenter i Chablis är helt beroende av en fungerande exportmarknad.

Domaine Jean-Marc Brocard tog tidigt ett grepp om marknaden med stora volymer som såldes till klart acceptabla priser. Jag tycker att idag har man inte bara lyckats med att förse norden och UK med Chablis till bra priser utan även viner med hög kvalitet. En sak är att ta volymsteget i sin produktion nu har man även kontroll på kvaliteten sedan många år. Jag tar helt enkelt av mig hatten för Brocard. Vinerna är ärliga och kan till skillnad från många andra producenters viner drickas unga. En annan faktor som Brocard skall berömmas för är sin satsning på ekologiska och biodynamiska viner. Husets viner utvecklas relativt snabbt men kan även åldras med grace. Vilket importören Johan Lidby många gånger visat genom vertikala provningar av äldre årgångar.

Julien Brocard son till Jean-Marc har tagit större och större ansvar i Domaine Brocard. Han ligger exempelvis bakom Brocards många biodynamiska viner vilket förtjänar stor respekt.
Julien Brocard son till Jean-Marc har tagit större och större ansvar i Domaine Brocard. Han ligger exempelvis bakom Brocards många biodynamiska viner vilket förtjänar stor respekt.

På tal om äldre årgångar visade Brocard upp ett femtontal viner från årgång 2007. Jag minns denna årgång väl när den släpptes. Det var ingen klang och jubelsång då. Vinerna var oerhört slutna och hade makalös syra utan något större stöd av frukten i bakgrunden. Det var nästan som man skar sig på vinerna i munnen och en lätt skinnflåddhet uppstod efter det tionde vinet som avsmakades. Johan Lidby berättade en historia från sitt första möte med denna årgång om att även han hade samma intryck då. Idag finns den höga syran kvar i vinerna men intrycket har lindrats något men årgångens stil kvarstår dock. Jag gillar nu denna typ av vin men jag kan förstå att vissa föredrar viner med lägre syra.

Dagens provnings syfte var att visa upp årgång 2012. För drygt ett år sedan provade jag igenom ett stort antal viner hos olika producenter i Chablis. Dessa provningar var gjorda från tank av inte färdiga viner. Det stod tidigt klart att det var en stor årgång på gång men skörden var dessvärre relativt liten. Idag visade det sig att min positiva syn på 2012orna var korrekt. Det är en bra årgång som både kan drickas unga men även sparas många år till. Viner som stod ut bland de 22 olika vinerna var följande.

Några favoriter från årgång 2012.
Några favoriter från årgång 2012.

2012 Petit Chablis Domaine Saint Claire # 5588, pris 119 kronor

Detta är ett av Brocards säkra kort. Ett insteg i chablisvärlden till en billig penning. Årgången är lysande och vinet kan trots att det är bara en Petit Chablis lagras ett antal år för den som vill ha lite mer komplexitet och avrundade syror i vinet. En Petit Chablis passar utmärkt till ostron. De högre kvaliteterna som premier och grand cru är lite för fylliga tycker jag och lägg hellre pengarna på bra ostron.

2012 Chablis Domaine de la Boissonneuse # 5624, pris 166 kronor

Brocards Boissonneuse är ett annat säkert kort från en enskild vingård som har behandlats enligt biodynamiska metoder sedan år 2002. Stilen är lite mer fet och har viss rondör för att vara en Chablis Village. Jag lägger gärna till de cirka 20 kronorna och får detta kvalitetsvin. Vinet passar utmärkt till exempelvis smörstekt gös.

2012 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre # 5587, pris 189 kronor

För 189 kronor får man en premier cru från ett av de mest omtalade och kända lägena på högra stranden. Montée de Tonnerre ligger relativt nära grand cru läget Les Clos och har en hel del likheter med det kända grand cru läget. Hög grad av mineralitet och frisk syra är ett kännetecken i de unga åren för att sedermera utveckla komplexitet och aromrikedom efter en fem sex år. Ett riktigt bra vin för under tvåhundra kronor med typisk chabliskänsla i den högre skolan. Detta vin passar utmärkt till kyckling och kalvkött.
Skärmavbild 2014-05-07 kl. 13.31.43

2010 Chablis Grand Cru Les Preuses # 70477, pris 599 kronor

Det är ett sant nöje att prova viner från den fina årgången 2010. Det är ett vin för lagring om man vill få ut maximalt av sitt vin. Det finns en begynnande mognad nu men jag rekommenderar alla att vänta med att öppna buteljen. Detta läge som Brocard har ägt i ett antal år har även det behandlats enligt biodynamiska metoder. Det märks på kvaliteten och djupet i vinets aromer. Les Preuses är vinhuset Brocards dyraste grand cru vin vilket är sant men om man vill få bästa kvaliteten som Domaine Jean-Marc Brocard kan uppbringa så kostar det. En lagrad grand cru Chablis är den givna följeslagaren till vällagrade hårdostar.

 

Fler artiklar